Test
/
Mazda CX-60
TEST | Mazda CX-60

Kapa dole

Uroš Dedić
6/6/2023
Test

Dok ostali proizvođači dižu ruke od dizel agregata, u Mazdi su razvili potpuno nov motor tog tipa, namenjen modelu „CX-60”, koji označava upliv japanske marke u vode gde su već dugo usidreni luksuzni SUV modeli. Motor sa oznakom e-Skyactiv D predstavlja pravi raritet za današnje standarde, jer je koncipiran kao 3,3-litarski „naftaš” sa šest cilindara u rednom rasporedu. Na našem testu našla se snažnija verzija od 254 „konja” sa AWD pogonom na sve točkove

Vođeni eklatantnom željom da se izdvoje od ostalih, u Mazdi neguju jednu neobičnu doktrinu i bez ustezanja hrabro prkose nametnutim trendovima i diskutabilnim standardima. Primera radi, kompanija iz Hirošime nije poklekla pod naletom „daunsajzinga” koji zarad smanjenja emisije štetnih gasova „obavezuje” na motore male zapremine sa turbo tehnologijom. Osim toga, na evropskom tržištu ne postoji brend koji nema svoju fabriku na Starom kontinentu, a može da se pohvali takvim volumenom prodaje – Mazda se i dalje isključivo oslanja na proizvodnju u matičnom Japanu. I sada, u okolnostima gde su dizeli od strane ekoloških dušebrižnika anatemisani kao „prljavi” i krajnje nepoželjni i tako dovedeni gotovo pred smrtnu presudu, stiže nam nešto što je do skora bilo potpuno nezamislivo. Reč je o potpuno novom, zaista moćnom i ujedno veoma „čistom” dizel agregatu sa šest cilindara u linijskom rasporedu, ogromne zapremine i pozamašne snage. Impresivna pogonska jedinica namenjena je takođe potpuno novom modelu sa oznakom „CX-60”, za broj većem od postojećeg „CX-5”.

Nova platforma razvijena je da koristi uzdužno postavljene agregate koji prvenstveno pokreću zadnje točkove

Iz svega ovoga mogu se razaznati pretenzije Japanaca da se afirmišu kao još uticajniji igrači na evropskom tržištu. Time je trasiran put za povratak Mazde u segment većih SUV modela, nakon što je pre bezmalo deset godina ukinut „CX-7”, a ambicije će biti ostvarene u punom obimu kada se dogodine bude pojavila još veća „mazda CX-80” sa sedam sedišta.

Opcioni Paket podrške vozaču sadrži adaptivna LED prednja svetla sa više segmenata, LED dnevna svetla, karakteristična LED zadnja svetla i prilagodljivi radarski tempomat (MRCC)

No, o tom – potom. Sada je najdominantnija figura u Mazdinom izlogu „CX-60” pripadnik klase SUV modela srednje veličine. Dugačak je 4,75 metara, robusnog i dinamičnog dizajna. Proporcijama dosta podseća na „alfu romeo stelvio” i „BMW X3”, pre svega zbog duge prednje haube i kabine pomerene unazad, tipičnih atributa modela sa uzdužno postavljenim, rednim pokretačima. Da je „CX-60” okrenut ka premijum segmentu, može se zaključiti i po tome što u Mazdi tvrde da njihov novi model ima zadatak da smanji jaz između mejnstrim i premijum modela, kao što su Volvo XC60, Jaguar F-Pace, Lexus NX...

Japanskom proizvođaču treba odati priznanje za moderno koncipiran i kvalitetno izrađen kokpit

Da ove ambicije nisu bez pokrića shvatićete čim „zavirite” u unutrašnjost vozila. Japanski konstruktori nisu štedeli truda u nameri da „CX-60” učine „dobrim domaćinom” za sve one koji traže izuzetan kvalitet izrade u kokpitu. Selekcija materijala i završna obrada neće ostaviti ravnodušnim nikoga i zaista nije lako pronaći detalj kojem bi se mogla uputiti zamerka, osim nešto kraćih prednjih sedišta koja pojedinim osobama višeg stasa neće pružiti gostoprimstvo kakvo bi se moglo očekivati od ovolikog automobila. Sve ostalo zaslužuje pohvalu. U kabini se posebno oseća velika širina, a mesta ima u izobilju i napred i pozadi. Jedino je prtljažnik na prosečnom nivou za ovu klasu, mada njegov kapacitet uopšte nije za potcenjivanje.

Prednja sedišta su udobna, ali bi sedalni deo mogao da bude duži

Digitalna multifunkcionalna instrument tabla, veliki hed-ap displej sa bogatim sadržajem, središnji ekran sa odličnom grafikom, sistem kamera sa kristalno jasnim prikazom okruženja oko vozila, ambijentalno osvetljenje, hi-fi ozvučenje, stakleni krov koji se otvara poput „šibera”... Ništa od pomenutog ne izostaje sa spiska opreme u reprezentativnom paketu opreme „Homura”, koji i te kako utiče na mnoga čula kada se nađete za upravljačem „mazde CX-60”. Međutim, najviše zadovoljstva dobijate od dizel agregata sa oznakom e-Skyactiv D. Treba reći da osnovna verzija ovog agregata isporučuje 200 konjskih snaga na zadnje točkove, za razliku od testiranog modela sa AWD pogonom na sve točkove, koji raspolaže sa snažnijim motorom od 254 KS.

