Tržište
/
Xiaomi SU7, ima li mana?
Šta nudi kineski auto Xiaomi s cenom od 27.000 evra

Pogledajte šta nudi kineski automobil Xiaomi koji košta od 27.000 evra

AMR
4/4/2024
Tržište
Aktuelno

Svedoci smo sve veće ofanzive kineskih automobila na evropsko tržište, isto tako i činjenice da nude povoljnija električna vozila, zbog čega su se ovdašnji proizvođači prilično uplašili. Xiaomi, najpoznatiji po proizvodnji mobilnih telefona, odnedavno ima i automobil u ponudi, a vi procenite ima li njihova limuzina SU7 mana, uzimajući u obzir da se prodaje po ceni od oko 27.000 evra. Da, i mi vidimo da stilski liči na Porsche.

Treba znati da su deonice kineskog Xiaomija porasle čak 16% jer je upravo ova sportska limuzina na struju, lansirana prošle nedelje, privukla veliku pažnju, iako postoje predviđanja da će kompanija ove godine izgubiti gotovo 10.000 dolara po automobilu. Ipak,u najvišoj vrednosti dana, kineska kompanija imala je procenu od 55 milijardi dolara po ceni deonice, što je više od cene tradicionalnih američkih proizvođača automobila, poput General Motorsa i Forda, na 52 odnosno 53 milijarde dolara, piše Rojters.

Ali, vratimo se Xiaomi SU7 automobilu, što je skraćeno od Speed Ultra 7, koji je debitovao pre nekoliko dana u Barseloni na Svetskom tehnološkom kongresu. Ovaj model ulazi na tržište električnih vozila s vrlo popularnom cenom - oko 27.000 evra za osnovni model. Što se tiče kineskog tržišta, i tamo je jeftiniji od Tesle Model 3.

{{related-post-1}}

Skoro 90.000 narudžbina za 24 sata

Upravo zbog cene i onoga što SU7 nudi, Xiaomi je upozorio potencijalne kupce da bi mogli da se suoče čekanjem od četiri do sedam meseci, jer su primili 88.898 nadrudžbina za 24 sata. Tehnološka kompanija, koja većinu svog prihoda od 37,5 milijardi dolara ostvaruje prodajom pametnih telefona, već je proizvela 5.000 primeraka SU7, koje je nazvala "founders edition" i za koje kaže da dolaze s dodatnom opremom za prve kupce.

Uostalom pogledajte prve utiske u vezi ovog automobila i procenite da li je toliki broj narudžbina opravdan:

Zbog velike potražnje, Xiaomi je tražio od dobavljača da povećaju mesečni proizvodni kapacitet SU7-ice na 10.000 jedinica.

Kako se evropski proizvođači bore s kineskom konkurencijom, pročitajte ovde.

Fotografije: 
Xiaomi