Tržište
/
Da li su krivci jeftini "kinezi"?
Kina i SAD ulaze u trgovinski rat zbog električnih auta

Kina i SAD ulaze u trgovinski rat zbog automobila: Ozbiljne posledice i po Evropu?

AMR
20/5/2024
Tržište

Trgovinski spor između SAD i Kine opet eskalira, a glavni "krivci" su jeftini kineski automobili. Trgovinski rat takođe bi mogao da ima razorne posledice po velike evropske proizvođače

Pre nekoliko dana američka vlada, predvođena predsednikom Joeom Bidenom, najavila da će drastično povećati carine na kineski uvoz u strateški važnim područjima. Uz solarne ćelije, poluprovodnike, aluminijum i čelik, baterije i medicinske proizvode, znatno će se povećati uvozne carine posebno za električne automobile proizvedene u Kini: s 25% na čak 100%. Prema američkoj vladi, pogođen je uvoz vredan 18 milijardi dolara.

Trenutno je još uvek nejasno kako će Kina reagovati na kaznene carine. Međutim, prema Frankfurter Allgemeine Zeitungu, predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova je ubrzo nakon američke objave rekao da će Kina preduzeti sve potrebne mere za obranu svojih prava i interesa.

{{related-post-1}}

A Evropa?

Prema izveštaju Automobilwochea, poverenik EU za trgovinu Valdis Dombrovskis naglasio je da subvencije u Kini predstavljaju pretnju i evropskoj industriji. Istina je da su prodajne brojke kineskih električnih automobila na većini evropskih tržišta još uvek podnošljive. Na najvećem evropskom tržištu automobila, nemačkom, tržišni udeo kineskih vozila trenutno iznosi samo 0,75 odsto.

Ipak, niske cene u poređenju s lokalnim električnim automobilima mogle bi sve više da utiču na kupce da se odlučuju za kineske električne automobile. Koliko BYD, najveći kineski proizvođač električnih automobila, prodaje u Evropi pročitajte ovde.

Nemačka između dve vatre

Nemačka, sa svojom snažnom automobilskom industrijom, sada strahuje da će biti uhvaćena između dve vatre u nadolazećem trgovinskom ratu, jer je za nemačke proizvođače automobila kinesko tržište najvažnije od svih. Samo je VW grupacija prošle godine u Kini prodala više od tri miliona automobila, što je više od trećine ukupne prodaje najvećeg evropskog proizvođača automobila.

Kina je takođe od ogromne važnosti za BMW i Mercedes: 2023. godine prodaja u Kini činila je 37, odnosno 36 odsto ukupne prodaje. Direktor BMW-a Oliver Zipse nedavno je izdao jasno upozorenje protiv planova EU da uvede kaznene carine na kineske proizvode. Dakle, Evropa bi sama sebi pucala u nogu.

Ono na šta Zipse misli pod ovim nije pretnja kaznenim carinama na automobile proizvedene u EU, koje bi Kina mogla da nametnute kao odgovor. Nemačke marke uglavnom već proizvode automobile u Kini, a neki se kasnije izvoze u Evropu, kao što je to slučaj s električnim SUV-om iX3. Međutim, ovi automobili, koji su sami po sebi "nemački", takođe bi bili pogođeni uvoznim carinama EU.

{{related-post-2}}

Ipak, za nemačke proizvođače bilo bi još dramatičnije da Kina podigne carine na automobile koji se izvoze iz SAD-a u Kinu. Na primer, SUV-ovi koje prodaju BMW i Mercedes u Kini većinom se proizvode u Americi. Zato je, kako piše revija HAK, nemački kancelar Olaf Scholz nedavno upozorio na nadolazeći trgovinski rat između SAD-a i Kine i zatvaranje tržišta: "Protekcionizam na kraju dovede do toga da sve poskupi. Ono što je potrebno je poštena i slobodna svetska trgovina".

Kakve će biti cene kineskih plug-in hibrida koji stižu u Evropu, saznajte ovde.

Fotografije: 
BYD, BMW, AdobeStock