Jubilej
/
od "keca" do "osmice"
VW Golf slavi 50. rođendan

VW Golf slavi 50. rođendan: Koja generacija je vaš favorit?

Uroš Dedić
29/3/2024
Jubilej

Tačno na današnji dan, 29. marta 1974. godine, prvi Volkswagen Golf sišao je sa proizvodne trake. Pročitajte zanimljive priče koje se kriju iza svake od osam generacija.

Kada je VW nezaboravne 1974. predstavio novi model u kompaktnoj klasi verovatno ni najveći optimisti nisu mogli da predvide koliki će uspeh postići sada već čuveni Golf. Tokom dosadašnjih osam generacija Volswagenov bestseler uspeo je da zauzme prvo mesto u klasi, ali i da pomenuto liderstvo mnogo puta odbrani. A to nije jednostavan zadatak…

Sve je počelo u deceniji koja je zauvek promenila istoriju automobila. Čuvenu, ali tehnički prevaziđenu „bubu“ nasledio je savremeni Golf, koji je po svim kriterijumima bio primer moderne koncepcije. Pogon je bio napred, motori su bili efikasni i štedljivi, a dizajn je potpisao nezaboravni Đorđeto Đuđaro. Nisu zapostavljene čak ni performanse, pa je ubrzo nakon premijere Golf započeo da proizvodi i čuveni GTI, automobil koji je decenijama na listi želja entuzijasta. Bio je to početak koji se samo može poželeti.

{{related-post-1}}

Upravo zbog svega toga VW Golf je i danas mera kvaliteta i referenca u segmentu - simbol praktičnosti, kompaktnosti i izdržljivosti. Zato nas i ne čudi da je Golf do sada pronašao put do više od 37 miliona kupaca.

Proslava pedesetog rođendana idealan je povod za podsećanje na sve generacije kultnog automobila, koji je veliku popularnost tradicionalno imao, i dalje ima u Srbiji.

Golf I (1974 – 1983)

Golf prve generacije je inicijalno zamišljen kao automobil koji ima ne tako mali zadatak. Cilj je bio jasan – trebalo je naslediti i prevazići uspeh „bube“, automobila koji je VW postavio na automobilsku mapu. Već prvi izdanjem iz 1974. Golf je pokazao da je spreman za velika dela. Iako nije bio najspektakularniji model koji je u karijeri dizajnirao legendarni Đuđaro, Golf I sigurno je najuticajniji, budući da je klasična kreacija postala inspiracija za sve naredne generacije ali i brojne rivale.

Osim prepoznatljive karoserije, Golf je bio dostupan i u sedan izdanju kao Jetta, pa je svako mogao da pronađe najoptimalniji model. Osim standardnih verzija prvi Golf je ostao poznat kao rodonačelnik sportskog GTI izdanja, koje je otvorilo novo poglavlje. Ništa manje popularan nije bio ni kabriolet, koji danas ima status veoma poželjnog „jangtajmera“.

Golf II (1983 – 1992)

Čuvena „dvojka“ zacementirala je status koji je Golf I započeo. To se posebno odnosi na regiju Balkana, na kojoj je Mk2 decenijama bio najpopularniji model na putevima, budući da je poput „keca“ i naslednik izlazio s traka fabrike TAS u Sarajevu.

Osim diskretno izmenjenog dizajna i dokazane konstrukcije, Golf druge generacije je svestranost ponovo podigao na viši nivo. Volkswagenov novitet je u osamdesetim godinama bio dostupan s troja i petora vrata, a nastavljena je i tradicija performantnih GTI modela. Za ljubitelje ekonomičnih ali i veoma elastičnih dizel motora Golf II imao je keca u rukavu – moćni GTD.

Na iznenađenje zatečenih konkurenata Golf II čak bio dostupan i u Country konfiguraciji koja je omogućila samouverenu terensku vožnju!

Golf III (1991 – 1997)

Treća generacija „vagenovog“ Golfa je obeležila period devedesetih godina. Proizvodnja je počela krajem 1991. u hečbek verzijama sa 3 i 5 vrata, a popularna „trojka“ bila je premijerno dostupna i kao praktični karavan, čime je Golf šarmirao i porodično orijentisane vozače.

Ipak, u ponudi je i dalje bila atraktivna kabrio verzija. Limuzina se zvala Vento a za ljubitelje silovitih ubrzanja i okretnosti u krivinama u Volfsburgu su pripremili novi iskorak – čuveni VR6!

Kao balans, u Golfu treće generacije se prvi put našao dobro poznati 1,9 TDI motor koji je decenijama bio glavna uzdanica ispod Golfove haube. VW je uvek težio najvišim ciljevima, pa su od 1993. u dodatnu opremu bili su uključeni i vazdušni jastuci za vozača i suvozača što je tada bila velika vest i novost za automobile kompaktne klase.

