Test
/
Veliki češki SUV postao još veći
Testiramo novu Škoda Kodiaq za 2024.

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Ništa više nije kao pre

Tina Vujanović
19/4/2024
Test

Zaboravite na sve što ste znali o najvećem Škodinom SUV-u Kodiaq, jer nova, dugo očekivana druga generacija menja skoro sve iz korena. Šta je Kodiaq izgubio, a šta je dobio otkrivamo u ovom testu. 

Najzad, posle šest godina otkako je predstavljen prvi Kodiaq, stiže druga generacija najvećeg Škodinog SUV-a. Osim što su SUV modeli najtraženija klasa u Evropi, Škoda je i najprodavaniji brend u Srbiji, te će novi Kodiaq i te kako biti zanimljiv domaćim kupcima i svim vlasnicima prve generacije. 

Ekipa naše redakcije se sa svim detaljima upoznala na međunarodnoj test vožnji održanoj u Španiji, gde smo pri prvom susretu s Kodiaqom shvatili da uživo izgleda neuporedivo atraktivnije nego na fotografijama koje smo videli. 

Dakle, novi model nastupa vrlo upečatljivo jer, ne samo što je veći nego pre (+6 cm u dužini), već je dizajnerski rešen tako da vam daje do znanja da se totalno uozbiljio u odnosu na svog - sada to vidimo i možemo da kažemo - nežnijeg prethodnika. Novi Kodiaq zaista deluje kao kakav grubijan naspram prve generacije. Tome je prvenstveno doprineo drugačiji dizajn prednjeg dela - više postavljena i drugačije oblikovana hauba, novi LED farovi, drugačija i veća šestougaona maska hladnjaka (koja se po izboru može osvetliti s 14 svetlosnih elemenata).

Druga generacija LED Matrix svetala sadrži 50 posto više svetlosnih segmenata

Ista priča se nastavlja i pri pogledu sa strane, gde novi Kodiaq deluje poput SUV-a iz neke veće klase i to klase terenaca. Za to su krivi upadljiviji, četvrtasti rubovi oko točkova, pa je sveukupan utisak da novi Kodiaq iz profila izgleda sjajno. Ističemo da je prilično retko da profil modela ove klase i cenovnog ranga posebno privlači pažnju, ali evo - i to je moguće. 

Svaki deo karoserije je aerodinamičniji nego pre, te je koeficijent otpora vazduhu Kodiaqa smanjen na 0,282 cd.

Drugačiji utisak stiže sa zadnje strane. Priznajemo da nam na prvi pogled nešto tu nije "leglo", ali posle kratkog vremena nova zadnja svetlosna grupa, podeljena u tri dela i sa potpisom u obliku slova C, uspela je da nam promeni inicijalno mišljenje i da nam se svidi (bilo je potrebno samo da se vividno setimo prethodne). Tako da, više postavljena svetla sa LED trakom koja ih spaja, zapravo uživo izgleda odlično, a pogotovo dok se automobil vozi. 

Opciona LED zadnja svetla s animiranim pokazivačima dolaze s osvetljenim kristalnim delovima i dodatnim bočnim svetlima

Novi i atraktivniji izgled spoljašnosti nas je takoreći poneo, pa smo jedva dočekali da proverimo enterijer. Da li je bila greška to što smo prvu verziju za test uzeli u top opremi Sportline, otkrićemo kasnije, ali da nas je enterijer oduševio - jeste. Materijali iz viših klasa, s pažnjom odrađeni šavovi i odlično uklopljene boje definitivno su uticali na to da nam se nametne pitanje “U kom se mi automobilu nalazimo?” (u pozitivnom smislu).

Ipak, za mnoge kupce važnije stavke tiču se potpuno novog enterijera koji donosi - prvi put ikad za ovaj model - ručicu DSG menjača postavljenu iza obruča volana sa desne strane, koja ne zahteva vreme za privikavanje ako ste ikada vozili neki model sa sličnim sistemom. 

