Tržište
/
BYD Ocean M
Kineski BYD otkrio e-automobil od 25.000 evra

Prst u oko Evropi: Kineski BYD otkrio e-automobil od 25.000 evra

AMR
9/5/2024
Tržište
Aktuelno

Električni hečbek zove se Ocean M, a uprkos tome što je za sada samo koncept, evropski proizvođači i te kako imaju čega da se plaše. Zanimljivi su i podaci koliko mali električni automobili koštaju u Kini.

Na nedavno završenom salonu automobila u Pekingu BYD je prikazao koncept koji je izazvao veliku pometnju. Reč je o hečbeku sportskog dizajna, naziva Ocean M, i koji je, prema navodima svetskih medija, razvijen posebno za Evropu.

Zapravo, s obzirom na veličinu i dizajn, svakako je jasno da mnogo više odgovara Starom kontinentu nego Aziji.

{{related-post-2}}

Mi svakako možemo da potvrdimo da nas Ocean M izuzetno asocira na Volkswagenov ID GTI koncept koji smo videli prošle godine na salonu automobila u Minhenu.

Napredna platforma i revolucionarna baterija

BYD Ocean M je baziran na novorazvijenoj platformi: evoluciji platforme 3.0 na kojoj se temelje poznati modeli, poput Seal-a. Zajedno s novom platformom, na čije tehničke detalje još čekamo, Ocean M predstavlja koncept vozila s pogonom na zadnje točkove i revolucionarnom Blade baterijom. U poređenju sa Sealom, koji je donekle aktuelni tehnološki primer kineske marke, ova nova baterija je manja i energetski gušća.

Evropski električni rivali u problemu

Očekuje se da će BYD Ocean M, biti ponuđen s početnom cenom od oko 25.000 evra. To znači da će biti direktni rival Renaultu 5 ili dugo očekivanom Volkswagenu ID.2. Uklopiće se u onaj segment "jeftinih električnih automobila" koji se pompezno najavaljuje u EU, a u koji uskoro stižu brojni modeli (Citroen e-C3, električni Fiat Panda, Dacia Spring…)

{{related-post-1}}

BYD je već najavio da će od sledeće godine u Evropi prodavati još jedan ključni model, mali Seagull, koji će biti redizajniran upravo da bi što bolje zadovoljio potrebe kupaca na Starom kontinentu. Cena automobila, koji je dugačak 3,78 metara i ima bateriju od 39 kWh, u Kini je samo 7.000 evra.

O tome koliko tačno BYD zarađuje po vozilu, kao i zašto astronomske carine na uvoz "kineza" u Evropu ne vrede, pročitajte ovde.

Fotografije: 
BYD