Tržište
/
Žele da ukinu namete za električna vozila
Kina nemačkim proizvođačima automobila nudi povlastice?

Kina nemačkim proizvođačima automobila nudi povlastice?

AMR
26/6/2024
Tržište

Nemački proizvođači automobila, uključujući Mercedes-Benz i BMW, mogli bi da budu najviše pogođeni mogućim kontramerama koje uvodi Peking kao odgovor na visoke EU carine za kineska električna vozila. To Kina sada želi da iskoristi

Peking je sugerisao da bi nemački proizvođači luksuznih automobila mogli da imaju koristi ako Berlin uveri Evropsku uniju da ukine carine na kineska električna vozila.

Iz Kine poručuju da bi mogli da snize svoje postojeće carine na automobile s motorima SUS zapremine preko 2,5 litre u zamenu za to da EU ukine planirane namete na električna vozila iz Kine, saznaje Automotive News Europe. Peking trenutno nameće carinu od 15 posto za putnička vozila iz EU.

Kineski ministar trgovine Wang Wentao nagovestio je ovu mogućnost "prednosti" svom nemačkom kolegi Robertu Habecku tokom sastanka u Pekingu, nekoliko nedelja nakon što je EU predložila povećanje carina za električne automobile na čak 48 posto kasnije ove godine, a o čemu je naš portal detaljno pisao.

{{related-post-2}}

Razmena odražava neusklađenost u tome kako EU i Kina pristupaju sporu. Evropska komisija kaže da postavlja carine na temelju pravnih zaključaka detaljne studije o ogromnim državnim subvencijama Pekinga. Većim carinama za kineska e-vozila EU želi da izjednači uslove za igru ​​nadoknađujući kinesku pomoć nečim jednake vrednosti.

Međutim, takva pravna praksa je oduvek bila osetljiva na političke pritiske, a vlada predsednika Xi Jinpinga mahala je i šargarepom i batinom kako bi uverila Berlin da joj pomogne u trgovanju. Peking je ranije upozoravao da bi mogli da uvedu naknadu od 25% za evropske automobile sa motorima velike zapremine - potez koji bi najviše pogodio nemačke proizvođače luksuznih automobila, uključujući Mercedes-Benz i BMW.

Opasnost za Komisiju je da bi Berlin (koji se već protivi carinama) i gigantska nemačka automobilska industrija uspeli u vršenju pritiska na izvršnu vlast evropskog bloka i druge države članice, koristeći svoju težinu kao najveće privrede EU.

Nemački kancelar Olaf Scholz u ponedeljak je naglasio želju svoje vlade za rešenjem. "Još ima vremena za to pre nego što se privremene carine uvedu od 4. jula", rekao je u govoru na kongresu poslovnog lobija u Berlinu i dodao da je jasno da će im trebati ozbiljan korak i napredak s kineske strane.

Za Kinu bi ukidanje carina moglo da pošalje važan signal drugim velikim zemljama. Kanada sada takođe razmatra moguće naknade za kineska električna vozila kako bi se uskladila s merama koje su preduzeli EU i SAD, gde je predsednik Joe Biden najavio 100-postotnu naknadu za takve proizvode.

Podsetimo, EU je najavila veće carine za e-vozila iz Kine i to za svaku marku posebno, zavisno od njenog učinka u istrazi EU o nejlojalnoj konkurenciji. Tako se SAIC Motor priprema za tarifu od 38,1 posto koja dolazi na postojeću stopu od 10 posto, BYD za dodatnih 17,4 posto, a Geely, koji je vlasnik Volvoa, dodatnih 20 posto.

{{related-post-1}}

Ostali proizvođači električnih vozila u Kini koji su sarađivali u istrazi, ali nisu bili uzorkovani, podležu prosečnoj carini od 21 posto, dok će ostali imati porez od 38,1 posto.

Kina je ovaj potez optužila kao previše zaštitnički i neutemeljen objektivnim kriterijumima. Pretila je osvetom i već je pokrenula istrage o uvozu svinjetine iz Španije i konjaka iz Francuske.

"Dok se razgovori nastavljaju, Kina bi takođe mogla da pokuša da osigura veću transparentnost finansiranja industrijske politike ili da ponudi povlačenje subvencija za koje je EU utvrdio da nisu u skladu s pravilima WTO-a", naveo je Scott Kennedy, stručnjak za Kinu iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Fotografije: 
Mercedes-Benz, BMW