Kompletan kokpit je nov i maksimalno digitalizovan iako fizički tasteri nisu nestali, što je za pohvalu. Tu je instrument-tabla, odnosno virtuelni kokpit od 10 inča, centralni ekran od 13 inča, dok su ispod novi Smart Dials tasteri. Kada smo pobrojali sve to ovako, da kažemo da se u praksi multimedijalni sistem, odnosno svo upravljanje, kontrole i "naređivanje" od strane vozača obavlja "domaćinski".

{{related-post-1}}

U novoj generaciji velikog SUV-a, Škoda takođe integriše chatbot ChatGPT temeljen na veštačkoj inteligenciji. Softver, koji pokreće Cerence Chat Pro tehnološkog partnera Cerence Inc., zasnovan je na veštačkoj inteligenciji (AI). Omogućava digitalnoj glasovnoj asistenciji Laura da odgovori na pitanja opšteg znanja, uz kontrolu infotejment sistema, navigacije i klimatizacije sistema vozila. Raspon odgovora na još složenija pitanja nastaviće da raste zahvaljujući veštačkoj inteligenciji. 

Dakle, u novom Kodiaqu nećete provesti pola sata u upoznavanju sistema pre nego što krenete u vožnju. Nećete se gubiti u dubini menija i masi razbacanih funkcija. Nećete imati problem da u toku vožnje lako promenite sve što želite jer - evo jedno bravo za IT tim - sve je toliko logično, intuitivno i lako za korišćenje. Uz to, grafika je perfektna, a navigacija precizna. Pritom, ti novi fizičko-digitalni tasteri ispod centralnog ekrana su jasni za korišćenje i bez potrebe da gledate u njih. 

Smart Dials su kombinacija fizičkih i digitalnih tastera za lakšu kontrolu najčešćih funkcija
Novi Kodiaq ima posebni čistač koji u par pokreta besprekorno briše otiske prstiju i prašinu sa ekrana

Debi ima i tzv. Phone Box koji omogućava bežično punjenje dva telefona i ima sistem ventilacije.

Od pomične plastike koja čuva rub vrata, te kišobrana u vratima, preko brisaljke za ekrane i duplim bežičnim punjačima, do levka za lakše sipanje tečnosti za vetrobran, graničnika za torbe u gigantskom prtljažniku, sve to govori o nastojanju Škode da se nametne kao jedini logičan izbor za većinu kupaca koji cene praktičnost i komfor. 

Kako je novi Kodiaq veći nego pre, vredi istaći i da je kabina još prostranija, te je ovo vozilo u koje lako mogu da smeste dvometraši spremni i spakovani za dug put. Ko ima decu - nikakav problem, jer Kodiaq dolazi i kao sedmosed, a pritom ostavlja vrlo pristojan prtljažni prostor.

Novi Kodiaq dostupan je u Selection i Sportline opremi, kao i Design Selection opcijama

Ko se često seli, ili seli svoje prijatelje ili se, možda, bavi selidbama i želi to da radi iz mnogo udobnijeg vozila - nikakav problem. Sa preklopljenim naslonima sedišta u drugom i trećem redu, zapremina prtljažnika je čak 2.105 litara. Sa standardnom postavkom pet sedišta, pozadi opet imate omanji stan od 910 litara zapremine, a i kad su nasloni svih sedam sedišta podignuti zapremina u prtljažniku u ovoj opciji nudi čak 340 litara, što je na nivou gradskih modela i malih krosovera. Opet jedno bravo ekspertima za stvaranje dodatnih centimetara u Škodi. 

U opciji je i graničnik sa čičak-trakom za bolju organizaciju stvari u prtljažniku, a i odličan je držač za torbe koje želite da fiksirate

Krajnje je vreme da pozatvaramo sva vrata i krenemo u vožnju. S tim u vezi da vam otkrijemo paletu motora spremnu za Kodiaqa. Tu su dva TSI benzinca od kojih je jedan blagi hibrid od 1,5 litara i 150 KS, potom je tu 2.0 sa 204 KS i prvi put ikad - Kodiaq je dobio plug-in hibridnu verziju, koja se sastoji od 1,5 benzinca (150 KS) i elektromotora, ukupne snage 204 KS i baterijom koja omogućava domet od tačno 100 km. 

