Test
/
Da li je ostalo harizme u rumunskom SUV-u
Vozili smo Daciu Duster: Sve je novo, pa i cena

Vozili smo Daciu Duster: Sve je novo, pa i cena

Tina Vujanović
29/4/2024
Test

Testirali smo treću generaciju rumunskog SUV-a koji već 14 godina uspešno privlači kupce. Poznat kao jeftin i sposoban, Duster je uprkos svemu jedan od retkih modela automobila koji ima harizmu i kome se, neretko, sve što ne valja - oprašta. Ipak, treća generacija ne traži da joj praštate, a harizmu je zadržala. Kako se vozi, šta nudi i koliko košta u Srbiji pišemo u ovom testu.

Kada su Rumuni uz pomoć Renault-a 2010. godine lansirali model Duster nema ko nije čuo za njega. Neobičan, jeftin, robustan, plastičan i mnogima beskrajno simpatičan, privukao je mnoge kupce, te se do danas prodao u više od 2,4 miliona primeraka.

Prva generacija je osvojila mnogobrojne vozače svojim izvanrednim terenskim sposobnostima, dok su komfor i lepota enterijera bili nepoznanica. Druga generacija je dovela do nekog balansa, ali smo opet prednost davali pogonu i motorima, komfor je bio nešto bolji, kvalitet izrade samo solidan, dok su moderne tehnologije (tog doba) za Dačiju bile reči iz kakvog plemenskog jezika.

Uprkos svemu tome, svima nam je Duster bio okej. Dobro, možda ne svima, ali većini jeste. Jednostavno, to je bio praktičan i povoljan SUV koji bez laži i prevare nudi to što nudi, bez da se pravi da je bolji nego što jeste, i to smo umeli da cenimo. I bio je harizmatičan od starta.

Treća generacija menja stvari iz korena. Nedavno smo se upoznali u Španiji, gde smo imali priliku da iz prve ruke vidimo šta je to francusko-rumunska veza sada iznedrila.

Od temelja do krova

Duster je sada baziran na CMF-B platformi. Benefiti koje je izvukao zbog toga su sledeći: veći je nego pre (4,34 m dužine), pa nudi više prostora za putnike i prtljag. Potom, konstrukcija mu je naprednija, što je dovelo do toga da manje vibrira i da više ne propušta šum vetra u kabinu u toj meri. Ne kažemo da je to sasvim nestalo, ali je značajno umanjeno u odnosu na ranije. Možda za neke i najvažnije, novi Duster se zahvaljujući ovoj platformi sada prvi put ikada nudi i sa hibridnim pogonom. Pored toga, dobro se snalazi na različitim vrstama puteva, što smo rado probali na svim rutama i "offroad" poligonima koji su nas čekali na ovom testu.

Dimenzije d/š/v: 4,34/1,81/1,66 m

Moderna, ali jednostavna kutija

Treća generacija je dizajnerski najviše odskočila, međutim kako su nam svi najupadljiviji elementi već poznati sa drugih aktuelnih modela Dačije (farove već znamo sa Sandera, čak i sa Logana), ne možemo da kažemo da se Duster posebno izdvaja, ali definitivno više ne liči na sebe. Sada je u trendu i uživo izgleda kao da nikad nije bio spremniji za teren.

Viša hauba, kockasti prednji deo vozila, upečatljiva LED svetla, atraktivan znak i puno novih elemenata od reciklirane plastike po karoseriji, kao i rubovi točkova, donose taj trendi izgled SUV modela, a koji je ovde jednostavno - jednostavan.

Međuosovinski razmak iznosi 2.657 mm, odnosno 2.258 mm u 4x4 verziji

Nama se posebno svideo zadnji kraj, ali ne toliko zadnja svetla koja su u obliku slova Y, već krovni spojler koji Dusteru daje malo "robocop" notu. I tu opet dolazimo do toga da nam je sveukupan utisak o dizajnu pozitivan. Duster nije prelep, ali je i dalje i te kako simpatičan "rumun".

