Test
/
Auto Moto Revija u Francuskoj
Vozili smo novi Peugeot e-3008: Ostaju li benzinci?

Vozili smo novi Peugeot E-3008: Da li će biti samo na struju ili ostaju i benzinci?

Uroš Dedić
8/3/2024
Test

Ekipa naše redakcije je bila na međunarodnim test vožnjama novog Peugeota E-3008, i sada vam donosimo prve utiske – kakav je prvi potpuno električni 3008, šta je sve novo, kako se vozi i da li novitet izbacuje benzince iz ponude.

Pre godinu dana Stelantis je pompezno najavio potpuno novu STLA medium platformu, inovativnu osnovu  za električna vozila, koja omogućuje implementaciju električnog sistema od 400V i do 700 kilometara dometa u realnim uslovima. Uloga prezentera tih novih tehnologija pripala je trećoj generaciji kompaktnog SUV modela Peugeot 3008, kojeg su predstavnici medija, među kojima i Auto Moto Revija, upoznali na međunarodnoj prezentaciji na jugu Francuske.

Prvi „sastanak“ sa E-3008 na prečac nas je uverio kako je najnoviji „lav“ iz Sošoa doživeo zaista veliki preobražaj. Sve je novo - od platforme, preko prednjeg i zadnjeg oslanjanja, do kočionog sistema i pogonskih opcija. Da se sve promenilo da se naslutiti već na osnovu njegovog izgleda, jer je na polju dizajna pretrpeo zaista značajne promene, a jedna od najvećih se odnosi na spuštenu liniju krova prema zadnjem delu.

Novitet je dugačak 4.542 mm, širok 1.895 mm i visok 1.641 mm

Dodavanjem kupe atributa, novi Peugeot pravi veliku distancu od svog prethodnika, a istovremeno uspeva da pobegne od klasične forme. Karoserija je postavljena na velike točkove (19 ili 20 inča) i odlikuju je oštre konture napred i nazad, a posebnu atrakciju servira Obsession Blue boja, koja u zavisnosti od intenziteta svetla menja nijanse iz plave u zelenu.

{{related-post-1}}

Francuska marka godinama unazad gaji premijum filozofiju na polju kvaliteta materijala i tehnologija u kokpitu, pa Peugeot E-3008 može da se pohvali kako mu je pripala čast da bude prvi model iz Sošoa sa potpuno novim, tzv. Panoramic i-Cockpitom, koji vozaču servira „prozor“ dijagonale 21 inča.

Enterijer je kvalitetno izrađen i obiluje sofisticiranim tehnologijama, što je u skladu sa premijum ambicijama francuske marke

Leva strana tog ekrana je rezervisana za instrument tablu, koja daje spektar različitih prikaza, a desna služi kao komandni centar, te objedinjuje funkcije multimedije i navigacije. Računajte na kristalno bistru i lepu grafiku, te brz odziv na taktilne komande, a naravno podržane su i glasovne funkcije. Treba dodati da se na centralnom grebenu nalazi još jedan, manji ekran sa i-Toggles funkcijama, odnosno prečicama za opcije po želji korisnika, čime je olakšan pristup omiljenim funkcijama.

{{related-post-2}}

U GT paketu opreme kakav je imao „naš“ primerak, dočekala su nas sportski profilisana prednja sedišta koja daju odličnu bočnu potporu. Nisu suviše tvrda i sasvim su udobna, s tim da bi sedalni deo mogao da bude za nijansu duži. Na zadnjoj klupi ima više nego dovoijno mesta za noge i može se prijatno sedeti, ali pod uslovom da ste visoki do 180 cm. Sve preko toga vodi u problem sa prostorom za glavu zbog niže linije krova.

Prvi primerci se u evropskim prodajnim salonima očekuju u drugoj polovini godine

Iako ima nešto manje mesta u odnosu na prosek klase, kokpit je u načelu izrađen veoma kvalitetno, a funkcionalnost ne treba dovoditi u pitanje jer su na raspolaganju brojne pregrade i pretinci za odlaganje stvari, ukupne zapremine 32 litra.

Prtljažnik je pravilnog oblika i ima zapreminu 520 litara

Najviše nas je zanimalo kako se vozi novi Peugeot E-3008, kakve su mu dinamičke karakteristike i mogućnosti po pitanju autonomije. Isprobali smo verziju sa elektromotorom snage 210 KS, koji pokreće prednje točkove, a napaja se iz baterije kapaciteta 73 kWh. Fabrika deklariše prosečnu potrošnju od svega 13,9 kWh i autonomiju do 520 km.

U vožnji se oseća velika masa – automobil je težak preko dve tone

Po lokalnim putevima Azurne obale mi smo uspeli da zadržimo prosek na manje od 17 kWh, sve dok smo držali aktiviran Eco režim i vodili računa da budemo nežni "s gasom". Što se tiče vozne dinamike, treba reći da se oseća velika masa automobila (2.114 kg), kako pri skretanju, tako i pri ubrzanju. Elektormotor sa 343 Nm obrtnog momenta ubrzava od 0 do 100 km/h za 8,7 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 170 km/h.

{{related-post-3}}

Pored modela sa standardnom baterijom, koji će dolaziti i u konfiguraciji sa dva elektromotora, gde zadnji generiše 110 KS a ukupna snaga iznosi 320 KS, u ponudi će biti i tzv. "Long Range" verzija sa 230 KS i baterijom neto kapaciteta 98 kWh, koja bi trebalo da obezbedi do 700 km automonije sa jednim punjenjem. Inače, podržana snaga punjenja iznosi 160 kW preko jednosmernog DC adaptera, odnosno 11 kW preko dvosmernog. U Pežou tvrde da se baterija od 20 do 80 odsto napuni za samo pola sata.

Elektromotor od 210 KS i 343 Nm ne ističe se toliko performansama koliko malom potrošnjom

Dakle, sa modelom E-3008 Francuzi su nastojali da maksimalno unaprede one kritične karakteristike kao što su potrošnja i vreme punjenja baterije. Dobra vest za sve, a posebno one koji su i dalje skeptični prema električnim automobilima, jeste to da e-3008 nije izbacio benzinske verzije, tako da će u ponudi biti i mild-hybrid od 140 KS, koji podrazumeva 1,2-litarski turbomotor i elektromotor od 16 kW, a nešto kasnije se očekuje i plug-in hybrid verzija.

Naše snimke novog Peugeota E-3008 iz prve ruke pogledajte ovde.

Fotografije: 
Peugeot
elektro model
EV / Automatski
Peugeot E-3008
Karoserija
SUV, 5 vrata, 5 sedišta; duž./šir./vis. 4.542/1.895/1.641 mm; međ. rast. 2.739 mm; masa 2.114 kg; prtljažnik 520 l
Motor
Elektromotor
213 KS pri 2.300-14.000 o/min;
Elektromotor 2
343 Nm pri 250-4.370 o/min
Snaga hibridnog sistema
Baterija
Li-NMC; 73 kWh
Prenos
Automatski, jednostepeni; pogon na prednje točkove
Oslanjanje
Napred Mekferson, nazad multilink
Kočnice
Ventilisani diskovi na sva četiri točka
Pneumatici
235/50 R20
Performanse: 0-100 km/h 8,7 s; maks. brzina 170 km/h; Potrošnja: 13,9 kWh; 0 g C02/km
Veliki domet, originalan i kvalitetan enterijer; prtljažnik ispod proseka klase
Velika masa se prilično oseća u vožnji
Cena nije poznata