Test
/
Mazda CX-60 PHEV
TEST| Mazda CX-60 PHEV

Bitka na dva fronta

Uroš Dedić
29/9/2023
Test

Svoj najveći automobil na evropskom tržištu Mazda je razvila od nule kako bi se uključila u borbu na tržištu premijum SUV modela. Nakon fenomenalnog dizela, na test nam je pristigla verzija sa plug in hibridnim pogonom, koja stremi ka kupcima sasvim drugačijeg profila

Nedavno smo na našem testu ugostili „mazdu CX-60” – sasvim novi, ujedno najveći model proizvođača iz Hirošime ako govorimo o evropskom tržištu. Razvijen na novoj platformi, specijalizovanoj za uzdužno postavljene agregate kako bi pogon bio primarno na zadnje točkove, ovaj relativno veliki SUV se takvim konceptom, ali i nekim drugim odlikama, definitivno izdvaja kao najprestižniji proizvod kojim Mazda trenutno raspolaže. Rečju, „CX-60” je pretendent na premijum profil kupaca i krenuo je u poteru za publikom koja traži kvalitetnije okruženje od onog kakvo nude recimo japanski „tojota RAV4” i „hajlender”, korejski „hjundai tuson” i „santa fe”, kao i neki drugi modeli evropskih marki kao što su Opel, Reno, Ford... Istovremeno, „CX-60” koketira sa neopredeljenim kupcima sa višim aspiracijama, ne bi li ih privoleo da ga uzmu u razmatranje u svojstvu alternative premijum uzdanica kao što su „audi Q5”, „BMW X3”.  

Sa uključenim adaptivnim tempomatom (MRCC) automatski se menja prikaz na digitalnoj instrument-tabli. Ovaj sistem pomoći radi odlično, kako na auto-putu, tako i u gradu u stani-kreni vožnji

Ne suviše dugačka i sa 2,87 m međuosovinskog rastojanja, taman toliko da „preskoči” nemačke rivale, „mazda CX-60” se posebno ističe svojom širinom, ali i visinom.

Vrhunski stilizovan enterijer definišu veoma kvalitetni materijali i besprekorna završna obrada. To je jedna od ključnih osobina koja „mazdu CX-60“ lansira u odabrano društvo premijum automobila

To joj je dalo preduslov za robusnu pojavu, koja je dizajnerski istaknuta masivnom rešetkom hladnjaka i oštrim linijama duž čitave karoserije. Mazda je zapravo samo nastavila da sledi svoju Kodo filozofiju dizajna sa pristupom koji je implementiran i kod hečbeka nove generacije „mazda3” i električnog manjeg SUV-a „MX-30”. Za razliku od ostalih modela japanskog proizvođača, ovaj se ističe dugačkom haubom i kabinom „pomerenom” unazad, atributima tipičnim za automobile sa uzdužnim motorima i pogonom na zadnje točkove. Nema šta, atraktivna je spolja i golema taman toliko da izaziva strahopoštovanje na drumu, a to je ono što kupci većih SUV-ova naprosto obožavaju.

Sedišta obložena svetlom kožom odlično se nadovezuju na belu boju karoserije. Podešavaju se električnim komandama i dolaze sa funkcijama grejanja i ventilacije

No, testirani primerak u najvišem paketu opreme Takumi još više oduševljava iznutra. Enterijer je koncipiran tako da „CX-60” naprosto briljira, u mnogim aspektima stoji uz rame zvučnih evropskih imena, a u određenim ih čak i prevazilazi. Tu pre svega mislimo na kvalitet upotrebljenih materijala i vrhunsku završnu obradu, uz prijatnu harmoniju boja i stilskih detalja. Prednja sedišta bi mogla da budu za nijansu duža, ali su i pored toga dovoljno udobna za one prosečne visine, pa čak i nešto više osobe. Presvučena mekom belom kožom, pored grejanja nude i funkciju ventilacije, sa čim se ne susrećemo tako često u ovom segmentu.

U pogledu digitalizacije Mazda nastupa oprezno, možda i suviše ziheraški. Centralni ekran je diskretno postavljen i neobičnih je proporcija – širok i nizak, i još uvek ne nudi mogućnost taktilnih komandi, pa tako, na primer, unošenje adrese u navigaciju zahteva više vremena, jer se služite rotacionim kontrolerom. Pored njega se nalaze tasteri – prečice za glavne sekcije multimedijalnog sistema. Sa druge strane, zadržavanje klasičnih tastera, poput onih za klimatizaciju, rukovanje čine lakšim u poređenju sa „tač skrin” inputima. Instrument-tabla jeste digitalna i opskrbljuje vozača dovoljnom količinom informacija istovremeno, ali se ne ističe nekom interesantnom i maštovitom grafikom. Utisak je da su u Mazdi nastojali da proizvedu efekat kvaliteta i luksuza u jednom umirujućem i nadasve elegantnom ambijentu.  