{{related-post-2}}

Golf IV (1997 – 2003)

Proizvodnja četvrte generacije počela je krajem 1997. godine, u standardnim verzijama s 3 i 5 vrata. Kabrio je bio tek diskretno izmenjen, a i „četvorka“ je bila dostupna u Variant verziji karavana.

Kako bi smanjio troškove proizvodnje, na platformi četvrte generacije Golfa nastala je „nova Buba“. Golf IV je svojevremeno na prelazu u novi milenijum osim modernije pojave nudio i unapređenje materijale u enterijeru i moderno plavo osvetljenje instrumenata.

Od sportskih verzija u ponudi su bila GTI ali i R32 izdanja, što je ljubitelje brzih kompakta (i malobrojne izazivače) stavilo na slatke muke, jer je u najsnažnijoj iteraciji Golf već tada imao 241 KS iz zapremine od 3,2 litra.

Golf V (2003 – 2008)

Po mnogima najprepoznatljivija, peta generacija potvrdila je da na Golf uvek možete računati. Iako dizajnere kuće VW neretko nazivaju i čuvarima tradicije oni su za petu generaciju pripremili izmenjeni stil karoserije. Peta generacija je prema očekivanjima bila dostupna u hečbek verziji za 3 i 5 vrata, dok je karavan debitovao nakon nekoliko sezona.

Iako je pomalo prošla ispod radara, postojala je i kabrio verzija pod imenom Eos. Ono po čemu će „petica“ takođe biti upamćena jeste i verzija Golf Plus, čijoj je upotrebljivosti i svestranosti malo ko mogao da izađe na crtu. VW nije kalkulisao, pa je za Golf V postojao veliki raspon motora, kako civilnih tako i sportskih, performantnih.

Na vrhu ponude je naravno bio R s 3.2 motorom, dok je ljubitelje tradicije animirao voljeni GTI, koji je snagu dobijao iz dvolitrenog agregata.

Golf VI (2008 – 2013)

Šesta generacija je iz estetske perspektive ponudila suptilno promenjen dizajn. Evolucija, a ne revolucija je bila poruka i za ostaje karakteristike koje je te 2008. prezentovala „šestica“. Uprkos tome u centrali su samouvereno tvrdili da je čak 60 procenata upotrebljenih elemenata novo. Na spisku su bila unapređena sedišta, kvalitetniji materijali i pedantnija završna obrada.

Ponuda motora je bila ista kao i na prethodnoj generaciji, što je podrazumevalo štedljive TDI agregate ali i karakterne benzince. Na platformi Golfa 6 ponovo je nastao Scirocco, koji je bio odsutan decenijama.

Poput „petice“ i modernizovani Golf šeste generacije je platformu delio sa „bratskim“ modelima kompanija Seat (Leon), Škoda (Oktavia) i Audi (A3).

{{related-post-3}}

Golf VII (2012 – 2020)

Sve glasnijim kritikama da spava na lovorikama Volkswagen je rešio da stane na put Golfom sedme generacije. Atraktivniji stil i sportska pojava bili su samo zagrevanje, budući da su osim dizajnera u tri smene radili i inženjeri i mehaničari. Tako je „sedmica“ osim tradicionalno velike ponude agregata nudila i „keca“ u rukavu – E Golf, koji je imao elektro motor 1,4 s 134 konjske snage.

Kome ta opcija nije bila zanimljiva mogao je da odabere i sportske verzije GTI, GTD (dizel), GTE i R. Nakon redizajna iz 2016. Golf sedme generacije se veoma, veoma približio premijum rivalima a velika pažnja posvećena je i digitalizaciji u kabini.

Nije zapostavljen ni komfor u unutrašnjosti, pa je „sedmica“ prezentovala više prostora za noge i kolena putnika. Isto važi i za prtljažni prostor.

Golf VIII (2020)

Nikada „golf“ nije bio tako progresivan kao u osmoj generaciji, bilo da je reč o dizajnu ili tehnologijama koje su primenjene na bestseleru iz Volfsburga.  

Sa svojim novim blagim i plug-in hibridnim pogonima, redefinisao je elektrifikaciju u kompaktnoj klasi. Nekoliko meseci nakon svetske premijere, ponuda je obogaćena sportskim modelima Golf GTI, Golf GTE i Golf GTD, da bi upotpunio asortiman svetskim premijerama Golfa GTI Clubsport (221 kW/300 KS) i Golfa R sa pogonom na svim točkovima (235 kW/320 KS).

Do sada je prodato više od milion jedinica Golfa osme generacije. Ukupno je do danas napravljeno više od 37 miliona Golfova. Budućnost počinje sada: stigla je nova evoluciona faza osme generacije.

Kako izgleda redizajanirani VW Golf osme generacije, a kog smo upoznali u Nemačkoj, gde smo saznali šta je dobio, ali i šta je izgubio, pročitajte ovde.

Fotografije: 
Volkswagen