Tržište
/
Evropa se ljuti
Stižu i plug-in hibridi iz Kine, i biće jeftini

Stižu i plug-in hibridi iz Kine, i biće jeftini

Tina Vujanović
16/5/2024
Tržište

Dok je prodaja električnih automobila u EU u stagnaciji, istovremeno raste potražnja za plug-in hibridima. To momentalno žele da iskoriste brzi Kinezi, pa uskoro na evropsko tržište stižu i PHEV modeli, a ne samo električni. Ipak, Evropa se prilično ljuti

Evropskim brendovima neće biti prijatno, jer će najveći kineski proizvođač e-vozila BYD ceniti svoje plug-in hibride slično rivalima sa konvencionalnim motorima.

Naime, prodaja plug-in hibrida (PHEV) skočila je ove godine jer je tržište električnih automobila usporilo. BYD, koji u Evropi za sada prodaje samo električna vozila, uskoro će svojoj gami dodati i prvi plug-in model za Stari kontinent.

"BYD planira da prodaje plug-in hibridne automobile u Evropi po cenama koje će biti vrlo slične njihovim direktnim rivalima s motorima s unutrašnjim sagorevanjem, a ne elektrifikovanim", rekao je Michael Shu, generalni direktor za BYD Europe na sastanku o budućnosti automobila za Financial Times.

Plug-in hibridni BYD Seal U DM-i izgledaće isto kao i električni

Treba znati da se BYD do sada fokusirao na prodaju električnih vozila u Evropi, ali već kasnije ove godine, u želji da iskoristiti sve veću potražnju za PHEV-ovima, lansiraće Seal U DM-i - srednji SUV s plug-in hibridim pogonom. Što se tiče njihovog iskustva, odnosno razvoja plug-in hibrida, vredi istaći da je BYD predstavio svoj prvi PHEV, naziva F3DM, na sajmu automobila u Ženevi još 2008. godine. Tehnologija koju sada koriste je u svojoj petoj generaciji.

Model Seal U DM-i pratiće još jedan PHEV sledeće godine, rekao je čelni čovek kineske kompanije. Osim toga, BYD je u decembru potvrdio da otvara svoju prvu evropsku fabriku putničkih automobila u Segedinu u Mađarskoj, gde će proizvoditi potpuno električne automobile i plug-in hibride za evropsko tržište. Planirana godišnja proizvodnja biće 150.000 sa mogućnošću proširenja na 300.000 vozila.

{{related-post-1}}

"BYD će započeti s radom u Mađarskoj pre 2026.", rekao je Shu za Automotive News Europe, ne navodeći tačan datum. Takođe je istakao da nameravaju da postanu vodeći proizvođač električnih vozila u Evropi. "Uvereni smo da bismo mogli da budemo na vodećoj poziciji do 2030.", rekao je. Osim fabrike, BYD bi takođe mogao da otvori centar za istraživanje i razvoj u Evropi kao dopunu fabrici automobila.

"Kinezi" nisu dobrodošli u EU?

Kineski brendovi razmišljaju o uvođenju svoje proizvodnje u Evropu jer EU preti velikim nametima za vozila koja dolaze iz Kine. Francuska je krajem 2023. povukla subvencije za električna vozila proizvedena u Kini, pa je prodaja modela kao što su MG4 i Dacia Spring ove godine znatno opala. Sa druge strane, pre samo nedelju dana, francuski ministar finansija, Bruno Le Maire, pozvao je BYD i druge kineske proizvođače automobila da dođu u Francusku i otvore fabrike.

Na niovu EU navodi se da bi mogli da nametnu kaznene sankcije automobilima proizvedenim u Kini ako pronađu dokaze o nepoštenoj konkurenciji, iako su se nemački proizvođači automobila tome protivili, upozoravajući da bi to moglo da dovede do trgovinskog rata.

Koliko BYD prodaje u Evropi?

BYD cilja na tržišni udeo od pet odsto prodaje električnih vozila u Evropi pre pokretanja proizvodnje u fabrici u Mađarskoj, rekao je Shu za ANE.

Prošle godine ovaj proizvođač je prodao 15.644 automobila u Evropi, od kojih su svi bili potpuno električni (podaci tržišta Dataforce). Prodaja u prvom tromesečju 2024. iznosila je 7.701 vozilo, što je veliko povećanje u odnosu na prošlu godinu, predvođeno prodajom kompaktnog SUV-a Atto 3.

Udeo kompanije na evropskom tržištu iznosio je 0,46 odsto u prvom tromesečju, što je čini drugom najvećom kineskom markom u Evropi nakon MG-a, koji je u vlasništvu SAIC-a.

{{related-post-2}}

Šta se najviše prodaje od PHEV modela?

Prodaja plug-in hibrida u Evropi porasla je 10% u prvom tromesečju na 253.864 jedinice, a predvode Volvo XC60, Ford Kuga i Mercedes GLC. Prodaju ovih verzija vozila uglavnom pokreću premijum marke, koje su se okrenule ovoj tehnologiji kao zameni za dizelaše i to za uglavnom veće automobile.

Ipak, PHEV tehnologija se nedavno našla na udaru kritika udruženja za zaštitu okoline, koje kažu da su emisije CO2 ovih vozila u realnim uslovima mnogo veće nego u objavljenim testovima. Prvi izveštaj Evropske komisije pokazao je da su emisije CO2 bile 350 odsto veće od testnih brojki, o čemu je naš portal pisao, pa detalje merenja i razlike u potrošnji saznajte ovde.

U Kini BYD prodaje samo BEV i plug-in hibride, a prošle godine bili su najprodavaniji brend, prvi put pobedivši Volkswagen

Jeftini Seagull EV za Evropu

BYD takođe razmatra ozbiljniji redizajn za mali električni Seagull kako bi omogućio prodaju u Evropi. Seagull je lansiran na sajmu automobila u Šangaju prošle godine i od tada je postao hit u Kini, s cenama ispod 10.000 evra.

{{related-post-3}}

"Primili smo puno zahteva za automobil, ali ima još mnogo inženjerskog posla koji moramo da obavimo. Evropska verzija Seagulla trebalo bi da košta manje od 20.000 evra", rekao je Shu.

BYD Seagull - verzija za kinesko tržište, dok se za Evropu sprema detaljni redizajn

Fotografije: 
BYD