Cela karoserija je zaštićena od manjih udaraca i ogrebotina. Bočna zaštita povezuje štitnike blatobrana sa prednjim i zadnjim branikom, formirajući tako zaštitni pojas

Kakav "rumun"?

Kada smo se nagledali spoljašnosti, otvaramo vrata kabine i u startu shvatamo da ovde više nema nikakvog "rumuna" na kog smo negde tamo davno navikli i kome smo sve praštali. Pred nama je jedna moderna, lepo organizovana i upečatljiva kabina koje se mnogi drugi skuplji brendovi (pogotovo danas) ne bi postideli.

Najupadljiviji je novi volan kome odlično stoji znak marke, potom vidimo da su ventilacioni otvori sada u obliku slova Y (kao farovi i zadnja svetla). Zatim sedamo u nova i udobna sedišta, a pred nama se, dame i gospodo, prvi put ikad otvara pogled na jedan potpuno digitalizovani Duster.

{{related-post-1}}

Digitalna instrument-tabla od sedam inča jasno prikazuje sve što vam je potrebno da znate tokom vožnje. Odmah sa desne strane prvo vidimo stalak za pametne telefone koji je standard u svim verzijama. I onda, naravno, šou krade centralni ekran osetljiv na dodir od 10,1“ postavljen u vidno polje vozača i nagnut prema njemu za 10°.

Ispod su fizičke komande za kontrolu klima-uređaja - hvala vam na tome. Dole niže su dve duboke i velike ostave za sitnice, tj. za mobilne telefone, od kojih je ona niža ujedno i bežični punjač i držač za ključ-karticu (za koji se kasnije ispostavilo da i ne drži nešto, pa je ključ često ispadao tokom vožnje, ali srećom ima toliko drugih ostava gde ga možete odložiti).

Ukratko, vidi se da je mnogo truda uloženo u ergonomiju i zaista, ovo je jedan od onih automobila u koji i dan-danas, uprkos digitalizaciji, možete da sednete i odmah krenete u vožnju, a ne da vas iskompleksira svojom "pameću" i iznervira vas nametanjem svog mišljenja. Zapravo, Duster sada ima puno novih tehnologija i puno modernih bezbednosnih asistencija, ali čije se "mišljenje" vrlo lako kontroliše putem multifunkcionalnog volana.

Nivo standardne opreme je sada značajno viši, te novi Duster nudi vrlo bogatu opremu u startu, pogotovo kada je reč o bezbednosnim sistemima

Što se tiče prostora u kabini, centimetara svuda ima više, pozadi se sedi komotnije, dok je prtljažnik takođe porastao. Tačnije, pod prtljažnika je niži, a otvor širi i viši. Sam prtljažnik je takođe širi i viši, pružajući do 15% dodatnog prostora (517 litra ispod police prtljažnika u Dusteru 4x2).

Zapremina prtljažnika je 594/1.696 litre

Šta se krije ispod haube

Najzad da krenemo u vožnju. Vozili smo tri verzije Dustera na ovoj prezentaciji. Prvo smo dobili varijantu sa poznatim francuskim trocilindrašem - TCe turbo-benzinac, od 1,2 litre zapremine, sa 120 KS i 230 Nm, manuelnim 6-stepenim menjačem i pogonom napred, koji je prvi put u Dusteru i to kao blagi hibrid sa 48-voltnim sistemom.

