Test
/
Hvatač pogleda
TEST Honda ZR-V: Japanski krosover koji se svima dopada

Vozili smo Hondu ZR-V: Zašto se ovaj japanski krosover svima dopada?

Tina Vujanović
17/3/2024
Test

Honda je u Srbiji istovremeno predstavila svoja dva nova SUV modela, CR-V i ZR-V. I dok nam je prvi dobro poznat, drugi je potpuno novi model, dok njegov naziv, ipak, ne čujemo prvi put. Pa, ko je onda ZR-V?

Najbolje je da krenemo od “glave”, odnosno imena i pozicije novog krosovera iz Honde i tako odmah razjasnimo šta je tačno ovaj model.

HR-V, ZR-V, CR-V…

ZR-V je u Hondinoj gami pozicioniran između malog i dobro znanog krosovera HR-V i velikog SUV-a CR-V. To znači da je ZR-V srednji krosover, odnosno tačno ono što je Hondi falilo da u Evropi kompletira svoju hibridnu gamu modela. Međutim, iako je ovo potpuno novi model na Starom kontinentu, sam naziv ZR-V je poznat van Evrope, pogotovo u SAD gde ga nosi tamošnji HR-V. Tako da, ovo jeste novitet, ali sa već poznatim imenom.

Kad smo to rešili, vreme je da vas upoznamo sa automobilom koji se našao na našem testu i koji pretenduje da privuče dosta kupaca. Zašto to kažemo? Jedan je od retkih krosovera za kojim je tokom našeg testa bilo toliko interesovanja. Čini se da je ljudima vrlo zanimljiv, te smo, osim znatiželjnih pogleda prolaznika, dobili i puno konkretnih pitanja u vezi novog "japanca".

I običan i neobičan

Dizajn je definitivno nešto što ovde prvo privlači pažnju, a u Hondi su izgleda najzad prokljuvili ukus prosečnog evropskog kupca, pa se ZR-V ni po čemu posebno ne ističe, ali opet privlači poglede.

Mi možemo da kažemo i da je izuzetno fotogeničan. Prednji kraj ne liči na druge Honde, farovi su istovremeno obični i neobični, dok pogled sa strane otkriva jedan sasvim očekivan dizajn srednjeg krosovera.

Pozadi se donekle dizajnerski ističe svetlosna grupa jer nije da preterano podseća na neku drugu. Dakle, ZR-V je jedan sasvim obično-neobični automobil.

Ne tako običan enterijer

Još jedna neobična stvar kod ovog "običnog" automobila jeste enterijer. Po otvaranju vrata isprva nam se činilo da se tu ništa posebno ne ističe. Sve je delovalo sasvim očekivano, dok se nismo smestili u sedišta i krenuli da razgledamo, odnosno da se upoznajemo s vozilom.

Odmah da kažemo da je naš test primerak bio u najvišem, Advance, paketu opreme, dakle sa kožom presvučenim sedištima i volanom, kao i delovima enterijera, potom je tu panoramski krov, itd. Tvrda plastika je tek u nižim delovima kabine, što je u redu jer deluje da je vrlo otporna na oštećenja.

{{related-post-3}}

Prva neobična stvar je svakako “ručica” menjača koju, zapravo, nikako tako ne možemo nazvati. Ovo je više komandni centar za upravljanje radom e-CVT menjača, a koji se sastoji od više tastera. Nije da tastere umesto ručice menjača vidimo prvi put, niti na prvi pogled deluju zbunjujuće, jer tu su standardno: P, R i D. Međutim, način na koji se koriste i izgledaju je nesvakidašnji i definitivno traži privikavanje. Reći ćemo samo da se za "rikverc" taster pomera prstom ka nazad, da je D (drajv) obično, veliko dugme koje treba pritisnuti, a da je P (parking) baš malo, i nekad mora da se nacilja.

Ukratko, zahteva previše pažnje pri korišćenju, što ume da smeta pri bržem manevrisanju pri, recimo, izlasku s parking mesta. To je jedna šuma različitih tastera u kojoj se svaki koristi drugačije. Ništa strašno, ali računajte na period privikavanja.

Drugi neobičan detalj je dizajn ventilacionog sistema. Izuzetno simpatično rešen, sa zanimljivom rešetkom koja se prostire maltene celom dužinom table. Uz to, usmerivači vazduha se vrlo intuitivno koriste.

Posebne pohvale idu i ka fizičkim kontrolama klima-uređaja.

