Test
/
MINI John Cooper Works Countryman ALL4
Auto test / MINI John Cooper Works Countryman ALL4

Testiramo najveći Mini: Puno košta, ali puno i pruža

Uroš Dedić
16/6/2024
Test

MINI je napravio ogroman iskorak u svakom smislu sa trećom generacijom svog najvećeg modela, SUV-a po imenu „kantrimen”. Iako osetno veći i neuporedivo progresivniji, novitet je zadržao autentičan duh britanske marke pod okriljem BMW grupe, čiji automobili predstavljaju nešto zaista posebno zahvaljujući vedrom mladalačkom izgledu, autentičnom unutrašnjem uređenju i dinamičnim voznim svojstvima. To na najbolji način demonstrira testirani model, top verzija „džon kuper vorks” sa 300 konjskih snaga

Mora se priznati da im nikada nije nedostajalo mašte niti hrabrosti. Tvorci Minijevih automobila oduvek su terali po svom, odbijajući da se povinuju konvencionalnim okvirima. Politika „odskakanja” učinila je svoje, pa je marka MINI ostala jedinstvena po mnogo čemu. Još od njenih korena 60-ih godina, pa sve do današnjeg dana kada već 20 i kusur godina, pod dirigentskom palicom BMW-a, nastupa u svojoj modernoj eri. Za Mini ta era nikada nije bila progresivnija. Njihovi automobili prolaze kroz veliku transformaciju – postaju sve veći i veći, noviteti odskaču na kvadrat u pogledu pratećih tehnologija, i to ne u poređenju sa svojim precima, već najbližim starijim rođacima na porodičnom stablu. Eklatantan primer, ne i jedini, predstavlja testirani „JCW kantrimen”, vrhunska sportska verzija treće generacije najvećeg Minijevog modela u formi SUV-a.

Performanse su brutalne, ali vozna dinamika trpi u pogledu hendlinga zbog visokog težišta i ne tako male mase

Moramo da kažemo da treća generacija uopšte više nije mini. Najveći model brenda ikada, sada se proizvodi u Nemačkoj i ulazi duboko u teritoriju pravih porodičnih SUV vozila. Primera radi, ako gledamo konkurente testiranom automobilu, u njih bi se pre mogla svrstati „kupra ateka” nego „kupra formentor”. Inače, oba modela, baš kao i „kantrimen JCW” raspolažu sa četvorocilindarskim 2.0 turbomotorima od 300 KS i imaju pogon na sve točkove.

I zaista godi što prvi ukus novog „kantrimena” dobijamo od top verzije sa potpisom John Cooper Works. Čudnovat izgled ovog modela još više dolazi do izražaja kada je njegova neobična odora ukrašena atraktivnim dodacima koji predstavljaju pravi magnet za poglede. Specijalni aluminijumski točkovi od 20 inča iz limitirane serije, agresivnija maska sa većim uvodnicima vazduha, bočni pragovi, kao i završeci izduvnog sistema u topovskoj formaciji 2+2 na levoj, odnosno desnoj strani, dok je između njih uglavljen difuzor vazduha za jači „daunfors”, odnosno bolje prianjanje pomoću strujanja vazduha ispod poda automobila.

Sedišta su udobna i daju dobru podršku pri dinamičnoj vožnji. Zadnja klupa je dovoljno prostrana i može da klizi napred-nazad u dužini 13 cm da bi se izbalansirala raspoloživost prostora za noge, odnosno u prtljažniku

Unutrašnjost je priča za sebe. Na prvi pogled je jasno da ništa slično nećete pronaći ni u jednom drugom automobilu. Čak ni u BMW-ovim najnovijim modelima „X1” i „X2” sa kojima je „kantrimen” usko povezan, budući da svi dele istu platformu. Ispred vozača nema instrument-table, a njena uloga je poverena head-up displeju koji se otvara iza upravljača, što estetski ne predstavlja srećno rešenje.

{{related-post-2}}

Isto se ne može reći za jedan od najinteresantnijih detalja, a to je prednji panel presvučen tkaninom i oplemenjen atraktivnim bordurama. Još kada se na sve to doda  ambijentalno osvetljenje, efekat je zaista nezaboravan. Nekima će izbori pojedinih boja delovati psihodelično, ali jedno je sigurno – osećaj sedenja je jedinstven.

