Test
/
Interesanta alternativa
TEST I Suzuki S-Cross

Vozili smo Suzuki S-Cross: Šta se dobija za uloženi novac?

Uroš Dedić
24/5/2024
Test

Ponuda prostora, snažan mild hybrid pogonski sistem i bogata oprema, po ne toliko visokoj ceni, čine „S-kros” i te kako interesantnom alternativom uprkos tome što ima žestoku konkurenciju

Dvadesetak centimetara… Toliko otprilike iznosi razmak između vrhova palca i kažiprsta kada se raširi šaka. Toliko otprlilike iznosi i rastojanje koje može da se posmatra kao jedna imaginarna merna jedinica, koja otvara ogroman manevarski prostor na automobilskom tržištu. Prostor u okviru kojeg cirkulišu mnogobrojni pripadnici kompaktnog SUV segmenta, oni sa dužinom negde između 4,15 i 4,35 metara. Ima ih zaista dosta, da ne kažemo previše, jer praktično sve marke imaju svoje predstavnike u toj kategoriji, a pojedine, uključujući Suzuki, nisu se libile da udenu i dva modela.

Neki brendovi su se opredelili da ponude B SUV-ove i takvi su oni kod kojih je dužina karoserije obično bliže donjoj granici pomenute kote, dok drugi nude u nešto većoj meri porodične modele. To su automobili koji uglavnom naginju gornjoj granici (4,35 m) i za njih možemo da kažemo da gravitiraju ka C-SUV segmentu. Generalno, ta granica između manjih i kompaktnih SUV-ova srednje veličine nije jasno definisana i nekako je fleksibilna.  

„Suzuki S-kros” u svojoj trećoj generaciji pojavio se na tržištu 2022. godine, oblikovan „perom” Suzuki Italija dizajnerskog centra, a silazi sa proizvodnih traka fabrike u Mađarskoj. Dakle, reč je o automobilu japanskog proizvođača, koji je, sa svim svojim vrlinama i manama, manje-više prilagođen afinitetima evropskih kupaca. Trebalo bi reći da je ostao na platformi pređašnjeg modela, takođe nije promenio ni dimenzije, ali je sve ostalo na njemu potpuno novo i to je više nego dovoljno da se bez ikakve zadrške klasifikuje kao sledeća generacija.

Prošle zime smo na testu upoznali top model sa automatskim menjačem i 4x4 pogonom, a sada nam je u „goste” stigla prijemčivija verzija sa ručnim menjačem i pogonom na prednje točkove, u Elegance paketu. To je automobil takoreći u „full” opremi, a od najvišeg paketa Exclusive deli ga samo pokretni stakleni krov. No, o opremi i ceni nešto kasnije… Najpre je red da elaboriramo neke druge karakteristike modela koji se sve češće može videti na našim ulicama i drumovima, što navodi na zaključak da stiče sve veći broj poklonika u Srbiji. Zašto?

Jedan od razloga je dobro proračunat odnos između spoljnjih i unutrašnjih dimenzija. Dugačak je tačno 4,3 m, širok gotovo 1,8 m i visok 1,58 metara. Te proporcije, uz međuosovinski razmak od 2,6 metara i prtljažnik od 430 litara, čine ga nešto prostranijim od modela kao što su „tojota jaris kros”, „ford puma”, „VW T-kros”, odnosno isto ili tek za nijansu manje komfornim od većih modela kao što su „nisan kaškai”, „tojota korola kros” ili „kia sportidž”.  

{{related-post-3}}

Dakle, što se tiče unutrašnjeg volumena, Japanci su uspeli da iscede maksimum u odnosu na gabarite automobila. Rečju – prostora ima više nego dovoljno. To se pogotovo odnosi na prednja sedišta gde putnici osećaju i blagodeti široke karoserije. Pozadi je situacija vrlo dobra, mesta za kolena ima na pretek, jedino što osobe više od 185 cm mogu imati problem sa prostorom za glavu. Sve u svemu, ovo što nudi „S-kros” može biti prava mera za četvoročlane porodice, sve dok deca ne postanu tinejdžeri visokog stasa.

Zbog povećane visine, u automobil se lako ulazi i iz njega izlazi, što je samo jedan u nizu benefita koji donose krosoveri, tj. kompaktni SUV modeli. Visok klirens (najniža tačka od tla) u kombinaciji sa debelim pneumaticima koji točkove od 17 inča čine prilično velikim, predstavlja pogodnost za manevrisanje u urbanim sredinama, gde su neizbežni česti prelasci preko usporivača saobraćaja kao i pentranja na oštre ivičnjake trotoara koji umeju da budu i neprijatno visoki za niže automobile. Povišena pozicija sedenja u „S-krosu” donosi odličnu preglednost, što nije uvek slučaj kod SUV modela.

