Aktuelno
/
Koliko BYD zarađuje po vozilu
Evropa se prepala: Carine za uvoz “kineza” astronomske

Evropa se prepala: Astronomske carine na uvoz “kineza” ne vrede

AMR
8/5/2024
Aktuelno
Tržište

Pretnja evropskoj automobilskoj industriji je stvarna

Kako bi zaštitila evropske proizvođače od agresivnih (niskih) cena kineskih marki, Evropa bi morala da podigne zid carina sa nametom od 50% na svaki automobil, prema studiji Rodhium grupe koju je preneo Financial Times.

Istraga Evropske komisije pokrenuta u oktobru mogla bi da dovede do povećanja carina na kineska vozila (ili vozila koja se proizvode u Kini) koja se uvoze u Evropu. Trenutno je postavljena na 10%, ali EU bi mogla da je poveća na 30%. Problem je, prema konsultantskoj kući, u tome što bi čak i uz opterećenje od 30% mnoge kineske marke još uvek prodavale po znatno nižim cenama od evropske konkurencije. Štaviše, mogle bi čak da priušte da ne dižu cene uprkos višim nametima.

"Da biste evropsko tržište učinili neprivlačnim kineskim izvoznicima električnih vozila, verovatno bi bile potrebne carine od 40% do 50%, čak i više za vertikalno integrisane proizvođače kao što je BYD", objašnjava Rodhium.

{{related-post-1}}

BYD, na primer, trenutno prodaje novi model BYD Seal U za 20.000 evra u Kini i prosečno 42.000 evra u Evropi. Dakle, više nego dvostruko skuplje. Dobit BYD-a, prema proceni konsultantske kuće, iznosi 1.300 evra po automobilu u Kini i neverovatnih 14.300 evra u Evropi. To je snažan podsticaj za izvoz u Evropu. S carinama od 30%, BYD bi i dalje generisao 4.700 evra dobiti po automobilu, prema Rhodiumovim proračunima.

Zašto su kineski e-automobili jeftini

Vodeći kineski proizvođač električnih automobila je BYD i kontroliše oko 95% svog lanca vrednosti - od rudnika do proizvodnje baterija, uključujući ADAS sisteme pomoći vozaču i softver za automobile. To je, kako prenosi revija HAK, prednost koja bi, i prema Rhodiumu, čak mogla da omogući i snižavanje cena bez gubitka novca u Evropi - luksuz koji ne može svako da priušti.

Kako su se evropski proizvođači "borili" s kineskim brendovima na sajmu u Pekingu, pročitajte ovde.

Fotografije: 
Geneve Motor Show