Tržište
/
Isuzu električni autobus
TRŽIŠTE / Isuzu NOVO CITI VOLT električni autobus

Moderan prevoz za čistije gradove

Uroš Dedić
10/9/2022
Tržište

Na domaćem tržištu je gama modernih Anadolu ISUZU autobusa, na čelu sa potpuno novim modelom NOVO CITI VOLT u verziji 8 metara, koji u prvi plan stavlja prednosti čisto električnog pogona

Kompanija Auto Čačak Komerc, na tržištu komercijalnih vozila poznata kao uvoznik, prodavac i serviser srednjeg i teškog programa vozila italijanske kompanije IVECO, protekle godine proširila je portfolio na uvoz, prodaju i servis autobusa marke Anadolu Isuzu. Reč je o ambicioznom turskom proizvođaču koji je tokom protekle decenije svake godine na tržište plasirao minimum jedan novitet, a danas u gami raspolaže sa preko 10 modela različitih klasa i namena. Najnoviji među njma je Novociti Volt, koji je za potrebe domaćeg tržišta nedavno promovisan u Centru NAVAK.

Reč je o prvom električnom autobusu na osnovi NovoCiti Life platforme, koja je nagrađivani i dobro poznati proizvod Anadolu Isuzu od 2018. godine. Sa svojim električnim motorom i redizajniranim izgledom, Novociti Volt je spreman da donese nultu emisiju, smanji buku i promoviše ekološke saobraćajne trendove u gradovima.

Novitet je namenjen urbanom javnom prevozu i može ugostiti do 52 putnika, uz niske troškove eksploatacije, maksimalnu efikasnost i veliku upravljivost sa svojih 8 metara dužine manje od 2,5 metra širine, uzimajući u obzir trenutne potrebe gradova i opština sa uskim ulicama.

Što se kapaciteta tiče, poseduje 21 sedište, 4 preklopna, mesto za invalide i jos 20-ak stajaćih mesta.

{{related-post-2}}

Na osnovu različitih potreba rada, Novociti Volt može ponuditi tri različita kapaciteta baterije. Za potrebe kratkog (do 180 km), srednjeg (do 300 km) i dugog dometa (350 km), pripremljene su tri verzije baterije od 142 kWh, 211 kWh i 268 kWh. One su pod naponom od 600 V, postavljene su na krovu i napajaju elektromotor TM4 maksimalne snage 270 kW, koji se nalazi na zadnjem delu vozila. Za razliku od maksimalnog obrtnog momenta od 2.500 Nm, stalni obrtni moment iznosi 990 Nm.

Vozačeva kabina opremljena je individualnim klima-uređajem, od bezbednosnih sistema treba napomenuti kameru za vožnju unazad i kameru za sigurnost unutrašnjosti, dok je zarad vozačevog komfora ugrađeno pažljivo isprojektovano, ergonomsko sedište.  

{{related-post-3}}

Na brzom punjaču (do 150 kW), punjenje traje od 2 do 2,5 sata, nakon čega je, u zavisnosti od verzije baterije, spreman da prevali od 180 do 350 km

Kako smo mogli da čujemo na prezentaciji, ovaj interesantan autobus, u zavisnosti od kapaciteta baterije i opreme, koštaće između 250 i 300 hiljada evra.

Fotografije: 
AMR