Test
/
Vozili smo Volkswagen ID.7
TEST Volkwagen ID.7

Da li je najveći električni Volkswagen naslednik "passata"?

Uroš Dedić
14/4/2024
Test

Mnogi su najvećeg i najreprezentativnijeg Folksvagenovog električnog automobila percipirali kao električnog naslednika „pasata”, ali je „ID.7” osetno veći i samim tim komforniji od nedavno penzionisane limuzine i primetno naginje ka višoj klasi.Testirani model sa elektromotorom od 286 KS i baterijom od 77 kWh, pokazao je veoma dobre performanse, uz putnu autonomiju od oko 450–500 km u realnim uslovima

Okarakterisati „ID.7” kao naslednika „pasata” u neku ruku i ne bi bilo pravično. Prvenstveno zbog njegove veličine koja ga stavlja u višu srednju klasu, ali i zbog nekih drugih faktora koji prate ovu raskošnu električnu limuzinu. Zapravo, ne može se reći da je ovo klasična trozapreminska limuzina, kao one sa četvora vrata, jer "Nemački automobil godine" za 2024. ima karoseriju skrojenu kao liftback. To znači da ima peta vrata i blago podignut zadnji kraj. Sa dužinom preko 4,9 metara i svime onime što nudi, može da ponese epitet vedete iz Volfsburga.

Iako je automobil dugačak gotovo 5 metara, dobar krug okretanja čini ga izuzetno lakim za vožnju po gradu

Baš kao ostali članovi ID porodice i najveći ima prepoznatljivo ruho sa dizajnerskim elementima koji nemaju gotovo ništa zajedničko sa ostalim VW modelima. Napred se šepure tanke i oštro oblikovane LED svetlosne grupe, povezane LED „trakom” koju preseca upadljivi VW amblem. Naravno, od maske hladnjaka ni traga, tako da je gornji deo odbojnika zatvoren, ali je zato u donjem delu primetna kreativnost dizajnera koji su, sveukupno posmatrano, iznedrili agresivan i aerodinamičan prednji kraj. Zapravo, čitav automobil je toliko fluidno uobličen da je dostignut izvrstan koeficijent otpora vazduha od 0,23.

LED Matrix glavna svetlosna grupa ima automatsku kontrolu svetlosnog snopa

To što je dug gotovo pet metara i što ima izuzetno veliko međuosovinsko rastojanje čini ga ozbiljnom drumskom krstaricom, u koju se bez problema mogu smestiti pet osoba. „ID.7” nudi zaista mnogo prostora za putnike u prednjem i zadnjem delu. To je posebno evidentno nazad, gde putnici imaju obilje prostora za noge, a pošto je kabina prilično široka i u njoj nema središnjeg tunela, pozadi se mogu smestiti tri odrasle osobe.

Međuosovinski razmak se proteže gotovo 3 metra, pa uopšte ne treba dovoditi u pitanje  izdašan prostor za noge nazad

Iako je baterija upakovana u pod vozila, prostora za glavu ne manjka. Isto važi i za prtljažnik. Njegova zapremina doseže 532 litra, a pošto se elektronski pokretana peta vrata visoko otvaraju, omogućen je lagan pristup za utovar većih stvari. Međutim, kada govorimo o vratima, ono što nije lagano jeste njihovo otvaranje, a pogotovo i zatvaranje.

Same kvakice su električne i rade na pritisak, tj. osetljive su na dodir, ali nisu ergonomski baš idelano oblikovane. To i nije toliki problem, jer se s vremenom stekne navika, ali nam je zaista smetalo to što se sama vrata dosta teško zaptivaju. Rečju, potrebno ih je jače zalupiti.  

Paket „Interior“ sadrži  komforna prednja sedišta sa funkcijom masaže, a delovi prednjih i zadnjih sedišta presvučeni su ArtVelours materijalom

U skladu sa visokim pretenzijama, unutrašnjost automobila je na osetno višem nivou u poređenju sa manjim i starijim članovima električne ID porodice.