Za novitet je spremno devet boja, dok su točkovi dimenzija od 17-19 inča

Ko se uplašio da su dizelaši prošlost ne treba da brine. Tu je dobro poznati TDI u dve verzije snage - 150 i 193 KS. Za najsnažnije verzije motora standardno dolazi 4x4 pogon. (Ne)prijatno iznenađenje je bilo saznanje da više nema manuelnih menjača, već su sve verzije uparene sa 7-stepenim DSG-om, dok plug-in hibrid koristi DSG sa 6 stepeni prenosa. 

{{related-post-2}}

Mi smo prvo za test birali slabijeg benzinca (1,5 sa 150 KS i 250 Nm) jer iskustvo nam pomaže da predvidimo da će ovo biti najtraženija verzija. Osim udobnosti i prilično lepo podešenom upravljanju, za šta zasluge idu unapređenom DCC+ oslanjanju, istakli bismo da uprkos ogromnim gabaritima i težini od 1,7 tona, ovaj “mali” motor uspeva da ostavi utisak da vozite lakše vozilo. Sa ubrzanjem do 100 km/h od 9,7 sekundi ljubitelji dinamičnije vožnje svakako neće biti zadovoljni, ali zato hoće svi drugi (i brojniji) koji će ovaj veliki SUV koristiti kao porodično vozilo, za putovanja i bez aspiracija za čestim i naglim preticanjima. Za one koji žele bolje performanse, Škoda će ponudi snažniji dvolitarski benzinac od 204 KS. 

Glavni rivali novom Kodiaqu biće Peugeot 5008, Seat Tarraco, Nissan X-Trail, Mazda CX-80

Za ljubitelje obrtnog momenta od 400 Nm dostupnog na nižim obrtajima (1.750 o/min), odnosno “fanova” dizelaša, Škoda je spremila 2.0 TDI, a mi smo vozili verziju od 193 KS koja, ukratko, ide sjajno. Ubrzanja su očekivano dobra (ubrzanje do 100 km/h je nešto preko 7 sekundi), menjač je korektno podešen, a potrošnja niža od očekivane za vozilo ovog tipa. Nama je prosek bio sedam litara, a da nismo pazili, jer ovo je bio kraći test noviteta, te potrošnja sigurno može da bude i niža. 

Dvolitarski dizelaš nudi se u verziji sa 150 i 193 KS

U obe verzije novog Kodiaqa vožnja je bila tiha i udobna, dok prečnik zaokreta od 11 metara u ovolikom vozilu obezbeđuje lako okretanje čak i na malom prostoru, dok se vozač, u odlično profilisanim sedištima oseća kao kod kuće, gde mu je sve nadohvat ruke, te je ovo idealna prilika da opet iskoristimo termin - domaćinski. 

Naš zaključak bi bio da nova Škoda Kodiaq nudi najviše i najbolje od Škode što je Škoda ikada ponudila. Verujemo da razumete. U ovom SUV-u je do vrhunca dovedeno sve po čemu je ovaj brend poznat – centimetri, pametno iskorišćen prostor, broj praktičnih sitnica, neverovatno logičan raspored komandi i ostava. Svemu ovome dodajte i sada agresivniji dizajn, pregršt najmodernijih bezbednosnih sistema, kao i puno novih tehnologija, što će ovaj model učiniti izuzetno primamljivim za mlade porodice, i sve ostale koji se tako osećaju. U Srbiju stiže na leto, kada ćemo znati i cenu.

Škoda Kodiaq RS stiže krajem godine

Ko želi još veću uštedu i efikasnost i ko nema problem s punjenjem baterija, tu je potpuno nova plug-in hibridna verzija koja obezbeđuje 100 km dometa samo na struju. Kolege koje su vozile ovu verziju su nam potvrdili da su na regionalnom putu, u realnim uslovima saobraćaja uspeli da “dobace” do tih 100 km. 
Prvi put ikada Kodiaq je dobio plug-in hibridnu verziju

Pogledajte video nove Škode Kodiaq:

Fotografije: 
Škoda, Luka Kulundžić