Predstavljamo
/
Puno novina za hečbek, limuzinu i S3 verziju
Audi redizajnirao A3: Koliko košta i ostaje li dizelaš?

Audi redizajnirao A3: Koliko sada košta i ostaje li "dizelaš" u ponudi?

AMR
14/3/2024
Predstavljamo

Audi je redizajnirao svoj vrlo popularni model – A3 hečbek, kao i sedan verziju, dok će sportski S3 biti još snažniji. Ipak, glavno pitanje je - ostaje li TDI u ponudi?

Nakon što su braća po platformi - VW Golf i Škoda Octavia - dobili svoje redizajnirane verzije, i Audi A3 se pridružio, pa odnosi puno toga novog za 2024.

Spolja su relativno suptilne izmene, ali je fokus bio na tome da automobil izgleda dinamičnije i u tome su dizajneri uspeli. Prednji deo je dobio nove bočne usisnike vazduha i preoblikovani spojler, dizajniran da automobil izgleda niže.

Tu je obnovljena, šira šestougaona rešetka hladnjaka, s Audijevim prstenovima koji su sada podignuti gore, odnosno više nisu integrisani u sredinu.

Dnevna svetla sada imaju četiri različita "potpisa" , pa kupci mogu da biraju kako bi personalizovali izgled svog automobila.

Pozadi su novi branik i difuzor, koji su inspirisani onima na legendarnog RS2 Avant modela, kažu iz Audija.

U kabini je fokus bio na obogaćivanju standardne opreme i unapređenju digitalne tehnologije. Sve verzije sada imaju Audijev digitalni ekran s instrumentima "Virtual Cockpit" i trokraki upravljač. Redizajnirana centralna konzola sada uključuje naslon za ruke kao standard i manju ručicu menjača.

Dizajn ventilacionih otvora takođe je izmenjen, a tu je i novi opcioni stereo sistem, sa Sonos jedinicom koja zamenjuje prethodno predstavljeni B&O.

Redizajnirani A3 takođe ima novu verziju Audijevog infotejment sistema koji radi na centralnom ekranu od 10,1 inča. Audi će ponuditi nekoliko funkcija "na zahtev" na određenim tržištima, uključujući mogućnost dodavanja adaptivnog tempomata, asistencije kod dugih svetala i dvozonskog klima-uređaja.

{{related-post-1}}

Ima li "dizelaša"?

U početku će novi A3 biti ponuđen u dve verzije: kao blagi hibrid - 35 TFSII sa 1.5-litarskim benzincem od 150 KS, uparen sa sedmostepenim S tronic menjačem. Verzija 35 TDI ostaje, takođe sa 150 KS i S tronic menjačem.

U drugom kvartalu stižu i druge verzije benzinskog i dizel motora za A3 Sportback i A3 Sedan. Plug-in hibrid stiže do kraja godine. Proizvodnja je već počela, a cena za 35 TFSI Sportback u Nemačkoj biće od 35.650 evra, dok će limuzina koštati 800 evra više.

{{related-post-2}}

Što se tiče popularnog Audija S3, on stiže kasnije ove godine, s unapređenim 2.0 motorom i sa priličnim povećanjem snage na 329 KS, kao i sa "torque splitter" sistemom koji je prethodno bio ponuđen na sportskom RS3.

Fotografije: 
Audi