Multimedijalni sistem podrazumeva središnji ekran od 12 inča koji nije osetljiv na dodir.
Funkcijama se upravlja preko tastera na upravljaču i rotacione komande pored ručice menjača

Nekako i očekivano, „CX-60” se u boljem svetlu pokazao na putu nego u gradu. Problem nisu gabariti vozila, jer je preglednost dobra, a manevrisanje olakšano sistemom kamera sa pogledom 360 stepeni i jasnim projekcijama putanje. Ono što baca senku na gradsku vožnju po našim ulicama jeste čvršće trimovano zadnje oslanjanje, uprkos tome što je primenjeno multilink rešenje sa vezom u više tačaka. Putnici koji sede pozadi osetiće svaku veću neravninu na našim ulicama.

Instrument tabla i veliki head-up displej prikazuju spektar korisnih informacija koje vožnju čine lakšom i sigurnijom

Međutim, izlazak iz grada, odnosno duže putovanje, pokazuje sve blagodeti ovog automobila. Pri višim brzinama automobil počinje mekše da pliva i zamerke na udobnost nestaju kao gumicom obrisane. Prijatnom osećaju na putovanju doprinosi i savršena zvučna izolacija, koja zvuk motora i donjeg postroja drži podalje od putnika u kabini. Međutim, najviše zadovoljstva priuštio nam je izuzetan i nadasve moćan dizel sa maksimalnim obrtnim momentom od čak 550 Nm i osmostepenim automatskim menjačem, koji sasvim korektno obavlja svoj posao. U Mazdi su prilikom konstruisanja novog motora pribegli tehnologiji koja koristi više vazduha za efikasnije sagorevanje. Time su dobijene bolje performanse, ali je postignuto i smanjenje emisije azotnih oksida pri visokim obrtajima. Zarad uštede goriva implementiran je i mild-hybrid sistem sa elektromotorom 17 KS i 153 Nm koji daje podršku SUS motoru pri ubrzavanju, a može ga i na kratko odmeniti kada automobil na nižim obrtajima krstari ujednačenom brzinom. Prosto je neverovatno koliko je efikasan novi motor, a to najbolje oslikava podatak o prosečnoj potrošnji u gradu koja iznosi svega 7 litara, koliko „pije” i na auto-putu pri brzini 130 km/h dok se motor vrti na manje od 2.000 o/min. Zaista impresivno zvuče podaci o potrošnji, tim pre ako se zna da je automobil težak 1,9 tona i da pod haubom ima veliko i snažno „srce”. A to „srce” od 254 „konja”, uz podršku elektromotora, osmostepenog automatskog menjača i AWD pogona, za 7,4 sekunde lansira ovaj SUV do „stotke”. Posebno su silovita među ubrzanja, jer veliki obrtni moment dolazi do izražaja sa svakim dodavanjem gasa. Ipak, treba biti obazriv, jer se golema masa oseća na kočenju, pa je za efikasno zaustavljanje potrebno dosta snažno gaziti pedalu kočnice.

Duga hauba i kabina pomerena ka zadnjem delu vozila doprinose dobrom balansu, tako da se velika masa ne oseća toliko u vožnji, izuzev na kočenju
Osim režima Normal, dostupni su još Eco, Sport i Off-Road
Raspon između zadnjih točkova (1.645 mm) je za 5 mm širi u poređenju sa prednjim. AWD pogon omogućuje bolju trakciju i voznu dinamiku, ali klirens od 170 mm ograničava off-road sposobnosti
Zadnja vrata otvaraju se izuzetno široko
Prtljažnik sa duplim dnom ima kapacitet 570 litara, a raspoloživi prostor iznad police „zahvata” 477 litara

Za kraj treba reći da je testirani model sa dodatnom opremom i cenom od 61.240 evra dosta pristupačniji od premijum modela kojima nastoji da „ukrade” određen broj fanova. Uz postojeću armiju SUV fanova, Mazda je sa novim modelom proširila krug potencijalnih kupaca i sva je prilika da „CX-60” čeka lepa budućnost.

Fotografije: 
Luka Kulundžić
elektro model
Dizel / Automatski
Mazda CX-60 eSKYACTIV D AWD
Karoserija
SUV, 5 vrata, 5 sedišta; duž./šir./vis. 4.745/1.890/1.687 mm; međ.rast. 2.870 mm; masa 1.920 kg; prtljažnik 477 l
Motor
Dizel, 6 cilindra, turbo; 3.283 ccm; 254 KS pri 3.750 o/min. 550 Nm pri 1.500-2.400 o/min.
Elektromotor
Elektromotor 2
Snaga hibridnog sistema
Baterija
Prenos
Automatski, osmostepeni; pogon na sve točkove
Oslanjanje
Napred dvostruka ramena; nazad multilink
Kočnice
Ventilisani diskovi na sva četiri točka
Pneumatici
235/50 R20
Performanse: 0-100 km/h 7,4 s; maks. brzina 219 km/h Potrošnja: 5,3 l /100 km, 139 g C02/km
Moćan dizel agregat, mala potrošnja, kvalitetna kabina
Kraća prednja sedišta, kruto zadnje oslanjanje
Cena od 54.490 evra