Reportaža
/
Redizajnirani Golf 8
U Nemačkoj smo upoznali redizajnirani VW Golf 8.5

Donosimo utiske o novom VW Golfu: Šta je dobio, ali i šta je izgubio

AMR
22/2/2024
Reportaža

Ekipa naše redakcije našla se među malobrojnim medijima koji su dobili gotovo ekskluzivnu priliku da uživo prisustvuju otkrivanju novog, tačnije restilizovanog VW Golfa u Nemačkoj. Sa lica mesta vam otkrivamo šta je sve jedan d najvažnijh modela iz Volfsburga dobio, ali i šta je izgubio

Spakovali smo kofere i uputili se u Braunschweig, gradić nadomak Hanovera kako bismo pod okriljem tajni među prvima videli redizajniranu, predserijsku verziju legendarnog modela VW Golf. Ističemo ovo "pod okriljem tajni", jer se otkrivanje novog modela samo za naše oči, tačnije oči automobilskih medija, zbilo još prošle godine u avgustu. Od tada, pa sve do danas naš profesionalni zadatak bio je da tu tajnu čuvamo, kako bi Folksvagen početkom 2024. otkrio novitet, jer upravo ove godine proslavlja se pedesetogodišnjica kultnog modela.

U jednoj od hala sa velikim brojem reflektora dočekuje nas standardna verzija redizajniranog Golfa i njegovo karavansko izdanje – Variant. Jasno je da je reč unapređenoj osmoj generaciji, a znamo da će mnogima biti lakše i jasnije ako ga oslovimo i sa Mk8.5, što bi bila njegova fabrička oznaka.

Dakle, ovo je prvi redizajn koji je Golf 8 dobio nakon predstavljanja 2019. Nije iznenađenje to što izmene nisu krupne, na tako nešto Folksvagen nikoga nije navikao ni kad se radi o novoj generaciji, a kamoli o restilizaciji. I to je nešto što za njih čini recept uspešnosti. Ali, o tome ćemo kasnije.  

VW Golf donosi puno toga novog, iako na prvi pogled ni nama, na licu mesta, to nije tako izgledalo. Ipak, ono što smo prvo primetili (bez pomoći stručnjaka koji su nas dočekali da nam detaljno predstave novitet), svakako je izmenjeni prednji deo modela. U centru nove maske sada mnogo dominantnije izgleda i znak kompanije koji, prvi put ikada na ovom bestseleru, svetli.

Znamo da će ovo biti tema mnogih rasprava u kojoj nema pobednika, ali svi bi trebalo da znaju da je ovde reč o dodatnoj opremi, odnosno VW znak će svetleti onim kupcima koji reše to i da plate. Dalje vidimo i redizajnirane LED farove koji su sada nešto uži nego pre, a opciono mogu da budu IQ.LIGHT LED matrix, koji sada omogućavaju da svetlosni snop „dobaci” i do 500 metara.

Prednji branik je takođe pretrpeo izmene i to je nešto što će većina ljudi primetiti.  

{{related-post-1}}

Pre nego što pređemo na zadnju svetlosnu grupu, podsetićemo da, kako je ovde reč o redizajnu, platforma i dimenzije vozila nisu menjane, te je automobil i dalje na MQB bazi, dugačak 4,3 metra.

Pozadi je izmenjena grafika svetala, te su sada opciono tu IQ.LIGHT 3D LED kako za hečbek, tako i za karavan verziju. Istina je da će oni koji nisu obožavaoci Golfa ovde vrlo teško primetiti razliku na prvi pogled, ali jedna od upadljivijih novina je i to što će kupci moći da biraju između tri različita svetlosna efekta pri otključavanju, odnosno zaključavanju automobila.

Nakon kruženja i zagledanja noviteta, red je da uđemo u kabinu i proverimo šta tu ima sve novo. Odmah da istaknemo da sve verzije redizajniranog Golfa sada koriste novi infotejment sistem (MIB4).

