Aktuelno
/
VW ID.7 Tourer
Stiže prvi električni karavan za znakom VW

Stiže prvi električni karavan sa znakom VW

AMR
20/2/2024
Aktuelno

ID.7 Tourer nije veći od standardne verzije, ali je definitivno mnogo praktičniji.

Sa novim modelom Volkswagen prvi put ulazi u segment električnih karavana, gde ga čekaju novi Peugeot e-308 SW, MG 5 (prvi električni karavan na svetu), potom nedavno prikazana BMW Serija 5 Touring, a o kojoj smo već pisali na našem sajtu, kao i Porsche Sport Turismo. Sa druge strane, ID.7 Tourer se u svojoj porodici pridružuje Golfu i Passatu u Variant verzijama, kao i Arteonu Shooting Brake.

Treba znati da karavanska verzija ima istu dužinu, širinu, visinu i međuosovinsko rastojanje kao i ID.7 limuzina, tačnije "liftback". To znači da je karavan dugačak 4.961 mm, širok 1.862 mm, dok je visok 1.536 mm. Razmak između osovina iznosi gotovo tri metra (2.971 mm).

Uprkos tome što su spoljne dimenzije identične, kod karavana preoblikovan zadnji deo donosi veću praktičnost. Sa podignutim zadnjim sedištima, ID.7 Tourer ima zapreminu prtljažnika od 605 litara, odnosno 73 litre više nego klasična verzija. Ukoliko oborite naslone zadnjih sedišta, zapremina raste na 1.713 litara, odnosno 128 litara više od limuzine.  

Električni karavan pozadi može da preveze predmete dužine 1.075 mm, bez potrebe za spuštanjem naslona zadnjih sedišta, dok se njihovim obaranjem otvara prostor za prevoz predmeta dužine od skoro dva metra (1.948 mm). Kako kažu u Volkswagenu, širina prtljažnog prostora između točkova je tačno 1.000 mm.

{{related-post-1}}

Što se tiče dizajna enterijera, tu svakako nema razlike, pa ID.7 Tourer, u poređenju sa običnom verzijom, zapravo ima samo duži krov i "deblji" zadnji kraj.

Kada govorimo o pogonu, pokreće ga isti elektromotor postavljen na zadnjoj osovini koji se nalazi i u standardnoj verziji, te raspolaže sa 282 KS i 545 Nm. U početku prodaje nudiće se verzija Pro sa baterijom od 77 kWh, dok će Pro S, koja stiže kasnije, imati bateriju od 86 kWh. Sa većom baterijom VW procenjuje da će ID.7 karavan moći da pređe skoro 700 km (685 km), prema WLTP-u.  

Kako piše Motor1, novitet će se proizvoditi u Nemačkoj u istoj fabrici u kojoj se sklapa i ID.4.

Fotografije: 
Volkswagen