Suma sumarum, boravak u kabini je iznenađujuće prijatan, volumen kabine je pozamašan i mesta ima dovoljno, iako će mnoge iznenaditi to što na zadnjoj klupi nije ostavljeno više mesta za kolena. Međutim, putnicima nazad to neće toliko zasmetati koliko sirovo podešeno zadnje oslanjanje koje na šasiju prenosi svaku neravninu u gradskoj vožnji, u toj meri da zadnji deo bukvalno poskakuje ako se automobil potpuno ne zaustavi prilikom prelaska preko usporivača saobraćaja („ležećeg policajca”). Srećom, u vožnji na otvorenom je sasvim druga priča, jer „CX-60” prosto „zapliva” pri većim brzinama i tada efekat tvrdog oslanjanja volšebno nestaje kao da je gumicom izbrisan.  

Sistem vektorske kontrole distribucije obrtnog momenta poboljšava stabilnost u krivinama, ali je naginjanje neminovno zbog velikih gabarita i težine karoserije

Plug-in hibridni pogon u CX-60 podrazumeva kombinaciju poznatog Mazdinog četvorocilindarskog benzinskog agregata od 2,5 litra sa 192 KS i elektromotora od 172 KS, koji generiše 272 Nm obrtnog momenta, za 10 Nm više od motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Ukupna snaga PHEV sistema dostiže respektabilnih 328 KS, pa uprkos velikoj masi od dve tone, automobil raspolaže vrlo dobrim performansama.

Preko tastera Mi-Drive vozač bira jedan od četiri ponuđena režima – normalan, odnosno hibridni, električni, sportski i za terensku vožnju. U hibridnom režimu „CX-60 PHEV” po gradu se gotovo konstantno oslanja isključivo na elektromotor, sve dok  se ne istroše zalihe energije iz litijum-jonske baterije kapaciteta 17,8 kW. Sposoban je da pojuri do 130 km/h uz nultu emisiju, a SUS motor uključuje uglavnom kada se stisne „pun gas”, odnosno kada sistem prepozna da vozač želi da iskoristi maksimalne performanse. Što se tiče potrošnje elektromotora, na našem testu ona je iznosila od 27 do 30 kWh u gradskom režimu, a vozeći isključivo na struju uspevali smo da pređemo između 35 i 40 km.  

Svaki detalj je posebno osmišljen i uklopljen kako bi se formirala prijatna celina

Kada se baterija isprazni toliko da iščezne mogućnost da elektromotor samostalno pokreće automobil, taj posao preuzima na sebe SUS motor, uz tek povremenu asistenciju elektromotora. U takvim okolnostima „CX-60 PHEV” pije između 12 i 14 litara benzina. Taj podatak čini se preteranim, ali zamisao i nije da se ovaj automobil vozi sa praznom baterijom danima, već da se ona svakodnevno dopunjava. Ako čak i ostanete povremeno bez podrške elektromotora, jer taj ste dan recimo prevalili 70 km po gradu, opet će prosečna potrošnja iznositi prihvatljivih 6 litara.

Performanse same po sebi nisu loše, naprotiv, automobil snažno ubrzava u svim režimima, ali je dinamika vožnje u senci velike mase, tako da „CX-60”, uprkos pogonu koji je većim delom na zadnjim točkovima i samo po potrebi prebacuje deo snage na prednje, ne može baš lako i brzo da odgovori na nagle promene pravca.

Pogon je koncipiran tako da snagu najvećim delom dobijaju zadnji točkovi

Za one koji traže kvalitetan, veliki i tih SUV, sa obiljem snage i vrlo dobrim performansama, koji pritom ne troši gotovo ni kap goriva u svakodnevnoj gradskoj vožnji, „mazda CX-60” čini se kao interesantan izbor. Naravno, sve ima svoju cenu pa je za ovakav primerak, sa najvišim paketom opreme, potrebno izdvojiti 63.990 evra, što je dosta za jednu Mazdu, ali opet daleko manje nego u slučaju predstavnika nemačke velike trojke.

Fotografije: 
Luka Kulundžić
elektro model
PHEV
Mazda CX-60 PHEV
Karoserija
SUV, 5 vrata, 5 sedišta; duž./šir./vis. 4.740/ 2.134/ 1.686 mm; međ.rast. 2.870 mm; masa 2.058 kg; prtljažnik 570 l
Motor
4 cilindra; 2.488 ccm; 192 KS pri 6.000 o/min.; 261 Nm;
Elektromotor
175 KS; 270 Nm
Elektromotor 2
Snaga hibridnog sistema
PHEV sistema 328 KS; 500 Nm
Baterija
17,8 kW
Prenos
Automatski, osmostepeni; pogon na sve točkove
Oslanjanje
Napred dvostruka ramena, nazad multilink
Kočnice
Napred ventilisani diskovi, nazad diskovi
Pneumatici
235/50 R20
Performanse: 0–100 km/h 5,8 s; maks. brzina 200 km/h Potrošnja: 1,5 l /100 km, 30 g C02/km
Izuzetno kvalitetan enterijer, performanse
Udobnost, velika potrošnja sa praznom baterijom
Cena: 63.990 evra