Tehnologije
/
Blade Baterija već od jeseni
Kinezi prave nove baterije za jeftina vozila

Kinezi prave nove baterije: Veći domet i za jeftine automobile

AMR
23/5/2024
Tehnologije

BYD priprema novu Blade bateriju koja će omogućiti jeftinijim električnim automobilima veći domet

BYD će početkom jeseni lansirati drugu generaciju Blade baterije, koja će biti i manja i energetski gušća nego pre. Nova LFP baterija moći će da se takmiči i sa skupljim tehnologijama.

Fosfatne baterije od litijuma i gvožđa (LFP) brzo su postale svojevrsni pobednik u širokoj primeni. BYD, kao deo Findreams, lansirala je bateriju Blade 2020. godine i uzdrmala industriju. Odjednom je LFP baterija mogla da se takmiči s NCM (nikal, kobalt, mangan) alternativama zahvaljujući pametnom pakovanju, nazvanom "cell-to-pack".

{{related-post-2}}

U ovim baterijama ćelije se stavljaju direktno u bateriju. To povećava količinu aktivnog materijala koji može da se koristi, u poređenju s onim da su ćelije prvo smeštene u module. Metoda omogućuje električnom automobilu da ima LFP bateriju s većom gustoćom energije nego da je baterija sastavljena na tradicionalan način.

Osim BYD-a koji koristi "cell-to-pack", ova tehnologija se može naći i u drugim električnim automobilima, poput Toyote, Forda, Kije, a od 2025. godine i Mercedes će koristiti istu tehnologiju baterija. BYD je potpisao i sporazum s Borgwarnerom koji će graditi proizvodne pogone za tu tehnologiju u Evropi i SAD. Tokom prezentacije, predsednik BYD-a Wang Chuanfu otkrio je da je u pripremi druga generacija baterije Blade. Nova generacija baterija biće manja, lakša i dovešće do manje potrošnje.

{{related-post-1}}

Do sada Findreams/BYD nije dao nikakve podatke ili specifikacije o novoj generaciji, navodi revija HAK. Ističe se samo da će nova generacija BYD baterija imati gustoću energije od 190 Wh/kg. To može da se uporedi sa 150 kW/kg današnje generacije, a veća gustoća energije znači da baterijski paketi mogu biti manji bez gubitka performansi, odnosno pružiti veće domete u automobilima. U oba slučaja radi se o boljem dometu i nižoj ceni.

Fotografije: 
BYD