Aktuelno
/
Istorija se mora sačuvati
Na pomolu rešenje za status oldtajmera u Srbiji

Na pomolu rešenje za status oldtajmera u Srbiji

Goran Kazić
13/5/2024
Aktuelno

Srbija je jedina zemlja u okruženju koja još uvek nije regulisala status istorijskih vozila tzv. oldtajmera. Prema najavama nadležnih, ovaj proces je ušao u završnu fazu, jer je sastavljen predlog Pravilnika, pa se uskoro mogu očekivati zakonska rešenja

Maćehinski odnos prema istorijskim vozilima – oldtajmerima, najpre se ogledao u tome da je njihova registracija bila skoro pa nemoguća. Kao prvo, tu je bio problem tehničkog pregleda, jer kako očekivati da automobil iz 1947. godine ispuni današnje uslove koji su sačinjeni prema novijim modelima (kočnice, svetla itd.). Ako i prođu tehnički, čeka ih osiguranje koje je naplaćivalo premije kao da su u pitanju nova vozila. Pa propisi koji određuju naknade na osnovu snage i kubikaže motora.

Prema rečima Bore Nastasića iz Oldtajmer kluba „Beograd” registacija za nekog lepotana iz 60-ih godina prošlog veka sa motorom od preko 3.000 kubika košta 100.000 dinara. Mnogo više nego za novi „mercedes” ili „BMW”. Zato su vlasnici koji svoje ljubimce mogu da voze samo nekoliko meseci godišnje i pređu do 1.000 kilometara, odustajali od čuvanja oldtajmera koji su tako propadali, a mnogi su završili i preko granice.

Izmenama ZOBS-a iz septembra prošle godine konačno je započeta procedura da se pitanje istorijskih vozila dovede u red i da se vlasnicima olakša njihovo čuvanje i eksploatacija.

Na skupu održanom nedavno na Saobraćajnom fakultetu, Branko Stamatović, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, objavio je da je konačno napravljen nacrt Pravilnika koji će regulisati status istorijskih vozila.

"Regulisanju ove oblasti prethodio je projekat iz 2022. koji je Agencija uradila sa Mašinskim fakultetom iz Beograda. Njihovi stručnjaci su istražili kako je ova oblast regulisana u evropskim državama, kako u zakonskim propisima tako i na polju samog ispitivanja. Time se počelo. Oformljena je radna grupa sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja, MUP-a i predstavnicima Saveza ljubitelja vozila od istorijskog značaja. Bitno nam je bilo da svi oni budu uključeni u ceo proces uvođenja ovih vozila u javni saobraćaj. Prethodnih šest meseci smo intenzivno radili na izradi nacrta Pravilnika i možemo reći da se on sada nalazi u zakonskoj proceduri, trenutno je u Ministarstvu saobraćaja na saglasnosti i očekujemo njihovu saglasnost vrlo brzo", kaže Branko Stamatović.

Branko Stamatović, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja

Na ovaj način, napominje Stamatović, izvršiće se kategorizacija svih vozila od istorijskog značaja, a to su vozila proizvedena ili registrovana pre najmanje 30 godina. To ne znači da je svaki automobil iz ove grupe vredan da bude proglašen spomenikom tehničke kulture.

{{related-post-1}}

Kako će se utvrđivati status oldtajmera?

Pravilnik predviđa da država ovlasti određena pravna lica za ispitivanje vozila. Logično, jedan od najmerodavnijih za ovaj važan posao je Centar za motorna vozila AMSS-a.

"Što se nas tiče mi smo već spremni da prihvatimo ovaj važan zadatak. Imamo i stručnjake i opremu i sad samo čekamo usvajanje propisa. Pravilnik predviđa da će u stručnoj komisiji biti tri člana od kojih će jedan biti predstavnik klubova oldtajmera, i oni će određivati da li je konkretno vozilo u „fabričkom” stanju ili barem približno sa manjim izmenama. Za sada je ovo predlog, videćemo da li će biti i usvojen ili će biti nekih dopuna i izmena", kaže Bojan Bulajić, direktor sektora za vozila u CMV-u AMSS.

Drugim rečima, ako je neko stavio spojler koji je iz doba kada je vozilo proizvedeno to nije zamerka, ali ako je na primer, u „GAZ volgu” ubačen Mercedesov dizelaš da bi manje trošila, to je već ozbiljan propust vlasnika i on neće dobiti pozitivno rešenje. Predviđeno je da kada vozilo prođe stručni pregled dobije potvrdu koja će važiti 10 godina.

Pravilnik predviđa da kada jedno vozilo dobije status spomenika tehničke kulture vlasnik, država ili privatno lice, ima obavezu da ga održava u dobrom stanju, a država će imati pravo da obavi uvid da li se to i poštuje

Plaćanje osiguranja za oldtajmere

Ono što je nepoznanica za sada jeste način plaćanja osiguranja. Naime, vlasnici oldtajmera su predložili da se starovremenskim vozilima omogući registracija i plaćanje osiguranja na kraći period od godinu dana. Takva mogućnost je postojala i ranije, ali nije zaživela u praksi, jer osiguravači nisu imali sluha za izdavanje polisa na tri meseca. A ako su to i radili onda je cena bila neprimerena kratkom roku važenja, pa su vlasnici radije registrovali vozila kao i svi drugi vozači na godinu dana. Sada ima nagoveštaja o tome da bi uslovi za izdavanje polisa na kraći rok važenja mogli da budu povoljniji.

{{related-post-2}}

Dakle, dobra vest je da je nacrt sačinjen i poslat svim zainteresovanim na usvajanje. Nakon što se usvoje ili odbiju eventulane primedbe, na redu je MUP koji će doneti izmene pravilnika o registraciji vozila. U svakom slučaju u maju bi cela priča konačno trebalo da se zaokruži, što znači da vlasnici oldtajmera mogu da ih glancaju i spremaju za letnju sezonu.

Kako će izgledati tablice za oldtajmere?

Dok se čeka usvajanje Pravilnika od strane Ministarstva saobraćaja, u MUP-u su već doneli nacrt izmena Pravilnika o registraciji motornih vozila. Najveća novina je da će oldtajmeri dobiti nove tablice. Kada je reč o putničkim automobilima, kamionima, autobusima i teškim četvorociklima, tablice će po izgledu biti slične onim za regularna vozila. Biće istih dimenzija s tim što će na njima stajati drugačiji natpis. Pored latinične oznake registracijskog područja stajaće grb i natpis na ćirilici malim slovima, a zatim slova OT. Na kraju je broj.

{{related-post-3}}

Osim toga, ukoliko na vozilu od istorijskog značaja na zadnjem delu ne postoji adekvatan prostor za registarsku tablicu standardnih dimenzija, vlasnik ima pravo da zatraži izradu posebne zadnje tablice koja odgovara mestu koje je predviđeno za to.


Fotografije: 
Ljubomir Ivanović, ABS