Saveti
/
Reparacija auto-stakla
Reparacija auto-stakla

Reagujte blagovremeno – sprečite veću štetu

Uroš Dedić
9/6/2024
Saveti
Reportaža

Mala oštećenja na vetrobranu lako se mogu popraviti, čime se sprečava znatno veći izdatak. Kako se izvodi postupak reparacije i kada je ona moguća, a kada je neophodna zamena stakla

Nemali broj vozača, tj. vlasnika automobila posle pooštrenih uslova bezbednosti i ispravnosti, našao se u situaciji da ne može da prođe tehički pregled, zbog naizgled banalnog „kvara”, kao što je naprsnuto prednje vetrobransko staklo. Oštećenje „šoferšajbne” najčešće uzrokuje udar nekog kamenčića, ili predmeta, koje točkovima podigne vozilo koje se kreće ispred.

Takvo oštećenje, u zavisnosti u kom delu vetrobrana je načinjeno, ukoliko nije preveliko može se sanirati. Ali, važno je pristupiti reparaciji što pre, jer dalje korišćenje vozila i izlaganje vremenskim uslovima, uzrokovaće zadržavanje peska i prašine na oštećenom delu, a time i pogoršati situaciju kada je popravka u pitanju.

O tome šta je najbolje činiti u takvoj situaciji razgovaramo sa Nebojšom Đukanovićem, stručnjakom za reparaciju i zamenu stakala na svim vrstama vozila iz specijalizovane firme Autoglass Plus u Beogradu, jedine koja radi zamenu i reparaciju stakala na svim drumskim vozilima – putničkim, lakim komercijalnim, teškim kamionima, autobusima, pa čak i na vozovima.

– Reparacija u suštini predstavlja preventivu, kako bi se na vreme sprečilo dalje oštećenje koje nije moguće sanirati reparacijom. Takav pristup je najjednostavniji i nije preskup. Ukoliko se ne reaguje blagovremeno i dođe do širenja oštećenja, neophodna je zamena kompletnog stakla koja je znatno skuplja. Naš savet je da se, ukoliko već dođe do oštećenja, zalepi specijalna nalepnica, ukoliko je imate, ili selotejp. Time se sprečava ulazak stranih čestica u oštećeno mesto dok ne potražite pomoć u specijalizovanom servisu. Zato i preporučujemo da se reparacija obavi što je pre moguće, jer će tada biti manje čestica i sanirano oštećenje će biti jedva vidljivo golim okom.

O tome kakav je postupak reparacije i koja oštećenja mogu da se poprave, a kada je neophodna zamena vetrobrana, Đukanović kaže:

– Najpre se mora pregledati staklo i utvrditi da li je oštećenje takvo da je moguće uraditi reparaciju. Po pravilu površina oštećenja ne sme da bude veća od kovanice od 20 dinara i preporučuje se da nije u samom vidnom polju. Ukoliko su ti uslovi ispunjeni može se raditi reparacija stakla.

Kako teče procedura uverili smo se na licu mesta. Ceo proces traje dvadesetak minuta i u velikoj meri je automatizovan.

– Za početak je potrebno očistiti acetonom staklo na mestu gde je oštećeno. Time se uklanja sva nečistoća. Zatim se postavlja Glass Medic art aparat, na tačnu poziciju koju određuju parametri uređaja. Ovaj instrument radi nekoliko procesa sukcesivno. Prvo vakuumiranjem izvlači iz oštećenja sve čestice, pa i one najsitnije. Kada završi s tim, aparat prelazi na proces ubacivanja supstance rezina, koja je u suštini tečno staklo. Kada na osnovu određenog pritiska prepozna da je ubacio dovoljnu količinu rezina, odvajamo aparat i stavljamo foliju koju zatim tretiramo UV lampom, jer rezin prelazi u drugo agregatno stanje pod UV zracima. Tako zapravo dolazi do kristalizacije rezina, koji dobija sastav sličan staklu. Nakon „pečenja” UV zracima, skida se folija i sve se očisti površinski žiletom, a potom sledi završna faza, odnosno poliranje saniranog dela, objašnjava Đukanović.

Za razliku od sitnih naprsnuća, reparacija nije preporučljiva kod ogrebotina nastalih usled loših metlica brisača

Oštećenje je pre tretmana jasno vidljivo golim okom
Proces započinje uklanjanjem nečistoća na oštećenom mestu
Aparat za reparaciju postavlja se na poziciju koju precizno određuju parametri uređaja
Vakumiranjem se izvlače iz oštećenja sve čestice, a zatim se ubacuje rezin - tečno staklo
Nakon toga se radi UV zračenje kako bi se rezin kristalizovao
Po završetku UV zračenja skida se folija
Na kraju dolazi poliranje
Sanirano oštećenje

Naš sagovornik napominje da rezin ipak ne može u potpunosti da zameni staklo, jer daje za nijansu drugačiji tonalitet. Takođe, ne preporučuje se popravka takvih oštećenja ukoliko se nalaze u visini očiju vozača, odnosno u centru vidnog polja.

{{related-post-2}}

– Na kraju krajeva, poenta reparacije ove vrste nije da oštećenje postane vizuelno neprimetno, već da se spreči dalje širenje oštećenja i upravo iz tog razloga mi dajemo trajnu garanciju. To podrazumeva da ukoliko se reparirano oštećenje ipak proširi, tako da se mora zameniti staklo, mi prilikom usluge zamene stakla umanjujemo cenu za iznos koji je naplaćen za reparaciju. Inače, cena reparacije je od 2.500 do 5.000 dinara, a najpovoljnija zamena stakla košta minimum 10.000 dinara za najjeftinija vozila, navodi Đukanović.

NAJSAVREMENIJA OPREMA

U firmi Autoglass plus koriste najsavremeniju Glass medic opremu. Reč je o vrhunskoj aparaturi po najvišim svetskim standardima. Proces je automatizovan i praktično jedini zadatak majstora jeste da pravilno i precizno postavi aparaturu za reparaciju. Naravno, pre toga je neophodno izvršiti pripremu samog stakla. Što se tiče materijala, Autoglass plus koristi Sika proizvode renomirane švajcarske firme, kao i najmodernije alate.

TERENSKI RAD

Ono po čemu se Auto Glass posebno ističe jeste to da najviše poslova zamene i reparacije stakala obavlja na samom terenu.

– Dosta radimo sa pravnim licima i auto-kućama kao njihovi podizvođači. Samim tim mi na svaku našu uslugu dajemo trajnu garanciju, što za njih predstavlja smanjivanje rizika u poslu, jer ako njihov majstor ošteti ili polomi staklo moraće on klijentu da nadoknadi štetu, a ovako svu odgovornost preuzima Autoglass Plus.

Fotografije: 
AMSS