Tržište
/
Svako svojim putem
Ništa od saradnje VW-a i Renaulta

Ništa od saradnje VW-a i Renaulta na jeftinom e-automobilu

AMR
21/5/2024
Tržište

VW završava pregovore s Renaultom o jeftinim električnim vozilima. Renault će nastaviti s projektovanjem sopstvenog električnog Twinga, čija bi prodaja trebalo da počne 2026

Volkswagen je odustao od pregovora s Renaultom o zajedničkom razvoju pristupačne električne verzije modela Twingo. Propast pregovora znači da će VW sada možda morati sam u razvoj pristupačnog EV-a. Renault će nastaviti s projektovanjem e-Twinga.

Iz Ampere, Renaultovog odeljenja za električna vozila koje nadzire program Twingo, odbili su da komentarišu, dok je predstavnik VW-a za medije rekao da nemačka kompanija još uvek proučava svoje opcije za jeftina e-vozila. Ne bi čudilo da se odluče na saradnju s kineskim partnerima...

I francuska i nemačka kompanija su se nadale da će deljenje posla smanjiti troškove koji predstavljaju ključnu prepreku za evropske proizvođače automobila u suočavanju s dolaskom jeftinijih vozila iz Kine.

{{related-post-2}}

Ipak, nakon višemesečnih pregovora nisu uspeli da postgnu dogovor, prenosi Automotive News Europe. Navodno, dogovor je bio vrlo blizu, ali je VW napustio pregovore i odlučio da razvija sopstveni automobil.

Izvršni direktor Renaulta Luca de Meo potvrdio je ranije na sajmu automobila u Ženevi, da su u pregovorima s VW-om o partnerstvu na jeftinom električnom mini-automobilu za Evropu, o čemu je naš portal pisao. De Meo je takođe rekao da razgovara i sa drugim potencijalnim partnerima, ne imenujući ih.

U svakom slučaju, Renault će nastaviti s projektom sa ili bez partnera, rekao je de Meo tada na sajmu u Ženevi. Plan je da lansiraju novi, potpuno električni Twingo već 2026. s cenom ispod 20.000 evra.

{{related-post-3}}

Izvršni direktor nemačke marke, Thomas Schafer, ranije je rekao da je otvoren za partnerstva kako bi pomogao da se snizi maloprodajna cena novog malog EV-a na ispod 20.000 evra. Volkswagen zaostaje u trci proizvodnje malih električnih automobila po ceni sličnoj modelima s motorima SUS, a moraju da izbegnu gubitak od kineskih automobilskih kompanija koje ciljaju na Evropu s jeftinim električnim vozilima.

Fotografije: 
GIMS