Povećanjem krutosti novi Duster beleži značajno manje naginjanje karoserije (za 21% kod verzije 4x2), što znači veću stabilnost pri skretanju ili promeni pravca

Vožnja kroz gradsku zonu je agilna, a iako je motor "mali" veličina Dustera ga ne sprečava da se iskaže. Ubrzanje do 100 km/h je 9,9 sekundi, a najveća brzina je 180 km/h. Jedino što u gradu može da pokvari užitak jeste potreba za čestim promenama "brzina", koje su pritom predugačke. Na auto-putu se svakako oseća "kratak dah" ta tri cilindra, dok nam se ni prelagano podešeno servo upravljanje nije dopalo, jer nismo imali utisak da kontrolišemo vozilo u potpunosti. Sa druge strane, vožnja je udobna i ono što je usledilo je bilo dovoljno da mu oprostimo taj auto-put.

Stižemo do brda i rampe koja se diže, a ispred nas je neasfaltiran put. Naime, ulazimo na privatni posed koji vodi do vrha planine u blizini Malage i sa kojeg se, kako su nam rekli, pruža neverovatan pogled.

Povećana krutost zadnje osovine kompenzuje se tokom vožnje van puteva potpuno novim elektronskim upravljačkim sistemom (smanjenje naginjanja odgovara varijaciji nagiba za svaki m/s² poprečne akceleracije)

Očekivali smo da ćemo ovde dobiti verziju sa 4x4 pogonom, ali organizatori su imali drugačiji plan.

U verziji 4x2 penjemo se na vrh, po blažim, ali zemljanim, rastresitim usponima, preko kamenja i dubljih kolotraga, te izbijamo na vidikovac. Pre nego što kažemo šta se vidi sa vrha, da pohvalimo Dustera koji se po neuređenim putevima snalazi kao riba u vodi. Ovaj model je oduvek bio poznat po tome da mu se na terenu ćud potpuno promeni, pa od "žvakavog" i laganog krosovera koji se mučio na auto-putu, postaje prava mala zverka željna zabave po terenu. To svakom vozaču momentalno izmami osmeh jer ovde upravljanje radi savršeno, menjač je idealan, a tek mali motor oduševi koliko može. Ne zaboravimo da pričamo o tri cilindra.

A pogled je pucao na Gibraltar, vreme je bilo vedro, pa se video i Maroko. Fantastično.

O potrošnji goriva ćemo pisati kada Duster stigne u Srbiju i kada ga dobijemo na duži i detaljniji test, jer posle svega par sati vožnje svake verzije, ne bi bilo relevantno da računamo potrošnju goriva. 

4x4 igra

Po silasku s brda, stižemo do nove lokacije gde se opraštamo od Dustera s prednjim pogonom i najzad ulazimo u 4x4 verziju sa istim motorom. Uputili smo se na "offroad" poligon da proverimo kako je to novi Duster sada, prema rečima konstruktora, nikad spremniji za teren.

Masa vozila je 1.300 kg, odnosno 1.390 kg kod 4x4 verzije

Ovde je vožnja već postala ozbiljnija, pogon na sve točkove daje na težini i sigurnosti. Sve karoserijske i tehničke izmene, a valjda i nešto našeg vozačkog iskustva po terenu, doprineli su tome da apsolutno sve prepreke prođemo kao od šale. Naime, novi Duster sada ima veći prilazni ugao (31 stepen), silazni (36 stepeni), dok je prelomni ugao 24 stepena, a rastojanje od tla iznosi 217 cm.

Novost je i kontrola brzine nizbrdo, aktivira se nezavisno od stepena prenosa (uključujući i hod unazad), tako da vozač može da zaboravi na gas i kočnice i da se fokusira samo na upravljanje

Pritom, prvi put je dobio režime vožnje, pa raspolaže sa auto, snow, mud/sand, eco i offroad modovima. Sve nabrojano je dozvolilo da prođemo strme nizbrdice pod izuzetno velikim nagibom. Potom vožnju pod uglom od 30 stepeni, kao i delove poligona gde svojim očima možete da vidite kako radi 4x4 kada su dva točka u vazduhu.

