Tržište
/
Evropa priprema posebne carine za kineska e-vozila
Zašto Nemačka drži stranu Kinezima na EU tržištu?

Zašto Nemačka drži stranu Kinezima na EU tržištu?

AMR
10/6/2024
Tržište

Dok EU priprema carine za električna vozila iz Kine, Nemačka upozorava na trgovinske prepreke

Nemačka automobilska industrija ima velike koristi od poslovanja u Kini i moći će da se takmiči s proizvođačima automobila te azijske zemlje ako trgovina ostane "poštena i slobodna", rekao je nemački kancelar Olaf Scholz. On se izjasnio protiv ograničavanja trgovine automobilima dok se Evropska unija približava uvođenju carina na električna vozila uvezena iz Kine.

Šta Evropa planira, a kako Kina reaguje?

Očekuje se da će EU ovog meseca predstaviti carine posebno skrojene za kineske električne automobile, a nakon istrage o subvencijama za električna vozila. Međutim, Peking je jasno signalizirao da je spreman da uvede kontra mere, odnosno carine na premijum automobile proizvedene u EU, što je potez koji bi najviše pogodio nemačke marke Mercedes-Benz, Porsche i BMW.

{{related-post-1}}

"Izolacija i ilegalne carinske barijere će na kraju sve učiniti skupljim", rekao je Scholz na događaju koji je organizovao Stellantis, odnosno Opel u Riselshajmu. “Ne zatvaramo svoja tržišta stranim kompanijama, jer to ne želimo ni za naše kompanije.”

Tako je snažna nemačka automobilska industrija odustala od carina, rekavši da poslovanje s Kinom obezbeđuje radna mesta. Eskalirajući trgovinski spor podstakao bi inflaciju i odložio prelaz na čistiju vožnju, rekao je ranije ovog meseca bivši izvršni direktor Volkswagena Herbert Diess.

Brisel donosi odluku o carinama upravo u trenutku kada prodaja električnih vozila u Evropi usporava, a proizvođači automobila, uključujući Volkswagen Grupu i Mercedes-Benz, kao rezultat toga prilagođavaju svoje poslovanje.

{{related-post-2}}

Scholz je rekao da bi industrija trebalo da nastavi s prelaskom na struju kako bi osigurala da će ostati konkurentna i u godinama koje dolaze.

Fotografije: 
AdobeStock