Tržište
/
Moguća proizvodnja u Sloveniji
Renault će električni Twingo razvijati s Kinezima

Renault će e-Twingo razvijati s Kinezima

AMR
31/5/2024
Tržište

Nakon što su propali pregovori VW-a i Renaulta u vezi zajedničkog razvoja jeftinog e-vozila za Evropu, Francuzi su sada saopštili da ulaze u partnerstvo s kineskim konkurentom, smatrajući da će to doprineti kompaniji da nauči kako brže da krene s razvojem električnih automobila

Renault će se udružiti s kineskom inženjerskom kompanijom u razvoju nove generacije električnog Twinga čija je najavljena cena ispod 20.000 evra.

"Razvoj automobila odvijaće se s kineskim partnerom kako bismo optimizovali vreme i troškove razvoja. Dizajn i napredni inženjerski projekat rade se u Francuskoj, a proizvodnja će svakako biti u Evropi", kažu iz Renaulta.

Projekat će voditi Ampere, Renaultovo odeljenje za električna vozila.

Ranije ovog meseca Renault i Volkswagen okončali su pregovore o zajedničkom razvoju pristupačne električne verzije Twinga. Ali, iz Renaulta kažu da je odluka o odabiru kineskog partnera za Twingo došla nezavisno od odluke koju su doneli u vezi s VW-om. Izvršni direktor Renaulta, Luca de Meo predstavio je planove za električni Twingo krajem prošle godine, a vozilo će se proizvoditi u Evropi, moguće u Sloveniji.

Iz VW-a je ove nedelje saopšteno da će proizvoditi automobile na baterije po ceni od 20.000 evra u Evropi bez partnera, oslanjajući se na visok nivo lokalizacije u Evropi.

{{related-post-1}}

Zapadno-evropski proizvođači sve se više oslanjaju na inženjere iz drugih zemlja kako bi smanjili troškove. Iako inženjerstvo u Kini nije nužno jeftinije, odatle dolazi većina otkrića u tehnologiji električnih vozila, kažu iz Renaulta.

Evropski proizvođači automobila pod pritiskom su da ažuriraju svoju ponudu električnih vozila baš u danima kad je prodaja e-vozila u opadanju. U međuvremenu, kineski brendovi se šire u EU s jeftinijim modelima. BYD planira da sledeće godine ponudi svoj Seagull hečbek po ceni ispod 20.000 evra. Stellantis planira da ponudi električna vozila kineskog Leapmotora u devet evropskih zemalja počevši od juna.

Fotografije: 
Renault