Da to podrži tu je sada veliki centralni displej, dostupan u dva 16:9 formata: 10.4 i 12.9 inča. Grafika je perfektna i čitav sistem je dosta pojednostavljen što se tiče upotrebe, ali su nepopularni „slajderi” za podešavanje jačine tona i temperature i dalje tu, doduše imaju bolji odziv na dodir nego pre. Vrlo važno što se tiče digitalizacije je to što je sada opciono omogućen i virtuelni asistent IDA, a koji se može aktivirati glasom ili putem tastera na unapređenom volanu. Ispred vozača je i dalje digital cockpit od 10,2 inča, koji je sada blago unapređen, dok je opciono dostupan i head-up displej. Sve drugo, u smislu kvaliteta materijala, sedišta, završne obrade, prostora i postavki funkcija, nije menjano.

Nema više GTD-a?

Kada je reč o motorima, i tu ima izmena, mnoge verzije postale su snažnije, a one sa baterijom nude i veći domet na struju, dok se VW ni ovoga puta nije odrekao dizaleša. Nama su u Nemačkoj bile prikazane sve verzije Golfa koje će biti dostupne na evropskom tržištu od proleća. To su blagi-hibridi 1.5 eTSI od 115 i 150 KS, plug-in hibridi - e-hybrid od 204 KS i GTE od 272 KS, turbobenzinci 1.5 TSI od 115 i 150 KS, kao i turbodizelaši 2.0 TDI od 115 i 150 KS. Za mnoge bitno, manuelni menjač je i dalje opcija za određene verzije. Za VW najvažnija novost u ovoj ponudi jeste plug-in hibrid koji sada raspolaže sa više snage i dometom na struju od 100 km, te ukupnom autonomijom od 1.000 km.

Ono što nije najavljeno, niti se igde pominje je najsnažnija dizel verzija GTD, ali smo zato upoznali GTI. Za drugi deo godine najavljene su najsnažnije verzije s benzinskim motorima: GTI Clubsport, kao i verzija R u hečbek i karavanskom izdanju, kada stiže i pogon na svim točkovima.

Još snažniji sportisti za svačiji ukus

Iako je najatraktivniji na celom događaju bio novi Golf GTI, u specijalnoj i vrlo upadljivoj crvenoj boji, ipak za VW je jednako značajna i najsnažnija plug-in verzija GTE, te su ova dva modela nezavisno pozicionirana od ostatka Golf game. Sve pomenute izmene i unapređenja koja je dobio standardni Golf važe i za GTI i GTE – od novih farova i zadnjih svetala, znaka, infotejment sistema i asistencija. Ipak, ove sportske varijante od običnog Golfa ipak ističu i neki drugi elementi. Tu pre svega mislimo na specifični prednji deo – branik koji je više saćastog dizajna i sa sportskim detaljima. Zatim tu je traka u boji u gornjem delu rešetke hladnjaka, koja je kod GTI-ja crvena, a kod GTE-a plava. Ova dva modela se jedan od drugog razlikuju pozadi – GTE nema klasičnih izduvnih cevi, dok GTI krase dve hromirane okrugle cevi izduvnog sistema.

Ipak, najvažnije krije se pod haubom, pa GTE raspolaže sa 272 KS iz plug-in hibridnog motora, a GTI je snažniji nego pre, i to za 20 KS, te ga sada pokreće dvolitarski turbobenzinac od 265 „konja”. Oba modela dolaze sa sportskim sedištima sa karakterističnom šarom, sportskim volanom, upadljivim plavim, odnosno crvenim šavovima, drugačije dizajniranom ručicom menjača, a prvi put za GTI nudi se i mogućnosti personalizacije enterijera aplikacijama od pravog karbona.

Kada smo podvukli crtu i sumirali sve utiske iz Nemačke, zaključak je da Folksvagen i ovim redizajnom potvrđuje da ne želi da menja provereni recept koji mu je za 50 godina doneo brojku koja zavređuje poštovanje – čak 37 miliona prodatih Golfova širom sveta. Ipak, čekamo devetu generaciju, koja, ako bude potpuno električna – to bi ujedno značilo i najradikalniju promenu u istoriji Golfa.

Fotografije: 
Luka Kulundžić, Volkswagen