Aktuelno
/
Budućnost marke iz VW Grupe
Doneta odluka o sudbini Seata

Doneta odluka o sudbini Seata

AMR
25/3/2024
Aktuelno

Šef VW Grupe, Thomas Schafer je krajem prošle godine izjavio da će Seat prestati da pravi automobile čim aktuelna gama završi svoj životni ciklus. Nije moglo biti jasnije da to znači kraj za španski brend. Ipak, izgleda da su se karte malo drugačije promešale.

Volkswagenov brend Seat proizvodiće automobile sve "do kraja ere motora sa unutrašnjim sagorevanjem", izjavio je izvršni direktor za Seat i Cupru, Wayne Griffiths. "Marka će istraživati i električne opcije dok lansira nove PHEV i benzinske modele".

Drugim rečima, Seat je siguran barem do 2035, godine kada će EU naložiti prodaju isključivo automobila s nultom emisijom. Podsetimo, prodaja Seata naglo je pala u godinama za nama, poslednji model koji je lansiran na tržište bio je Seat Leon, i to 2020. godine, dok je VW Grupa uložila u nove hibridne i potpuno električne modele za Cupru. Treba znati da je prosečni prihod po vozilu 34% veći kod Cupre nego kod Seata.

Međutim, sada je Griffiths izjavio da je morao da demantuje mnoge spekulacije da će Seat biti "ubijen" i zamenjen Cuprom. Seatova pozicija je nešto ojačala u 2023, a prodaja je porasla za 24% na 288.437 jedinica, nakon pada od 41% u 2022.

Glavni razlog Seatovog oporavka bila je veća dostupnost mikročipova koja je prethodno ograničila proizvodnju sve do prve polovine 2023. "Marka Seat je življa nego ikad i nastaviće da igra svoju ulogu u VW Grupi", rekao je Griffiths, dok je pokazivao plan za redizajniranje modela iz game.

{{related-post-1}}

Kompaktni hečbek Leon biće osvežen ove godine, sa sličnim poboljšanjima kao što je dobio i VW Golf, uključujući veću bateriju koja plug-in hibridnoj verziji omogućava domet od 100 km samo na električnu energiju.

Nakon toga, 2025. godine uslediće redizajn malog krosovera Arone, kao i gradskog hečbeka Ibize, (Seatovih najprodavanijih automobila), a isto sledi i za SUV Atecu.

Smatra se da je najveći izazov za dugoročni opstanak ove marke nedostatak električnog modela. Takav model Seata danas ne bi bio isplativ i pojavio bi se tek kada budu dostupne pristupačnije BEV platforme.

{{related-post-2}}

VW Grupa radi na malim, jeftinim električnim vozilima za marke VW, Cupra i Škoda i potencijalno četvrtu marku, a takođe razmatra mini-automobil ispod 20.000 evra, vrlo moguće razvijen s partnerima, među kojima bi mogao da bude Renault.

Na pitanje da li bi Seat mogao da ponudi BEV ispod 20.000 evra, Griffiths je rekao da ne misli da bi imalo smisla da svi brendovi grupe istovremeno idu u taj segment. Ali, kako kaže, "prirodno je da će u budućnosti postojati elektrifikovani ulazni model za Seat, budući da je marka u idealnoj poziciji za privlačenje mlađih kupaca u VW grupu."

Fotografije: 
Seat