Kokpit je tako koncipiran da je na prvi pogled nemoguće pronaći fizičke tastere, jer su gotovo sve upravljačke funkcije deponovane u meni monumentalnog ekrana od 15.1 inča

Nova ergoActive sedišta s funkcijom masaže i ventilacije su zaista sjajna, imaju ekstenzije sedalnog dela i odlično su profilisana. To se da primetiti čim sednete u njih, baš kao što se pri ulasku u kokpit odmah zapazi veličina centralnog displeja. Dijagonala mu je 15 inča i naravno osetljiv je na dodir. To je pravi komandni centar sa raznim menijima i podmenijima, koji su dobro raspoređeni kroz interfejs tako da privikavanje na njegovu upotrebu ne traje dugo.

{{related-post-1}}

Za razliku od pomenutog ekrana, potpunu suprotnost predstavlja instrument-tabla. Malena je i ima oblik elipse, pa vizuelno deluje kao da nije dorasla jednom ovako ozbiljnom automobilu. Verovatno da su se u Folksvagenu odlučili za ovo neobično rešenje zbog toga što u standardnoj opremi dolazi veliki AR head-up displej koji daje zaista širok spektar informacije, jer kombinuje prikaze i instrument-table i centralnog displeja.

Ispod infotainment sistema nalaze se „klizači” osetljivi na dodir za kontrolu temperature i intenziteta ventilacije i dobro je da su često korišćene funkcije izdvojene iz ekrana, jer je time omogućeno daleko lakše rukovanje. A kada govorimo o novim funkcijama, trebalo bi napomenuti automatizovane ventilacione otvore sa elektronskim aktuatorima zarad preciznijeg i efikasnijeg uvođenja vazduha u kabinu.

Kokpit je tako koncipiran da je na prvi pogled nemoguće pronaći fizičke tastere, jer su gotovo sve upravljačke funkcije deponovane u meni monumentalnog ekrana od 15.1 inč

Impresivan prostor u kabini i vrhunska završna obrada uz pažljivu selekciju materijala, čine da boravak u enterijeru bude izuzetno prijatan, u pravom premijum maniru. Ambijentalno osvetljenje u vratima daje poseban ugođaj pri noćnoj vožnji i tada tehnologije još više dolaze do izražaja. LED Matrix glavna svetla daju savršen svetlosni snop za bezbednu vožnju u noćnim uslovima, a pride automobil izgleda veoma atraktivno sa takvim svetlosnim potpisom.

Ambijentalno unutrašnje osvetljenje sa izborom od 30 boja dočarava noćnu vožnju

Sve u svemu, sa ID.7 nećete ostati uskraćeni za zaista visok nivo zadovoljstva na putovanjima. S obzirom na gotovo nečujnu vožnju i najniži mogući nivo buke vetra, akustički komfor u unutrašnjosti je na nivou najboljih limuzina današnjice. Za nečujnu vožnju velike zasluge ima električni pogon, a reč je o kompaktnom elektromotoru ugrađenom na zadnju osovinu.

{{related-post-2}}

Isporučuje 210 kW, odnosno 286 KS, uz maksimalni obrtni moment od 545 Nm. Sasvim dovoljno da pruži dinamične performanse – automobil ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,5 sekundi. Posebno su impresivna međuubrzanja, jer je maksimalni potisak trenutno dostupan prilikom „potapanja” papučice gasa. Upravljivost i stabilnost su na sasvim dobrom nivou, posebno jer je automobil opremljen sistemom adaptivne kontrole šasije koji menja tvrdoću amortizera po potrebi.

