Bezbednost
/
Stellantis javlja
Opozivi za Citroen C3 i DS3

Opozivi za Citroen C3 i DS 3 koji su proizvedeni između 2009. i 2019. godine

AMR
4/6/2024
Bezbednost

Stellantis je objavio da je u toku opoziv dva modela zbog problema s Takata vazdušnim jastucima

Brojni proizvođači automobila i dalje se suočavaju s pravnim tužbama u vezi sa neispravnim vazdušnim jastucima japanske marke Takata. Opozivi su doveli do toga da Takata podnese zahtev za bankrot 2017. i podstakli su tužbe potrošača i žrtava nesreća.

Sada Stellantis žuri s popravkom oko 500.000 automobila marke Citroen i DS nakon što je obavestio kupce da prestanu da ih voze zbog neispravnih vazdušnih jastuka iz, sada nepostojeće, japanske Takate. Obezbeđuju se zamenska vozila, nabavljaju se novi vazdušni jastuci od drugog dobavljača i udvostručuje se broj osoblja, da bi kupcima pomogli u snalaženju u ovom opozivu, rekao je u petak izvršni direktor Citroena Thierry Koskas za francusku televiziju BFM Business.

Početkom ovog meseca Stellantis je počeo da povlači Citroen C3 i DS 3 koji su proizvedeni između 2009. i 2019. na sledećim tržištima: Francuska, južna Evropa, Afrika i Bliski istok, stoji u saopštenju proizvođača automobila. Prema francuskim novinama Le Monde, nekoliko smrtnih slučajeva pripisano je neispravnim vazdušnim jastucima.

Rizik u vrućim, vlažnim klimama

Stellantis je upozorio vlasnike tih vozila da odmah prestanu da ih voze nakon što identifikuju "potencijalni rizik u geografskim područjima s vrućom i vlažnom klimom". Stellantis takođe kupcima nudi oko 60.000 zamenskih vozila i ističu da je trenutna akcija dodatak opozivu Takate najavljenom 2020.

{{related-post-1}}

Proizvođači automobila uključujući General Motors, Mercedes-Benz, Hondu, Nissan i Ford bili su pogođeni povlačenjem više od 100 miliona neispravnih vazdušnih jastuka koje je proizvela japanska Takata u jednoj od najsloženijih i najdalekosežnijih bezbednosnih kriza u automobilskoj industriji. Desetine smrtnih slučajeva širom sveta povezani su sa Takata vazdušnim jastucima, piše Automotive News Europe.

Fotografije: 
Stellantis