Offroad režim je poseban je po tome što, u zavisnosti od prianjanja i brzine, automatski i optimalno deli obrtni moment između prednjih i zadnjih točkova

Zemljane uzbrdice, peščane krivine pod nagibom i još puno teže prohodnih prepreka za Dustera ne predstavljaju nikakav problem. Što se nas tiče, ocena sa plusom u odnosu na prethodne generacije.

Kako se čuje hibrid?

Posle ove uzbudljive vožnje po terenu, rešili smo da biramo prvi ikad hibridni Duster. Reč je o Renault-ovom motoru koji je, što se tiče Dačije, prvi put predstavljen u Joggeru početkom 2023. godine. Ovaj pogon se sastoji od 1,6-litarskog benzinskog motora od 4 cilindra, snage 94 KS, sa dva elektromotora (glavni elektromotor snage 49 KS i visokonaponski električni starter-generator) i automatskog menjača sa četiri zupčanika povezana sa benzinskim motorom i dva zupčanika povezana sa elektromotorom.

Ova kombinacija različitih tehnologija je moguća zahvaljujući dizajnu motora bez kvačila. Ukupna snaga hibridnog sistema iznosi 140 KS, ubrzanje do 100 km/h je 10,1 sekundu, a najveća brzina iznosi 160 km/h. Kada smo izneli podatke da kažemo nešto i o tome kako sve to izgleda u praksi.

Nivo buke je manji, poboljašnje je za - 2dB u proseku, što je smanjilo ukupni nivo buke unutar vozila

Prvi utisak nam je bio da smo krenuli da vozimo automobil više klase u odnosu na 1,2 TCe. Razlog tome smo videli u ravnomernom, vrlo uglađenom radu hibridnog sistema, a možda ponajviše u tome što u ovoj verziji upravljanje nije nemirno, već ubedljivo i fino. Vožnja kroz gužve ovde je uživanje jer sve dešava tiho, bez cimanja i akcenat je na komforu.

{{related-post-2}}

Naime, kombinacija regenerativnog kočenja, velikog kapaciteta baterije od 1,2 kWh (230 V) i efikasnog menjača garantuje do 80% gradske vožnje na 100% električni pogon. Štaviše, svaki put kada se motor pokrene, električni režim se automatski aktivira.

Sa druge strane, kada smo izašli na prvu uzbrdicu motor SUS se vrlo jasno javio i nastavio da dominira zvukom u kabini sve dok se nivo puta nije iznivelisao. To bi mogla da bude i jedina mana ovoj verziji, ali kao i kod brojnih drugih "mlađih" hibrida, to je nešto na šta smo navikli. Sve drugo je zaista sjajno. Vredi istaći da se hibrid nudi samo u kombinaciji sa prednjim pogonom, što nas je dovelo do zaključka da nam trebaju dva Dustera - jedan za put i drugi za teren.

Hibrid je težak 1.380 kg, odnosno za 10 kg je lakši od verzije sa 4x4 pogonom

Koliko košta novi Duster?

Posle ovog kratkog, ali slatkog testiranja tri verzije novog Dustera, možemo da kažemo da je treća generacija ovog SUV-a najviše napredovala i da će definitivno privući više kupaca, jer – sve što nije valjalo pre, sada je rešeno. Moderan dizajn i nove tehnologije biće dovoljni i opravdani mamac za nove mušterije, a za one stare Duster će ići na istinitu kartu - da je postao još sposobniji i da je ostao veran stavu – što vidiš to i dobiješ.

Da li će se naše prognoze obistiniti saznaćemo uskoro jer prodaja počinje, a cene startuju od 17.990 evra za osnovnu verziju 1.0 ECO G od 100 KS sa fabrički ugrađenim TNG sistemom, dok TCe startuje sa 21.490 evra, ali u srednjem, prilično bogatom paketu opreme. Za 4x4 verziju treba doplatiti 2.500 evra. Prvi hibridni Duster nudi se isključivo u najvišem paketu opreme "Extreme" i sa cenom od 29.990 evra.

Fotografije: 
Dacia