Aktuelno
/
Saradnja rivala?
VW otkrio cenu i datum lansiranja jeftinog e-automobila

VW otkrio cenu i datum lansiranja jeftinog električnog automobila

AMR
26/3/2024
Aktuelno
Tržište

Volkswagen razmatra o četiri odvojena razvojna projekta, dok će 2027. biti godina kada će lansirati ulazni električni model WV ID.1. Ipak, koplja se lome oko toga s kim bi mogli da sarađuju na tom projektu kako bi snizili troškove... Za ove muke svi krive Kineze.

Kako je rekao izvršni direktor marke Thomas Schafer na godišnjoj konferenciji, VW namerava da spusti početnu cenu svog budućeg malog e-automobila, i to ispod 20.000 evra. "Ovo je doslovno liga prvaka, jer za smanjenje tolikih troškova potrebna vam je ekonomija ogromnih razmera", rekao je Schafer i dodao da će VW odabrati jedan od četiri projekta u sledećih nekoliko nedelja.

VW bi mogao da se udruži s konkurentskim proizvođačem automobila, kao što je Renault, da bi podelili troškove razvoja, a o čemu je naš portal već pisao, ili bi mogao da ostane "u kući" i deli troškove sa svojom markom - Škodom.

Podsetimo da je izvršni direktor Renaulta, Luca de Meo rekao na sajmu automobila u Ženevi da su u pregovorima s VW-om o partnerstvu na električnom mini-automobilu za Evropu. Renault planira da lansira novi potpuno električni mini-automobil Twingo već 2026. s ciljanom cenom ispod 20.000 evra.

Sa druge strane, finansijski direktor VW grupe, Arno Antlitz potvrdio je na konferenciji grupe da razmatraju mogućnost saradnje, ali nije spomenuo Renault kao potencijalnog partnera. Ovde vredi istaći da VW i Škoda već rade na planu lokalizacije malog električnog automobila u Indiji, te da je možda i izvesnije da će se ovaj projekat zadržati "u kući".

{{related-post-1}}

Što se tiče najavljenog modela ID.1, on će biti zamena za odlazeći VW e-Up, potpuno električni automobil A segmenta koji je nastao iz verzije Up-a sa motorom SUS (na naslovnoj fotografiji). Schafer je istakao da je 2027. datum za lansiranje ID.1, jer marka želi prvo da krene sa serijskom verzijom koncepta ID.2all (veličine Polo-a), a čija će početna cena biti 25.000 evra.

VW planira da ID.2 započne svoj tržišni život 2026, odnosno odložili su početak prodaje koji je prethodno najavljivan za 2025. zbog novih Euro 7 pravila, koja su dozvolila da manji automobili s motorima s unutrašnjim sagorevanjem mogu da se prodaju duže nego što je bilo predviđeno.

ID.1 i ID.2 su među 11 novih električnih modela VW game do 2027. Tu su uključeni limuzina ID.7, verzija monovolumena ID Buzz i dva modela razvijena sa Xpengom za kinesko tržište.

{{related-post-2}}

Evropski proizvođači automobila snažno se zalažu za smanjenje troškova pri razvoju električnih vozila kako bi mogli da imaju slične cene i profitne marže kao kod modela na fosilna goriva, a sve zbog pritiska kineskih konkurenata kao što su BYD i MG Motor. Citroen za sad prednjači sa električnim e-C3 modelom čija cena počinje od 23.300 evra.

Za ostale ćemo videti.

Nismo zaboravili na još jedan jeftin električni automobil koji se u Evropi već uveliko prodaje, ali iako najjeftiniji, njegova osnovna cena na mnogim tržištima nije ispod 20.000 evra, više o ovom modelu saznajte ovde.

Fotografije: 
VW, Škoda, Citroen