Bezbednost
/
Objavljeni rezultati nove runde
Euro NCAP: Koliko zvezdica je osvojio kineski Zeekr?

Euro NCAP: Koliko zvezdica je osvojio kineski Zeekr?

AMR
29/5/2024
Bezbednost

Euro NCAP je u novoj rundi objavio rezultate za popularni SUV, dva MPV vozila i dva automobila nove marke ZEEKR, koja je zapravo plod kinesko-evropske saradnje

Danas je Euro NCAP objavio ocene za nekoliko dugo očekivanih modela automobila. Tu su jedan od najprodavanijih krosovera - Volkswagen Tiguan, potom dva MPV-a - Maxus MIFA 7 i Ford Tourneo Custom, kao i dva najzanimljivija modela automobila sa znakom nove marke ZEEKR, modeli 001 i X.

VW Tiguan

Treća generacija Volkswagen Tiguana koja dolazi s modernijim eksterijerom i tehnologijama je 2023. prodata u otprilike 169.000 jedinica i bila je među 10 najprodavanijih u svojoj klasi. Kupcima nudi veći izbor pogonskih sklopova, ali sve verzije dolaze s najnovijim bezbednosnim tehnologijama, poput automatskog kočenja (AEB), pomoći pri održavanju trake i sistemom koji prati umor vozača.

Ovaj model je uspeo da osvoji maksimalnih 5 zvezdica na Euro NCAP testiranjima.

Maxus MIFA 7

Što ser tiče MPV-a Maxus MIFA 7 (deo SAIC Motor), sa svojim modernim dizajnom i sedam sedišta, zapravo je skupo električno vozilo koje cilja na to da oživi ovaj tržišni segment. Automobil kupcima nudi vrhunski izgled, a njegova 'One Pack' baterija od 90 kW/h obećava domet od 479 km s jednim punjenjem.

Biće dostupan u Evropi od ovog leta, a dobio je vrlo visoke ocene u testovima sudara, te je lako osvojio i ukupnu ocenu od maksimalnih 5 zvezdica.

Ford Tourneo Custom

Za kupce s velikim porodicama ili one koji često voze više putnika, jeftinija alternativa je Ford Tourneo Custom, derivat Transit Custom modela, ali za putnike. Isto vozilo, ali gde kombi ima veliki prostor za utovar tereta, u Tourneo Custom kao putnički automobil može da stane do devet sedišta. Ford ima reputaciju proizvođača vozila koji se lepo voze, a osim toga ovaj automobil ima fleksibilan raspored sedišta i modernu unutrašnjost.

Međutim, na Euro NCAP testovima je dobio ukupnu ocenu od 3 zvezdice, s mogućnošću 4 ukoliko se odabere viši bezbednosni paket.

"Verujemo da će Ford biti razočaran ovim rezultatom, posebno s obzirom na njihove nedavne napore i predanost poboljšanju bezbednosti linije komercijalnih kombija. Tourneo Custom je bogato opremljen tehnologijama aktivne bezbednosti, ali je standardna verzija ipak takoreći izneverena", navodi Dr Michiel van Ratingen, glavni sekretar Euro NCAP-a.

{{related-post-1}}

ZEEKR 001 i X

ZEEKR je novi brend lansiran 2021, ali već ima tri modela koji se dobro prodaju u Kini. S iskusnom kineskom matičnom kompanijom Geely i švedskim timom koji ga guraju napred, brend se brzo širi na evropsko premijum tržište električnih vozila. Prvi model automobila koji je testirao Euro NCAP je ZEEKR 001.

Reč je o velikom hečbeku i automobilu kog bi evropski proizvođači premijum automobila možda trebalo da se čuvaju zbog njegove konkurentne cene i kvaliteta, dizajna i tehnologije. Neki mediji ovaj model nazivaju lepšom Porsche Panamerom, ali 001 nije razočarao ni svojim bezbednosnim sistemima, postigavši ​​najveću ukupnu ocenu Euro NCAP-a od 5 zvezdica.

Pored 001, ZEEKR nudi konkurentan kompaktni SUV, naziva X, a koji ima atraktivnu i inovativnu unutrašnjost i, poput svog brata, takođe je pokazao visoke bezbednosne performanse i dobio ukupnu ocenu od maksimalnih 5 zvezdica.

Oba ZEEKR modela takođe su postigla i najvišu ocenu u Green NCAP-a testiranju. ZEEKR X postigao je ukupni rezultat od 96%, dok je ZEEKR 001 postigao 95%.

"Čestitamo ovom brendu na proizvodnji dva izuzetno bezbedna vozila i sjajnom ekološkom verzijom upravo na samom početku svog putovanja na evropsko tržište električnih modela. Njihova vozila pokazuju da bezbednost i održivost mogu stajati rame uz rame u modernim automobilima", ističe van Ratingen iz Euro NCAP-a.

{{related-post-2}}

Takođe, danas je nakon dalje evaluacije Euro NCAP-a, Renault Scenic E-Tech dobio ocenu od 5 zvezdica u skladu s novim testnim protokolima 2022, kao i Renault Megane E-Tech.

Fotografije: 
Euro NCAP