Aktuelno
/
Šefovi evropskih brendova nervozni
Stiže jeftin e-automobil iz Kine: Evropa se unervozila

Stiže jeftin, a kvalitetan e-automobil iz Kine?

AMR
4/6/2024
Aktuelno
Tržište

Čak i nakon carina i modifikacija da bi zadovoljili evropske standarde, rukovodioci kineskog BYD-a su obećali da će u Evropi prodavati model Seagull za manje od 20.000 evra, što je cena kakvu evropski proizvođači za sada ne mogu da postignu

Jeftini električni automobili iz Kine već se probijaju u Evropu, potkopavajući jednu od najvećih industrija. Kineski BYD, koji je prošle godine prestigao američku Teslu i postao najveći svetski proizvođač električnih vozila, sada je spreman da podigne ulog.

Podsetimo da je BYD osnovan 1995. godine i da je počeo s proizvodnjom baterija, pre nego što se proširio na automobile 2003. godine. Sa prodajom putničkih automobila u Evropi počeo je pre tri godine, a u međuvremenu imao sjajne nastupe na sajmovima automobila u Parizu i Minhenu.

Stiže jeftin, a kvalitetan rival

Kineski proizvođač je najavio da sledeće godine u Evropu uvodi model Seagull, koji u Kini košta manje od 10.000 dolara, a nudi sve što treba prosečnom vozaču, pa i više od toga. Seagull za Evropu će imati i adaptivni tempomat, bežično punjenje telefona i slično, što se obično viđa na mnogo skupljim vozilima.

Vredi istaći da ovo nije običan jeftini automobil. Sudeći po recenzijama, aktuelni proizvođači automobila u Evropi i SAD treba ozbiljno da shvate model Seagull. Naime, Caresoft Global, inženjerska firma iz Mičigena koja rastavlja vozila kako bi procenila kvalitet i proizvodne tehnike, detaljno je proučila model Seagull kako bi uvidela gde je u konstrukciji vidljiva ušteda novca.

"Svi u industriji bi trebalo ozbiljno da popričaju o ovom automobilu, jer je govorimo o zaista dobrom vozilu," rekao je predsednik Caresoft-a, Terry Woychowski, u videu objavljenom na InsideEVs. "Seagull menja definiciju jeftinog, jer ovaj automobil uopšte ne ostavlja takav utisak."

Cena manja od 20.000 evra bi kineski hečbek stavila ispod električnih rivala na koje Stellantis, Renault i VW računaju da im pomognu u prelasku na struju. Dolazak modela Seagull definitvno pojačava pritisak na evropske proizvođače automobila da dominiraju u eri nakon motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

{{related-post-1}}

Evropa izmišlja poteze protiv Kineza

Kako se čini, ranije pokrenuta istraga u Briselu o nepoštenoj konkurenciji verovatno neće ugasiti pretnju iz Kine. To je jasno i šefovima evropskih brendova koji ne kriju zabrinutost.

"Vrlo pažljivo proučavamo ovaj model i druge koji dolaze od kineskih proizvođača električnih vozila," rekao je Martin Sander, šef Fordovog evropskog EV odeljenja. "Naravno, nervozni smo kada nova konkurencija dolazi na tržište."

Planovi BYD-a za dve fabrike u Evropi pomoći će kompaniji da ublaži efekte bilo kakvih carina Evropske unije koje imaju za cilj da se nađu na putu ekspanzije kineske kompanije.

Dok je ukupni udeo kineskih brendova na evropskom tržištu električnih vozila bio oko 7 procenata prošle godine, Transport & Environment predviđa da bi mogli dostići 11 procenata ove godine i 20 procenata 2027. godine.

Model Seagull već beleži dobre rezultate van svoje azijske baze. U Meksiku, gde je isti taj automobil nazvan Dolphin Mini, vozači su pohrlili da ga kupe po ceni od 358.800 pezosa (19.780 dolara), uprkos infrastrukturi za punjenje koja je još uvek u začetku u ovoj zemlji. "Meksiko nije sjajan za nas, ali na kraju smo pronašli veliku potražnju, veliko interesovanje za ovo," rekla je izvršna potpredsednica BYD-a, Stella Li, predstavljajući plug-in hibridni pik-ap za meksičko tržište.

Ali, Seagull nije jedini model koji će uneti pometnju na tržište. BYD planira da predstavi i luksuzniji električni automobil od 25.000 evra, možda čak i pre malog gradskog hečbeka, rekao je evropski generalni direktor Michael Shu u Londonu.

Svi protiv Kineza, ali teško

BYD je jedan od kineskih proizvođača automobila koji sve više ciljaju na izvoz nakon što su osvojili svoje domaće tržište. Izvršni direktor Tesle, Elon Musk, upozorio je u januaru da će oni "praktično uništiti" većinu drugih proizvođača automobila ako se ne postave trgovinske barijere.

Dok je predsednik Joe Biden preduzeo korake da gotovo učetvorostruči američke carine na kineska električna vozila, praktično zatvarajući vrata za kratkoročni uvoz, takva igra je komplikovanija za Evropu. To je zato što su evropski proizvođači automobila više zavisni od Kine nego njihovi američki pandani, što ih čini ranjivim na kontra mere iz Pekinga. I plan Evrope da postepeno ukine prodaju automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem zahtevaće jeftinije automobile kako bi se povećala popularnost za masovno tržište.

{{related-post-2}}

Kako je naš portal pisao ranije, EU je pokrenula istragu kineske EV industrije i približava se odluci o podizanju barijera, ali su rukovodioci industrije i stručnjaci protiv toga.
"Carine se ne smeju koristiti da bi se naši vodeći proizvođači zaštitili od značajne konkurencije," rekla je Julia Poliscanova, viša direktorka za vozila i lance snabdevanja e-mobilnošću u lobističkoj grupi Transport & Environment. "Ono što je važno, pored klimatskih ciljeva, koji su ključni, jeste da imamo lokalna radna mesta i da dekarbonizacija ne rezultira deindustrijalizacijom."

MG je popularan u Evropi

Za sada, kineski napredak u Evropi predvodi bivši britanski brend MG Motor, koga je preuzeo Shanghai Automotive Industry Corp. 2007. godine. Sada ima drugo najprodavanije električno vozilo u UK - model MG4, koji je odmah iza Teslinog Modela Y.

Evropski proizvođači automobila razmatraju različite korake kako bi se suprotstavili izazovu, uključujući i nove saveze. Renault otvoreno traži partnere kako bi smanjio troškove na platformi za male automobile, dok će Stellantis u septembru početi sa prodajom automobila napravljenih kroz zajedničko ulaganje sa kineskim Leapmotor-om.

{{related-post-3}}

"Nemamo nameru da ostavimo ovaj cenovni segment otvoren za naše kineske konkurente," rekao je prošle nedelje izvršni direktor Stellantis-a, Carlos Tavares, o nadolazećem evropskom modelu Seagull. "Ne mislimo da će nam protekcionizam dugoročno omogućiti izlaz iz ove konkurencije."

Tavares već dugo naglašava potrebu za brzim delovanjem kako bi se suprotstavili visprenoj konkurenciji. Dogovor sa Leapmotor-om, postignut u oktobru, omogućava vlasniku Jeep-a i Peugeot-a pristup kineskim tehnikama i naprednoj EV tehnologiji.

Fotografije: 
BYD, GIMS