Tržište
/
Xpeng
Kinezi još ofanzivniji: Stiže 30 novih modela za Evropu

Kinezi još ofanzivniji: Stiže 30 novih modela za Evropu

AMR
2/4/2024
Tržište
Aktuelno

Nova platfroma kineskog proizvođača Xpeng omogućiće veću i bržu proizvodnju modela u cenovnom rangu oko 19.000 i iznad 38.000 evra. Tako će Kinezi, osim povoljnih električnih vozila, imati proizvode i za srednju, kao i višu klasu. Prodaja postojećih modela u Nemačkoj počinje već sledećeg meseca.

Odmah da kažemo da kineski proizvođač Xpeng u maju počinje s prodajom u Nemačkoj, i to limuzine P7 i SUV modela G9, a potom kreće ekspanzija na tržišta Francuske, Italije i Velike Britanije planirana do kraja ove godine.

Xpeng G9

Prema informacijama koje je sada objavio China EV post, Xpeng će ove godine pokrenuti i svoju novu tehnološku platformu, koja ovoj marki pruža ogromne mogućnosti. Modularna arhitektura znači da mnogi modeli mogu vrlo brzo da se konstruišu, a prvi će biti predstavljen već ove godine. Međutim, ovo je samo početak jer će u sledeće tri godine proizvođač lansirati 30 novih i redizajniranih modela.

{{related-post-1}}

Kako prenosi revija HAK, to je navedeno u internom pismu koje je potpisao šef Xpenga He Xiaopeng. Početna fokusna područja proizvođača su modeli u cenovnom rangu iznad 38.000 evra i u klasi od oko 19.000 evra.

To su dva izuzetno važna segmenta koja pokrivaju prethodne "rupe" u rasponu modela. Xpeng je prošle godine primio finansijsku injekciju jer je u ovu kompaniju investirala Volkswagen grupa, pa 2024. godinu vide kao ključnu.

Više o kineskoj ofanzivi na Evropu, pročitajte ovde.

Fotografije: 
Xpeng