Iako je sve što smo pomenuli i pohvalili takoreći analogno, treba istaći da je ZR-V i te kako digitalizovan, samo nije u tome napadan kao drugi. Instrument-tabla je digitalna, sa ne baš puno opcija personalizacije, ali to je okej, jer sve što je vozaču potrebno je tu. Grafika je solidna, a sve se lako kontroliše putem multifunkcionalnog volana.


Što se tiče ekrana multimedijalnog sistema Connect Navi, dijagonale devet inča, i tu treba pohvaliti fizičke tastere sa leve strane za glavne funkcije, dok je meni u okviru ekrana osetljiv na dodir i nudi puno toga.

{{related-post-2}}

Kako se vozi?

Kad smo se upoznali, vreme je za vožnju. Po haubom imamo jedinu opciju pogona spremnu za ZR-V, a to je hibridni motor koji ukupnu snagu od 184 KS prenosi na prednje točkove. Dakle, reč je o klasičnom, tzv. "full" hibridu koji se sam dopunjava tokom vožnje, između ostalog i uz pomoć rekuperacije pri kočenju. U Hondinoj terminologiji zove se e:hev.

Na našem testu, koji je podrazumevao vožnju kako po gradu, tako i van grada, prosek potrošnje benzina kretao se oko sedam litara. I odmah da kažemo da ni u jednom trenutku mi nismo pazili na potrošnju, te će štedljivim vozačima sigurno biti za koju litru niža, što je za vozilo ovog tipa i te kako dobar rezultat.

Na struju se vozi u gotovo svim prilikama ravnomernog, ili sporog kretanja, što znači kako u gradu, tako i na otvorenom putu. Izuzetak su auto-putevi i usponi, kada počinje da radi i jasno se javlja benzinski agregat sa svojim karakterističnim zvukom, a koji je zapravo posledica rada e-CVT menjača. Međutim, nije to ništa što može puno da smeta, štaviše, posle prvih par uzbrdica računajte da ste se navikli na ovaj zvuk.

Ono što je sjajno kod Honde ZR-V jeste vrlo udobno podešeno oslanjanje i jasno upravljanje. To je nešto što nam je u vožnji zaista prijalo. U svakom trenutku automobil se kreće kako ste i zamislili, toliko fino da nam prebacivanje režima rada u “sport” kroz krivine, kada volan zaista dodatno očvrsne i postane teži, a upravljanje nešto preciznije, uopšte nije bilo potrebno. Naravno, ovo nije sportski automobil, ali nije ni letargičan. Većinu vremena ćete ga voziti nekako umereno, jer je tada ZR-V svoj na svome.

{{related-post-1}}

Vredi li?

Dakle, ZR-V je to nešto što je Hondi u Evropi falilo - krosover dužine 4,6 metara, koji će ponuditi puno mesta u kabini, udobnu i preglednu vožnju, "popularni" pogon, bogatu osnovnu opremu, skromnu potrošnju, pa čak i zanimljiv dizajn. Sve to danas košta, a ZR-V u Srbiji startuje sa cenom od 42.990 evra.

Ukratko, korišćenje menjača, zvuk pri višim obrtajima i zapremina prtljažnika od 370 litara nisu za pohvalu, dok sa druge strane ZR-V donosi udobnost, uglađenost u vožnji i skromnu potrošnju.

Šta sve nudi od bezbednosnih sistema i to u osnovnoj opremi, koliko prostora ima u kabini, sve tehničke podatke i cenu testiranog primerka, pronađite u novom broju Auto Moto Revije na ovom linku.

Fotografije: 
Luka Kulundžić
elektro model
Hybrid / Automatski
Honda ZR-V Hybrid 2.0 Advance e-CVT
Karoserija
Krosover, 5 vrata, 5 sedišta; duž./šir./vis. 4.568/1.840/1.620 mm; međ.rast. 2.655 mm; masa 1.580kg; prtljažnik 370 l
Motor
Benzin/elektro, 4 cilindra; 1.993 ccm; 184 KS; max. obrtni moment SUS motora: 186 Nm pri 4.500 o/ min., max. obrtni moment e-motora: 315 Nm
Elektromotor
Elektromotor 2
Snaga hibridnog sistema
Baterija
Prenos
e-CVT; pogon na prednje točkove
Oslanjanje
Napred Mekferson, nazad multilink
Kočnice
Diskovi na sva četiri točka
Pneumatici
225/55 R18
Performanse: 0-100 km/h 8 s; maks. brzina 173 km/h; Potrošnja: 7 l /100 km,
Udobnost, uglađenost u vožnji, skromna potrošnja
Korišćenje menjača, zapremina prtljažnika, zvuk pri višim obrtajima
Cena: 48.590 evra