Predstavljamo
/
Dobio "providnu" haubu
Ovo je novi Mercedes-Benz G-Klasse: Šta se promenilo?

Ovo je novi Mercedes-Benz G-Klasse: Šta se zapravo promenilo?

AMR
27/3/2024
Predstavljamo
Aktuelno

Legendarni “kockasti” terenac je poznat po tome što se radikalno ne menja gotovo pola veka. Ipak, ono što je sada Mercedes uradio možda je i najveća promena, ali nije vizuelna - G-Klasa je elektrifikovana.

Trenutna generacija lansirana je 2018, a sada će prvi put dobiti i potpuno električnu varijantu. Pre toga, sve verzije su redizajnirane, dok je Mercedes-AMG takođe napravio značajne izmene kod varijante G63.

Početni model nastavlja da koristi 3.0 redni šestocilindarski dizel motor, iako je sada uparen s 48-voltnim blagim hibridnim sistemom (ISG). To je podiglo snagu za 20 KS na 362 KS, dok je značajno povećan i obrtni moment, i to na 750 Nm, zbog čega je promenjena i oznaka s G400d na G450d.

Verzija G500 će se i dalje nuditi na nekim tržištima, s 3.0 rednim šestocilindarskim benzincem čija je snaga sada povećana na 442 KS.

{{related-post-2}}

Iako G-Klasa izgleda gotovo identično kao i pre, šef projekta Tony Mäntele izjavio je da su se prilično namučili upravo kako bi novi "G" izgledao kao stari "G". Postoje brojne male izmene u dizajnu koje su tu da bi se povećala efikasnost i praktičnost.

Novi su prednji branik i rešetka hladnjaka, dok su A-stubovi suptilno zaobljeni, a vetrobran ima drugačiji ram. Poslednje dve promene osmišljene su za poboljšanje aerodinamičke efikasnosti i smanjenje buke u unutrašnjosti, a inspirisane su razvojem električne verzije G-Klase. Kroz te i druge manje promene, Mäntele tvrdi da je koeficijent otpora vazduhu G-klase sada smanjen s 0,53 na 0,48 Cd.

Jedna od novosti s kojom se kompanija hvali je funkcija "Transparent Hood", odnosno providna hauba, a koja je pozajmljena od modela EQE i GLC. Ona omogućava vozaču da "vidi" kroz prednji kraj automobila pomoću 360 kamere. Prednja kamera sada je postavljena niže u prednjem braniku tako da nudi bolju vidljivost prepreka pomoću novog prikaza "providnog poklopca motora".

U unutrašnjosti G-Klasa je dobila najnoviju verziju MBUX infotejment sistema, što znači da prvi put ima ekran osetljiv na dodir, zajedno s držačima za čaše s kontrolom temperature i bežičnim punjačem za mobilne telefone.

Kao još jedan znak praktičnosti, G-Klasa sada prvi put ima "keyless" sistem za otključavanje vrata. Iako je ova izmena naizgled mala, zahtevala je popriličan rad za instalaciju bez redizajniranja same ručke na vratima.

{{related-post-1}}

Terenski "kontrolni centar" u sredini je takođe obnovljen kako bi omogućio lakši pristup ključnim funkcijama. "Off-Road Cockpit", na 12,3-inčnom ekranu osetljivom na dodir, prikazuje stavke poput položaja vozila, nadmorske visine, ugla upravljanja i temperature.

Ono što se nije promenilo je "off-road" sposobnost modela: rastojanje od tla je 229 mm, može da prođe kroz vodu dubine 70 cm, nudi prilazni ugao od 31 stepena i sposobnost da ostane stabilan na nagibima do 35 stepeni.

Što se tiče pogona za G63 verziju, on praktično ostaje nepromenjen. Twin-turbo 4.0 V8 ima 577 KS i 850 Nm i koristi isti 48-voltni blagi hibridni sistem kao i osnovni model. To je i više nego dovoljno snage da G63 ubrza do 100 km/h za 4,2 sekunde.

{{related-post-3}}

Jedna od stvari koju Mercedes nije otkrio je cena unapređene G-Klase. Aktuelni model G400d u Srbiji startuje s oko 125.000 evra, a G63 od oko 202.000 evra. Model za 2025. će verovatno biti skuplji u oba slučaja.

U galeriji ispod pogledajte još fotografija nove G-Klasse.

Fotografije: 
Mercedes-Benz