Aktuelno
/
Bestseler temeljno ažuriran
Redizajnirana Škoda Octavia, šta je novo za 2024?

Redizajnirana Octavia, šta je novo za 2024?

AMR
26/2/2024
Aktuelno

Škoda je sprovela opsežan paket restilizacije sa brojnim unapređenjima za hečbek i karavan verziju svog najprodavanijeg modela, koji je dosad plasiran u više od sedam miliona primeraka

Četvrta generacija modela Octavia dobila je  brojna unapređenja na polovini tržišnog ciklusa. Modernizacija je najpre donela osvežen izgled, koji uključuje standardna LED i opciona LED Matrix svetla druge generacije, sa 36 pojedinačnih matrixs egmenata. Prednji deo definiše i novi, dvodimenzionalni Škoda logo, kao i natpis na vratima prtljažnika.

Hečbek i karavan verzije dostupne su u četiri nivoa opreme –Essence, Selection, Sportline i RS. Točkovi su aerodinamički optimizovani i dolaziće u veličinama od 16 do 19 inča. Nove opcije uključuju 18-inčne Lerna i RS-specifične 19-inčne Elias točkove u sjajnoj srebrnoj ili antracit boji s crnim Aero ukrasima. Paleta boja za model Octavia sastoji se od tri nemetalik i sedam metalik boja. Mamba zelena je ekskluzivna za modele Sportline i RS.  

Phoenix narandžasta boja ekskluzivno je rezervisana za karavan Octavia Combi

Dosta toga je urađeno i u unutrašnjosti, koja predviđa devet opcija sa novim dizajnom presvlaka, obloga i panela vrata. Dvozonski Climatronic sistem sada je deo standardne opreme na svim modelima, a od nivoa opreme Selection unutrašnjost uključuje Phone Box wi-fi punjenje od 15 W. Po prvi put, dostupan je 13-inčni centralni infotainment ekran, a USB-C priključci nude tri puta veću snagu punjenja - 45 vati.

{{related-post-1}}

Kessy sistem ulaska bez ključa doživeo je poboljšanja za praktičnije otvaranje i zaključavanje i to čini po automatizmu čim vozač uđe ili napusti područje unutar 1,5 metra od automobila dok nosi ključ. Kao važnu novost, Česi ističu ChatGPT chatbot utemeljen na veštačkoj inteligenciji, koji će kasnije biti standardno integrisan u glasovnu asistenciju Laura.

Unutrašnjost modela Octavia RS servira sportski ambijent

Redizajnirana Octavia takođe predstavlja nove Simply Clever karakteristike. Opciona automatska prekrivka prtljažnika može se postaviti na Combi verziju kako bi se olakšao pristup prtljažniku. Namenska kutija za odlaganje torbi, šolja i flašica putnika na zadnjem sedištu takođe je implementirana. Višenamenski džep u prtljažniku sada ima dve varijabilne kuke, a opcioni držač tableta na zadnjoj strani prednjih sedišta dostupan je i za sportska sedišta. Četka u pregradi u prednjim vratima takođe ostaje deo standardne opreme.

Škoda Octavia u paketu Sportline standarno ima 15 mm niže oslanjanje i agresivnije oblikovane odbojnike

Škoda Octavia dostupna je s nizom naprednih četvorocilindričnih agregata – četiri turbobenzinska i dva turbodizela Izlazna snaga kreće se od 116 KS u dve osnovne varijante (1.5 TSI i 2.0 TDI), a pripremljeni su i 1.5 TSI od 150 KS i 250 Nm i 2.0 TDI sa 150 KS i 360 Nm, sa standardnim šestostepenim ručnim menjačima i opcionom DSG automatikom. Najsnažnija verzija, sportska Octavia RS raspolaže sa čak 265 KS. Paletu pogonskih opcija u toku naredne godine dopunjuje 2.0 TSI sa 204 KS i standardnim pogonom na sve točkove.

Škoda Octavia RS sada raspolaže sa 20 KS više

Da u Škodi nisu propustili priliku da poboljšaju i bezbednost, dokazuju Attention and Drowsiness Assist sistemi sa inovativnim algoritmom za precizniju procenu ponašanja vozača. Nova Octavia dolazi sa maksimalno deset vazdušnih jastuka, dok dodatni sistemi pomoći podižu udobnost vozača na novi nivo.

Fotografije: 
Škoda