Najveći električni model iz Volfsburga ne može se pohvaliti skladnim proporcijama, ali isto tako ne može mu se osporiti reprezentativna pojava

Veoma dobar utisak u vožnji ostavlja poboljšani Travel Assist sistem, koji konstantno prilagođava brzinu ne samo sa uključenim tempomatom na putu već i u gradu. Ne dozvoljava da se previše zaletite na vozilo ispred, tj. čim primeti da je ispred vas sporiji saobraćaj diskretno će početi da smanjuje brzinu. Dakle, ne čeka kasnu reakciju, već blagovremeno i nežno usporava da ne biste dolazili u situacije da morate naglo kočiti.

Naravno, kao i kod ostalih električnih modela, jedno od najvažnijih pitanja svodi se na to kolika je potrošnja u realnim uslovima, odnosno koliko kilometara automobil može da pređe. Na našem testu, u kombinovanim uslovima, gde smo na ravne časti rasporedili kilometre izvezene u gradu, po magistrali i na auto-putu, kombinovana potrošnja je iznosila oko 17 kWh i pošlo nam je za rukom da prevalimo 450 km.

ID.7 je težinski opterećen baterijom od 493 kg pa masa praznog vozila prelazi dve tone. To se u vožnji i ne oseća u meri u kojoj bi se moglo očekivati

Dodaćemo i to da se u gradskim uslovima potrošnja kreće od 16 do 20 kW, na otvorenom putu ide ispod 15 kW, dok je očekivano najproblematičniji auto-put, gde već pri brzini od 120 km/h potrošnja raste na oko 20 kWh. Priključivanjem na brzi punjač od 50 kW sa jednosmernom strujom, baterija može za 45 minuta da se napuni od 10 do 50 odsto. „ID.7” može apsorbovati svežu energiju i brže, pod uslovom da ste ga priključili na snažniji punjač. Fabrika navodi da svega deset minutna punjenja snagom do 175 kW daje dovoljno energije za 204 kilometra dometa i da se baterija s 10 posto može se napuniti do 80 posto za manje od pola sata.

Zadnja svetlosna grupa koristi 3D LED tehnologiju i ima dinamičke pokazivače pravca

Za kraj, trebalo bi dati jedan veliki aplauz Folksvagenu za cenovnu politiku koju gaji prema najvećem modelu. Početna cena za „ID.7” PRO 77 KWh startuje od 56.647, dok testitrana verzija sa izuzetno bogatom opremom košta 69.535 evra.

{{related-post-3}}

Trebalo bi istaći da poručivanjem modela koji uključuje Paket enterijera, Paket eksterijera, Paket asistencije i Komfort paket (u ukupnom iznosu od 8.489 evra), kupci ostvaruju pravo na podršku u iznosu 6.487 evra, pa samim tim će i cena vozila biti 58.648 evra. To govori da su se u Volfsburgu opredelili da „ID.7” cenovno pozicioniraju u rangu modela sličnih karakteristika sa SUS pogonom, što nije tako uobičajena praksa među proizvođačima automobila, koji na konto „čistog” pogona neretko podižu cenu za minimum pet cifara.  

Fotografije: 
Luka Kulundžić
elektro model
EV / Automatski
Volkswagen ID.7 PRO 77 kWh
Karoserija
Liftbek, 5 vrata, 5 sedišta; duž./šir./vis. 4.961/1.862/1.641 mm; međ.rast. 2.966 mm; masa 2.097 kg; prtljažnik 532 l
Motor
Elektromotor
286 KS; 545 Nm
Elektromotor 2
Snaga hibridnog sistema
Baterija
Prenos
Automatski, jednostepeni; pogon na zadnje točkove
Oslanjanje
Napred Mekferson, nazad multilink
Kočnice
Ventilisani diskovi napred; doboši nazad
Pneumatici
235/45 R20 napred; 255/40 R20 nazad
Performanse: 0-100 km/h 6,5 s;maks. brzina 180 km/h; Potrošnja: 14,7 kWh; 0 g C02/km
Prostran i kvalitetan enterijer; tehnološka potkovanost, cena
Vrata se teže zatvaraju, funkcija podizača zadnjih stakala
Cena od 56.647 evra