Aktuelno
/
Zbog saobraćajnih prekršaja
Ipak moguće i trajno oduzimanje vozila zbog prekršaja

Ipak moguće i trajno oduzimanje vozila

Uroš Dedić
13/3/2024
Aktuelno

O tome da sud sada ima zakonski osnov i za trajno oduzimanje vozila, za novi broj Auto Moto Revije govori načelnik Uprave saobraćajne policije, pukovnik Slaviša Lakićević.

Među izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja, usvojenim jesenas, možda i najveću pozornost javnosti izazvale su odredbe koje predviđaju oduzimanje vozila za najteže prekršaje, a koje zakon prepoznaje kao nasilničku vožnju.

Mera koja je snažno odjeknula u javnosti sprovodi se kod težih saobraćajnih prekršaja, za koje je predviđena minimalna kazna u iznosu od 100.000 dinara ili kazna zatvora 15 dana, kao i zaštitna mera zabrane upravljanja vozilom devet meseci, a uperena je isključivo protiv višestrukih povratnika, odnosno lica koja su već dva puta pravosnažno osuđena za takve prekršaje u prethodne dve godine.

"Kada policijski službenik procesuira prekršaj prilikom kontrole ili nadzora saobraćaja, on od područne policijske ispostave ili dežurne službe najpre traži proveru evidencije za lice zatečeno u prekršaju. Ukoliko se radi o prekršaju iz Članova 329 i 330 ZOBS-a, a ispostavi se da je to lice u prethodne dve godine dva puta pravosnažno osuđeno za dva teža saobraćajna prekršaja, predmet izvršenja prekršaja mu se privremeno oduzima po članu 295 ZOBS-a. Lice se o tome obaveštava i izdaje mu se potvrda o oduzimanju vozila", kaže Lakićević.

Načelnik Uprave saobraćajne policije, pukovnik Slaviša Lakićević

Međutim, pored toga što policija ima pravo da privremeno oduzme vozilo, nije isključena mogućnost da počinilac prekršaja i trajno ostane bez vozila. Odluku o tome donosi sud.

"Prekršajni postupak pred sudom može da traje do dve godine, ali obično se završava u roku od tri do pet meseci. Po članu 52 Zakona o prekršajima, sud može da izrekne zaštitnu meru oduzimanja predmeta izvršenja prekršaja od učinioca. Do usvajanja Izmena i dopuna ZOBS-a kod nas nismo imali takvu meru kod saobraćajnih prekršaja, ali sada postoji zakonski osnov da sud može trajno oduzimati i vozila", upozorava Lakićević.

{{related-post-1}}

Dakle, ukoliko vas policija zaustavi zbog težeg saobraćajnog prekršaja, a u prethodne dve godine ste pravosnažno osuđivani dva puta za takve prekršaje, moraćete na licu mesta da predate ključeve od vozila. Zato se mnogi pitaju kako tačno izgleda procedura oduzimanja vozila, gde se ta vozila skladište, kao i koliko ih je do danas oduzeto i kome. Odgovore na ova pitanja upravo je objavila naša revija, pa detalje saznajte ovde.

Celokupan sadržaj novog broja Auto Moto Revije pročitajte na linku.

Fotografije: 
AMR