Ovalni središnji displej je Minijev specijalitet. Pleni kristalno čistom grafikom, ali informaciono-zabavnom tehnologijom nije odmah lako upravljati i zbog složenih funkcija potreban je duži period privikavanja

Ne treba biti neki IT ekspert da biste prozreli koliko ima mnogo tehnologije. Tu su i novi režimi Mini Expirience. Ima ih osam. Neki, kao „green” (ekološki) i GoKart (sportski) menjaju parametre motora, menjača i upravljanja. Ipak, većina kao što su Vivid, Core i neki drugi,  osmišljena je zarad promene doživljaja same unutrašnjosti. Kao takvi, oni značajno menjaju digitalni izgled centralnog displeja – ne uvek na bolje.

Podešavanje temperature i rukovanje klima-uređajem zahteva nekoliko poteza u meniju središnjeg ekrana

Prednja sportska sedišta imaju fino profilisane bokove, kao i ekstenzije za produžetak sedalnog dela. Ove dodatke nećete morati da koristite osim ako niste izuzetno visoki ili korpulentni, jer su i bez njih sedišta dovoljno duboka. Fino se sedi i pozadi, mnoge će iznenaditi koliko sada ima mesta u „kantrimenu”. Ali to i nije iznenađenje kada sagledate koliki je zapravo ovaj automobil.

Na otvorenom putu neudobnost iščezava jer „JCW kantrimen” pri višim brzinama nije tako osetljiv na poprečne neravnine

Njegova veličina svakako odjekuje pozitivno u smislu prostranosti, ali, sa druge strane, sputava dinamiku vožnje u određenoj meri. Sve to nipošto ne znači da je automobil nezgrapan i nespretan, ali mu nije lako ako ga izvedete na brzinski ispit po uskom i krivudavom putu. Eksplozivan motor od 300 konjskih snaga u kombinaciji sa brzim 7-stepenim DCT menjačem sa duplim kvačilom prenosi snagu na sva četiri točka, s tim da se između prednjih nalazi elektronski kontrolisan diferencijal sa ograničenim proklizavanjem.

Iako je u poređenju sa drugim SUV modelima i dalje na „lakim nogama”,  svu svoju brzinu i žustrinu ne prenosi tako lako u zavoje. Upravljač je super-oštar, ali ne daje poslednju reč u preciznosti – što ga čini dobrim za brzu, tečnu vožnju, ali nije efikasan ako preterate sa ulaznom brzinom i morate da pravite naglu korekciju. „MINI JCW kantrimen” do „stotke” stiže takoreći u treptaju oka, za svega 5,4 sekunde, a munjevito prima gas u svakoj situaciji. Nevezano od vozačkog profila, pun potencijal je uvek dostupan u kraćem vremenskom intervalu preko leve tipke za promenu stepena prenosa. Potrebno je samo privući ka sebi i zadržati u tom položaju. Inače, trebalo bi reći da su poluge za ručnu promenu stepena prenosa prilično male i izrađene od ne baš ugledne plastike, koja se može naći i na nekim drugim mestima, što svakako ne priliči jednom premijum automobilu, pogotovo ako je njegova cena paprena. Posebne pohvale zaslužuje to što je „turbo rupa”, odnosno trenutak od kada date gas pa dok motor krene da ubrzava, ovde gotovo neprimetna. Zato je izuzetno primetno kako kočnice briljantno rade svoj deo posla – izrazito su efikasne i postojane pri kontinuiranim snažnim kočenjima.  

U prtljažnik staje od 460 litara sa maksimalnim prostorom za putnike do 505 litara. Preklapanje naslona zadnjih sedišta oslobađa se 1530 litara

Rekosmo malopre da je cena paprena, a šta drugo reći ako se zna da testirani primerak košta 68.000 evra. Doduše, ovo je prestižna verzija sa ekstremno snažnim motorom. Rečju, roba koja privlači specifičnu sortu kupaca. Pri tom, automobil je nafilovan opremom. Na osnovnu JCW verziju sa cenom od 54.900 evra dodat je XL paket od 8.800 evra koji, između ostalog, obuhvata stakleni pomični krov, sve asistencije u vožnji, uključujući adaptivni tempomat sa funkcijom stani-kreni u gradskom režimu, aktivno vozačevo sedište sa funkcijama masaže, elektropodešavanje oba prednja sedišta, unutrašnju kameru za „selfi” zabavu itd. Da testirani „JCW kantrimen” košta mnogo, košta! Ali, isto tako mnogo i pruža…

Adaptivni amortizeri podrazumevaju funkciju samoprigušenja i njihova tvrdoća ne može se regulisati po želji vozača. Oslanjanje je uglavnom tvrdo i nije prijatno po putnike u gradu ako se vozi po neravnim ulicama

Fotografije: 
Luka Kulundžić