Tržište
/
Izvršni direktor Stellantisa
Tavares: Carine EU i SAD na kineska e-vozila su zamka

Tavares: Carine EU i SAD na kineska e-vozila su zamka

AMR
24/5/2024
Tržište

Carlos Tavares kaže da "kažnjavanje" uvoza električnih vozila njegovih konkurenata u Evropu i SAD neće spasiti zapadne proizvođače automobila od restrukturiranja svog poslovanje u cilju da ponude niže cene

Stellantis očekuje veliku bitku s kineskim konkurentima na evropskom tržištu električnih vozila, upozoravajući na značajne posledice za radna mesta i proizvodnju kao rezultat toga, rekao je izvršni direktor grupacije, Carlos Tavares.

U intervjuu za Rojters, izjave čelnika ove grupacije su bile možda i najoštrije do sad, dok rastu napetosti između Pekinga, Brisela i Vašingtona oko trgovine električnim vozilima. Očekuje se da će EU uskoro da odluči da li će da sledi SAD u nametanju dodatnih carina kineskim proizvođačima automobila. Podsetimo, SAD su nedavno najavile carine u visini od čak 100% na uvoz materijala i e-vozila iz Kine od 1. avgusta, o čemu je naš portal detaljno pisao.

Tavares je rekao da su carine na kineska vozila uvezena u Evropu i Sjedinjene Države "velika zamka za zemlje koje idu tim putem" i da neće spasiti zapadne proizvođače automobila da izbegnu restrukturiranje kako bi odgovorili na izazov jeftinijih kineskih proizvođača.

Evropa na potezu

Evropska komisija će 5. juna otkriti početnu odluku o mogućim carinama na uvoz kineskih električnih vozila. Kina je pretila da će i oni podići carine na uvoz zapadnih vozila u zemlju, koja je, ističemo, najveće automobilsko tržište na svetu.

"Kada se borite protiv konkurencije kako biste apsorbovali 30 odsto prednosti koje imaju Kinezi, postoje društvene posledice. Ali vlade Evrope ne žele da se sada suočavaju s tom realnošću", rekao je Tavares i dodao da bi carine samo podstakle inflaciju u regijama u kojima su nametnute, potencijalno utičući na prodaju i proizvodnju.

{{related-post-2}}

"Bitka cena s azijskim konkurentima biće vrlo teška, dakle sledi izazovan period za trgovce. Neće biti lako ni za dobavljače. Neće biti lako ni za OEM proizvođače. Kao što znamo, u Evropi svi govore o promeni sve dok je promena za nekog drugog", rekao je rekao je Tavares na Rojtersovoj godišnjoj konferenciji posvećenoj automobilskoj industriji u Minhenu.

Kineski proizvođači automobila već su na putu da prodaju 1,5 miliona vozila u Evropi, što je ekvivalentno tržišnom udelu od 10 odsto, rekao je Tavares. "Ako dopustimo da udeo kineskih OEM-ova raste... tada je očigledno da ćete stvoriti višak kapaciteta, osim ako se ne borite protiv te konkurencije", rekao je Tavares.

Stellantis sarađuje s Kinezima

Stellantis je prošle nedelje najavio da će ovog meseca početi s prodajom električnih vozila svog kineskog partnera, Leapmotora u Evropi.

{{related-post-1}}

Zajedničko ulaganje Stellantis-Leapmotor, prvo između zapadnog i kineskog proizvođača automobila dizajnirano za prodaju i proizvodnju električnih vozila kineskog proizvođača van Kine, pomoći će francusko-italijanskoj grupaciji da proširi svoju globalnu ponudu jeftinih vozila.

"Pokušaćemo i sami da budemo Kinezi, što znači da umesto da budemo isključivo odbrambeni, želimo da budemo deo kineske ofenzive", zaključio je Tavares.

Fotografije: 
Stellantis, Zeekr