{{related-post-2}}

Ono što se mnogima neće dopasti tiče se kvaliteta plastike u enterijeru. Kokpit je u velikoj meri obložen tvrdom i prilično neuglednom plastikom, koja deluje jeftino i nije baš prijatna ni za oko, ni za dodir. Uštede su vidljive i na polju osvetljenja. I dok konkurencija u nekim modelima nudi i ambijentalno osvetljenje u više boja, ovde ne samo da nema ambijentalne rasvete, već su i elektropodizači ostavljeni bez osvetljenja, svi osim prekidača za vozačev prozor.

Sa druge strane, pohvale zaslužuje lepo oblikovan upravljač, presvučen mekom kožom, sa multifunkcijama, uključujući i one za adaptivni tempomat kao važnu bezbednosnu karakteristiku koja predstavlja deo standardne opreme već u osnovnom paketu. Isto važi za aluminijumske felne od 17 inči, „full” led prednja i zadnja svetla, kameru, središnji TFT displej od 4,2 inča na instrument-tabli, čitanje znakova, središnji naslon za ruku itd.

Moramo da napomenemo da naslon za ruku ergonomski nije najbolje rešen, jer je pomalo tvrd i nekima to može da zasmeta prilikom dužih putovanja.    

A što se tiče putovanja, u ovom automobilu se sasvim pristojno putuje. Šasija je izrazito lagana i upravljiva, i to u kombinaciji sa snažnim i elastičnim benzinskim motorom rezultira dobrim voznim svojstvima. Pod haubom se nalazi četvorocilindrični turboagregat od 1,4 litra i 129 KS, potpomognut elektromotorom od 11 KS i 53 Nm. Uparen sa ručnim šestostepenim menjačem, koji ima laku ručicu, sa izuzetkom četvrtog stepena prenosa u koji ponekad, ne uvek, malo teže ulazi, jer zahteva veću preciznost ruke prilikom šaltanja.

Inače, ovde je reč o mild hybrid pogonskom sistemu, što znači da elektromotor radi samo kao podrška SUS agregatu i nije sposoban da samostalno pokreće vozilo. Međutim, i to je dovoljno za ozbiljnu injekciju snage koja se odražava pozitivno i na performanse i na potrošnju. Naime, „S-kros” troši oko 6 litara u gradu, na auto-putu pri brzini od 130 km/h potrošnja je tek za 0,2 litra veća, dok na otvorenom drumu, tj. magistrali može da se zadovolji i sa manje od 5 litara.

{{related-post-1}}

Zbog manjka povratnih informacija koje do vozača stižu preko upravljača „S-kros” možda nije toliko zabavan za vožnju po krivudavom putu, ali se sasvim dobro snalazi i u takvim situacijama. A kada sa njim naiđete na lošiji put ispresecan rupama i poprečnim neravninama, nema bojazni da će vožnja postati suviše neudobna, uprkos nešto tvrđe trimovanom oslanjanju.

Dakle, kupci koji se opredele za „S-kros” u Elegance paketu opreme mogu pored dobrih voznih karakteristika i izdašne ponude prostora, da računaju i na bogat paket opreme.

Početna cena Suzukija S-Cross iznosi 23.250 evra

On se posebno izdvaja stavkama kao što su sedišta od kombinovane kože, sistem kamera sa pogledom 360 stepeni, veći ekran multimedije (9 inča) i subwoofer u sklopu audio-uređaja. I sve to po ceni od 27.250 evra. Ukoliko se spustite jedan paket niže, izgubićete ove četiri stavke, ali ćete po ceni od 24.750 evra i dalje imati snažan i sasvim solidno opremljen automobil, koji može da zadovolji spektar potreba u gradu, na putu i u prirodi.  

Fotografije: 
Luka Kulundžić
elektro model
Benzin, MHEV
Suzuki S-Cross 1.4 Boosterjet
Karoserija
SUV, 5 vrata, 5 sedišta, duž./šir./vis. 4.300/1.785/1.585 mm; međ.rast. 2.600 mm; masa 1.160 kg; prtljažnik 430 l
Motor
benzinski, 4 cilindra, turbo; 1.373 ccm, 129 KS pri 5.500 o/min.; 235 Nm pri 2.000 –3.000 o/min.
Elektromotor
11 KS, 53 Nm
Elektromotor 2
Snaga hibridnog sistema
Baterija
Prenos
manuelni, šestostepeni; pogon na prednje točkove
Oslanjanje
napred Mekferson; nazad torziona osovina
Kočnice
napred ventilisani diskovi; nazad diskovi
Pneumatici
215/55 R17
0 – 100 km/h 9,5 s; maks. brzina 195 km/h,
Snažan i ekonomičan motor, ponuda prostora u kabini, odnos uloženo- dobijeno
Jeftina plastika u enterijeru, uštede na osvetljenju kabine