Saobraćaj
/
Svi koraci i cene
Od sutra svi e-trotineti u Srbiji da budu registrovani

Od 15. juna svi e-trotineti u Srbiji moraju da budu "registrovani", ovo je procedura

AMR
14/6/2024
Saobraćaj
Aktuelno

Od 15. juna svi električni trotineti u Srbiji moraju da budu zavedeni u zvaničnu evidenciju, u suprotnom, neće im biti dozvoljeno da učestvuju u saobraćaju. U ovom tesktu saznajte kako do nalepnice, koliko košta njeno izdavanje, gde se može pribaviti, kao i kolika je kazna ukoliko je nemate

Kako je naš sajt objavio još u aprilu mesecu, donesen je novi Pravilnik na osnovu jesenas usvojenih izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja. Prema tom pravno obavezujućem dokumentu, čija primena je počela 5. aprila, vlasnicima električnih trotineta ostavljen je rok da ih do 15. juna "registruju".

Ipak, treba znati da ovde nije reč o uobičajenoj registraciji kao kod drugih motornih vozila, a koja nužno podrazumeva tehnički pregled, plaćanje taksi i poreza svake godine. Ovde je reč o jednokratnom postupku identifikacije električnih trotineta i njihovom uvođenju u evidenciju nadležnih organa, jer ipak je e-trotinet sredstvo koje se može koristi u saobraćaju.

Zašto je nalepnica za e-trotinet neophodna?

"Poslednjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, električni trotineti su definisani kao laka električna vozila sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kW, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 km/h i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kg. Dakle, trotineti su tek sa pomenutim izmenama propisa prepoznati u našem zakonodavstvu, pa je logično da samo oni koji ispunjavaju navedene uslove mogu da dobiju nalepnicu i da se koriste u javnom saobraćaju", kaže za Auto Moto Reviju Milan Milojević, pomoćnik direktora i načelnik sektora za vozila, kontrolu i stručni nadzor u Agenciji za bezbednost saobraćaja.  

Kako i gde se izdaju nalepnice za trotinete?

Prijem i obrada zahteva, izdavanje i postavljanje nalepnice obavljaju stručnjaci AMSS Centra za motorna vozila na 150 lokacija u 80 gradova i opština širom Srbije.

{{related-post-1}}

"Pored trotineta, stranke koje podnose zahtev za izdavanje nalepnice, treba sa sobom da donesu očitanu ličnu kartu i dokumentaciju na osnovu koje možemo utvrditi tehničke karakteristike. Svu ostalu papirologiju možemo obezbediti na licu mesta, a oni koji žele da što brže prođu proceduru kod nas, mogu sa sajtova Agencije za bezbednost saobraćaja ili AMSS Centra za motorna vozila da preuzmu zahtev za izdavanje nalepnice i obrazac izjave koji se potpisuje. Prilikom podnošenja zahteva potrebno je uplatiti iznos od 380 dinara na ime Republičke administrativne takse (RAT) prema instrukcijama koje ćete dobiti na ispitnom mestu, objašnjava Milan Lončar iz AMSS-Centra za motorna vozila, i dodaje da cela procedura izdavanja nalepnice ne traje duže od pola sata.

U ovom trenutku se čini da bi jedinu težu prepreku do nalepnice moglo da predstavlja pribavljanje tehničke dokumentacije. Oni koji je iz bilo kog razloga nemaju, mogu je zatražiti od ovlašćenih uvoznika i prodavaca električnih trotineta, a mogu i sami pokušati da je pronađu, jer se ona najčešće nalazi u sklopu uputstva za upotrebu koje većina proizvođača ima istaknuto na Internetu.

Važno je da na trotinetu postoji fabrička identifikaciona pločica ili nalepnica kako bi podaci navedeni na njoj mogli da se uporede sa onima iz propratne dokumentacije

Koliko košta izdavanje nalepnice za trotinet i koja je kazna ako je nemate?

Za izdavanje nalepnice potrebno je izdvojiti ukupno 2.440 dinara. Od toga su usluge izdavanja nalepnice 1.560 dinara, cena obrasca nalepnice je 500 dinara, dok se na ime Republičke administrativne takse uplaćuje 380 dinara.

{{related-post-2}}

Što se tiče kažnjavanja, za korišćenje električnog trotineta bez nalepnice posle 15. juna, propisana je kazna u iznosu od 10.000 dinara.

Sve dodatne informacije o načinu podnošenja zahteva, potrebnoj dokumentaciji i detaljnijm informacijama o predajnim mestima, mogu se dobiti kroz kontakt formu putem imejla trotineti@amss-cmv.co.rs, kao i telefonskim pozivom call centra Auto-moto saveza Srbije na broj 1987.
Ili direktno preko linka:
https://amss-cmv.co.rs/laka-elektricna-vozila-trotineti/

Procedura za registraciju e-trotineta

Obrazac zahteva za izdavanje nalepnice potrebno je popuniti čitko, štampanim slovima, a uz njega je neophodno priložiti sledeće:

  1. Tehničku dokumentaciju iz koje se može utvrditi nominalna snaga elektromotora, navedena konstruktivna brzina i masa praznog vozila.
  2. Fotokopiju lične karte ili iščitanu ličnu kartu, ukoliko je dokument sa čipom za fizička lica, odnosno dokaz o upisu u registar pravnih lica, za pravna lica.
  3. Popunjenu i potpisanu izjavu na propisanom obrascu.
  4. Dokaz o uplaćenoj naknadi na ime izdavanja nalepnice.

U galeriji ispod pogledajte fotografije specifikacije i zahteva za izdavanje nalepnice za e-trotinete.

Fotografije: 
AMSS