Aktuelno
/
Jak udarac na konkurenciju
BYD predstavio vozila s dometom od preko 2.000 km

BYD predstavio jeftine hibride s dometom preko 2.000 km

AMR
7/6/2024
Aktuelno

Kako smo već pisali na našem portalu, kineski BYD je nedavno otkrio da su razvili plug-in hibridnu tehnologiju koja omogućava domet od čak 2.100 km. Ubrzo potom, već su lansirali sedan verzije svojih modela Qin L i Seal 06 sa ovim pogonom i to po ceni od svega 99.800 juana, odnosno 13.775 dolara

BYD je lansirao najnoviju verziju plug-in hibridne tehnologije koja donosi ogromnu uštedu goriva i troškova, tako zadajući prilično jak udarac konkurenciji, pogotovo Toyoti i Volkswagenu, koji još uvek prodaju uglavnom benzinske automobile.

Predsednik BYD-a Wang Chuanfu, predstavio je petu generaciju hibridne tehnologije koja postiže rekordno nisku potrošnju goriva od 2,9 litara na 100 km. S potpuno napunjenom baterijom i punim rezervoarom benzina, ova tehnologija pruža domet vožnje od 2.100 kilometara, a njom su sada opremljene sedan verzije modela Qin L i Seal 06, čija je cena od 99.800 juana (13.775$).

Kupci koji koriste novu tehnologiju mogu uštedeti do 9.682 juana godišnje na troškovima goriva u poređenju s onima koji voze benzinske modele, saopštila je kineska kompanija.

Pre ove, BYD-ova poslednja generacija plug-in hibridne tehnologije nudila je potrošnju goriva od 3,8 litara na 100 km isključivo pri radu benzinskog motora, a nalazila se u modelima Qin Plus DM-i sedan i Song Plus DM-i SUV. Plug-in hibridi po ceni od 79.800 juana činili su većinu BYD-ove prodaje u poslednje tri godine, s akumuliranih 3,6 miliona takvih automobila.

{{related-post-1}}

Kineska kompanija je snizila cene svojih plug-in hibrida za 10 odsto na 22 odsto u prvom tromesečju, pri čemu su Qin i Song po prodaji nadmašili benzinske modele kao što su Lavida i Sagitar na masovnom tržištu s nižim cenama i manjom potrošnjom goriva, što izuzetno privlači kineske kupce.

Globalno, BYD, koji ubrzava svoju međunarodnu ekspanziju, još uvek u prodaji zaostaje za proizvođačima automobila koji imaju više marki, uključujući Toyotu, Volkswagen, General Motors i Stellantis. Međutim, kineski gigant, zajedno s drugim kineskim proizvođačima električnih vozila, predstavlja veći izazov za japanske proizvođače automobila na tržištima kao što su jugoistočna Azija, Australija i Bliski istok, gde vlade nameću manje trgovinskih prepreka i carina.

Fotografije: 
BYD