Reportaža
/
ZAGRLJAJ PROŠLOSTI I BUDUĆNOSTI
Odltajmeri i električni automobili zajedno

Nesvakidašnji prizor u Beogradu: Oldtajmeri i električni automobili zajedno

Ljubomir Ivanović
22/4/2024
Reportaža

U sklopu "Izložbe oldtajmera i električnih automobila 2024", na platou ispred Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, mogla su se videti retka i interesantna starovremenska vozila, ali i neki najnoviji električni modeli, čime je ovaj skup iskazao jednu posebnu notu kao svojevrstan spoj prošlosti i budućnosti

Svojevrsna izložba u kojoj su glavni protagonisti bili oldtajmeri zajedno sa električnim automobilima, održana je drugu godinu zaredom na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu. Pod sloganom "Tragovi prošlosti na putu budućnosti", plato ispred visokoobrazovne ustanove na Voždovcu u subotu 20. aprila bio je ispunjen posetiocima koji su imali priliku da vide i upoznaju neke zaista lepe i ulickane vremešne "mašine", koje evociraju emocije i bude uspomene na prošlost kod starijih poznavalaca automobila, kao i najnovije električne modele, kojih je ipak bilo u nešto manjem broju.

Od pedesetak eksponata, članova i prijatelja "Oldtajmer kluba Beograd", koji su uglavnom bili u odličnom stanju, pojedini modeli su privlačili više pažnje od ostalih. Kao najstariji primerak na skupu isticao se veliki crveni kabriolet Pontiac Big Six Double Pheaton iz 1928. godine, tipičan predstavnik američke produkcije toga vremena.

Pontiac Big Six Double Pheaton

Specifičnost ovog automobila ogleda se i u tome što mu je rezervni točak samo guma sa obručem, dok središnji deo sa drvenim paocima ostaje na osovini, a guma se montira i demontira pomoću šrafova.

Izuzetna dvobojna Opel Olympia Rekord iz 1955. godine ostao je upamćena po tome što se svrstava u grupu automobila koji su motorizovali Jugoslaviju i Srbiju. Izloženi primerak imao je fabrički sivu boju, ali se ona nije dopadala vlasniku, koji je odlučio da je promeni prilikom restauracije svog ljubimca.

Opel Olympia Rekord

I to nije bilo sve od poznate nemačke marke, jer su bili izloženi i Opel Kapitan P2 (1959-1963), sa velikim motorom od 2,6 litara, sa šest cilindara u rednom rasporedu. Ovaj automobil svojevremeno je bio prilično ozbiljan konkurent Mercedesu. Tu je i Opel Rekord 1700 B (1965), koji je u prošlosti često mogao da se vidi na našim putevima. Njegov vlasnik je, zajedno sa suprugom, redovni učesnih ovakvih događaja, kod nas i u susednim zemljama.

Opel Kapitan P2
Opel Rekord 1700 B

Vredan pažnje bio je još jedan predstavnik nemačke "škole". Reč je o Auto Unionu 1000 S, modelu koji se proizvodio od 1958. do 1963. godine, kao naslednik DKW-a. Njegov dvotaktni motor sa tri cilindra bio je svojevremeno jedan od najboljih u reli takmičenjima, pa je ovaj model "prašio" na relijima po svetu i kod nas. Vozio ga je i naš čuveni automobilista Milivoje Mikica Vuković, kao član fabričke ekipe.

{{related-post-1}}

Ford Taunus 12M P6 (1966-1967) sa V4 motorom i pogonom na prednje točkove takođe je bio čest prizor na našim putevima. Svojevremeno ga je u bogatom voznom imala i "Putnik" agencija za rentakar. Tih godina popularni muzički festival „Pesma leta“ je obilazio Jugoslaviju, a učesnici su se vozili u "Putnikovim" automobilima bele boje.

Jedna od marki automobila koje su sedamdesetih godina pronosile duh sportske vožnje po drumovima je Simca. Najpre je Abarth nudio tjunirane verzije da bi francuski proizvođač iz sopstvene kuhinje ponudio još snažnije verzije Rally 1, Rally 2, kao i Rally 3 sa 105 KS. Izloženi primerak iz 1975. godine ima oznaku 1000 GLS (1975), a kao i sportske verzije pokreće ga četvorocilindrični motor smešten pozadi.

Simca 1000 GLS

Od "francuza" smo videli i Citroen Ami 8 Break (1969-1973), koji je uživao status domaćeg vozila u Jugoslaviji. Proizvodila ga je u Sloveniji kompanija Tomos, a kasnije CIMOS. Bio je izuzetno popularan i kod nas i u svetu.

Među ekstravagantnim kreacijama prednjačio je Rolls-Royce Corniche I Convertible (1971-1987) za američko tržište, kao pravi predstavnik ove čuvene britanske marke – masivan, kvalitetan, sa drvetom i kožom u unutrašnjosti.

Rolls-Royce Corniche I Convertible

Za američko tržište je pravljen i izloženi Mercedes-Benz 450 SL (1973-1980) sa velikim V8 motorom.

Mercedes-Benz 450 SL

Ovo je osvrt na one najzanimljivije oldtajmere, a bilo je i mnogo "fića", nekoliko Yuga, Zastava AR 55 Kampanjola, Renault R4...

Zastava 750 sa kontra vratima
Zastava AR 55 Kampanjola

Što se "budućnosti" automobilske industrije tiče, elektrifikovani automobili svedoče da je ona u u tom smislu već sa nama. To su potvrdili modeli američke kompanije Tesla, potom elektrifikavana Mazda CX-60, potpuno električni BMW i4 M50, BMW i7, Porsche Taycan, VW ID.BUZZ i ostali…

Volkswagen ID.Buzz, prvi serijski potpuno električni kombi kompanije iz Volfsburga
Tesla Model S pripada "lifback" klasi i ima elektromotore na obe osovine
I dok su posetioci uživali u prizoru na platou ispred Saobraćajnog fakuteta, u amfiteatru je održan niz stručnih predavanja i panel diskusija. Jedna od najaktuelnijih tema odnosila se na zakonski okvir u Republici Srbiji za registrovanje oldtajmer vozila, o čemu je govorio direktor Agencija za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović, koji je poručio da će veoma brzo biti ozvaničena nova pravila koja će omogućiti jednostavniju proceduru za registrovanje oldtajmera.
U diskusiji o izazovima i mogućnostima razvoja električne mobilnosti u Srbiji učestvovali su dr Vladimir Momčilović, profesor Saobraćajnog fakulteta,  Miroslav Alempić iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Aleksandar Simić iz Privredne komore Srbiіe i Milan Lončar, vodeći inženjer AMSS CMV-a, dok je uloga moderatora ovog dela programa poverena Filipu Mitroviću, konsultantu za električnu mobilnost.

Fotografije: 
Ljubomir Ivanović