Tržište
/
Najvažnije premijere
Počela borba kineskih i zapadnih brendova

Počela borba kineskih i zapadnih brendova na sajmu u Pekingu

Tina Vujanović
24/4/2024
Tržište
Aktuelno

Za razliku od tužnjikavog sajma automobila u Ženevi, gde gotovo da nije bilo evropskih brendova, a kineskih jeste, u Pekingu je situacija sasvim drugačjia. Ovaj veliki sajam biće pravo poprište borbe između Istoka i Zapada – u automobilskom smislu.

Potražnja za električnim vozilima i plug-in hibridima u Kini i dalje je velika, iako prodaja elektrifikovanih vozila u Evropi i SAD usporava, te je ovo jedan od glavnih razloga zašto su se svi sada posebno okrenuli velikom kineskom tržištu.

Od danas pa do 4. maja, jedan od najvažnijih svetskih sajmova automobila ugostiće brojne brendove i prirediće otkrivanje mnogih koncepata, tehnološki bogatih izuma, ultraluksuznih vozila i novih, ključnih globalnih modela.

Evropski proizvođači biće i te kako prisutni, a ovo su najvažnije premijere:

Volkswagen

Nemački brend radi prilično jako kako bi pridobio kupce u Kini, te je, ni manje ni više, na sajmu u Pekingu predstavio novi električni brend za Kinu, i koncept koji predviđa novi izgled namenjen isključivo kineskim kupcima s ciljem vraćanja udela na najvećem svetskom automobilskom tržištu.

Koncept, nazvan ID Code je takoreći niži krosover koji predstavlja "potpuno novu generaciju SUV-a" za Kinu, rekao je VW u saopštenju uoči predstavljanja automobila na sajmu u Pekingu.

Ovaj automobil je "pogled na budućnost Volkswagena u Kini", rekao je izvršni direktor marke VW Thomas Schaefer. "ID Code je posebno usmeren prema potrebama i željama naših kineskih kupaca".

Od ostalih modela iz VW grupacije, bili su pristupni Porsche sa Taycanom 4, a predstavljen je i novi Lamborghini Urus hibrid, o kome ćete uskoro detaljnije čitati na našem portalu.

Tu je, naravno, bio i Audi, koji je premijerno prikazao električni SUV Q6 E-tron. Masovna proizvodnja vozila počinje kasnije ove godine u Audijevoj novoizgrađenoj fabrici električnih vozila u severoistočnom kineskom gradu Changchunu. Uskoro više detalja na našem portalu.

Mercedes-Benz

Nemački brend je za sajam u Pekingu čuvao premijeru prve ikada električne G-Klasse, koju su davno najavili konceptom EQG 2021. Za više informacija ovom modelu pratite naš portal.

Mercedes je, osim toga, prvi put javno prikazao najbrži AMG ikada - GT 63 S E Performance, o kom smo već pisali, pa detalje saznajte ovde.

BMW

Dva električna modela iz BMW Grupe su prikazana u Kini - osveženi BMW i4 i mali krosover Mini Aceman, dok je i BMW iX5, s pogonom na vodonik imao svoj debi u Kini.

Redizajnirani BMW i4
Novi Mini Aceman

Smart

Premijerno je prikazan novi Smart #5, najveći model ovog brenda do sada.

Serijska verzija SUV-a srednje veličine trebalo bi da krene u prodaju sledeće godine, pridruživši se #1 i #3. Novi SUV ima domet do 550 km s jednim punjenjem. Rivali modela #5 su Minijev novi i veći kompaktni SUV Countryman, koji prvi put uključuje potpuno električni model, kao i Kijin EV5.

A Kinezi?

Što se tiče kineskih marki, biće ih i previše, a nudiće puno električnih i hibridnih automobila, koji zapravo uskoro stižu na evropsko tržište. Samo jedan od njih je BYD koji prikazuje novi električni pick-up.

BYD

Kineskim tržištem električnih vozila dominiraju domaće marke, a BYD je najveća. Ova kompanija ima za cilj da poveća svoju prodaju 2024. za 20 odsto na 3,6 miliona EV i PHEV vozila. Jedan od modela koji je premijerno prikazan u Pekingu je i njihov prvi pick-up, koji direktno cilja na u Evropi najprodavanijeg Ford Rangera (u toj klasi), kao i svetski bestseler Toyotu Hilux.

Naš portal je već pisao o ovom modelu, pa detalje saznajte ovde. BYD je, inače, usvojio dve strategije za postizanje svog cilja da dominira svetom. Proizvođač automobila je od početka godine snizio cene svojih proizvoda i ubrzava uvođenje novih i redizajniranih modela.

Xpeng

Kineski EV strat-up je spreman da pokrene novu marku, koja će biti pozicionirana ispod postojeće marke Xpeng. Sa svojim prvim proizvodom koji će biti pušten u prodaju u trećem tromesečju, nova marka će omogućiti Xpengu da se proširi na električna vozila po ceni od 100.000 juana (13.812 dolara) do 150.000 juana, rekao je osnivač i izvršni direktor kompanije He Xiaopeng.

Očekuje se i da Leapmotor, koji je u 21-% vlasništvu Stellantisa, zajedno s Netom i ostalima, takođe predstavi nove modele.

Xiaomi

Robna marka Xiaomi, kineski proizvođač pametnih telefona, otkrio je više detalja o svom proizvodnom kapacitetu i planu isporuke za svoj prvi električni model, SU7 sedan, koji je privkao puno pažnje na svetskom nivou jer će koštati svega 27.000 evra, a ovde pogledajte šta sve nudi za taj novac i kako izgleda unutra.

Naravno, na sajmu u Pekingu je pristuno još mnogo brendova, poput SAIC-a, GM-a, Honde, Nissana, itd, te će ovo biti jedan od najozbiljnijih sajmova automobila na svetu u proteklih nekoliko godina. Kako će se Evropa izboriti sa ovakvim trendom, gde nekada najjača Ženeva odlazi u zaborav, ostaje da se vidi, a videće se vrlo brzo.

Fotografije: 
Audi, Xiaomi, BYD, Xpeng, Smart, Mini, Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz