Zanimljivosti
/
Slomljeno ogledalo naše istorije
Pogledajte kako danas izgleda Zastavin servis u Foči

Pogledajte kako danas izgleda nekadašnji Zastavin servis u Foči

Tina Vujanović
5/5/2024
Zanimljivosti
Garaža
Aktuelno

Naišli smo na neverovatne fotografije koje prikazuju kako danas izgleda nekadašnji servis Zastavinih vozila u Foči, koji je, prema podacima iz brošura, u jednom periodu nosio naziv: "Sevisna stanica: Šumadijapromet, Naselje Brod". Osim za Zastave, ovaj servis je bio nadležan i za održavanje vozila marke Lada.

Na društvenim mrežama su osvanule aktuelne fotografije napuštenog Zastavinog servisa u Foči, a koji je počeo sa radom sedamdesetih godina prošlog veka.
Autor ovih fotografija, koji se pre samo nekoliko dana našao na licu mesta i zabeležio ove gotovo nestvarne scene, zove se Dalibor Stojanović, a mi smo ga odmah kontaktirali kako bismo saznali što više o ovom zanimljivom lokalitetu koji je on imao priliku da poseti i - oseti.

Kako kaže, sam servis je dosta ruiniran, međutim, i kao takav je ostao kao vremenska kapsula koja čuva prašnjave delove, dokumenta, kataloge za Fiće, Stojadine, Jugiće i po neke Lade iz Zastavine prodajne palete. 

Pogledajte sve fotografije u objavi ispod:

"Najzanimljiviji detalj koji sam uočio je ogromni natpis koji kaže da "servis pruža garanciju na sve izvedene usluge". Iskreno, voleo bih da danas vidim ovakav natpis u bilo kom servisu. Pored mehaničarskih usluga, ovaj servis je nudio i dosta drugih, poput tehničkog pregleda, pripreme i farbanja vozila, osiguranja vozila... Da stvar bude još zanimljivija, u ovom servisu su se popravljala i druga vozila iz EX-YU palete: TAM, FAP, IMT, IMR, IMV, TOMOS itd", kaže Dalibor za naš portal.{{related-post-1}}

Takođe, naš sagovornik otkriva da, osim natpisa u lakirnici ispred komore za farbanje i dalje stoji "polu-raščupana" Lada Samara. Da može da priča ko zna šta bi sve imala da kaže. To je možda i jedna od najupečatljivijih fotografija koje je Dalibor zabeležio na ovom, danas neverovatnom mestu u Foči.
Zanimljivo je i njegovo zapažanje, jer kaže da sam prostor, iako u lošem stanju, odaje utisak jednog pedantnog sistema u kome su prisutni svi kadrovi i to se vidi od ulazne kapije do kanala u kome su majstori radili ono što najbolje znaju.
       


"Ceo utisak je vrlo tužan i ostavlja težak osećaj da je vreme jednostavnih i “popravljivih” vozila daleko iza nas, kao i da ćemo sve teže nalaziti osobe koje zapravo znaju da poprave neki deo. O garanciji ne želim ni da pričam", zaključuje Dalibor. 

Fotografije: 
Dalibor Stojanović