Tehnologije
/
Stara tehnologija još uvek živi
VW i dalje ulaže milijarde evra u motore SUS

VW i dalje ulaže milijarde evra u motore SUS

AMR
7/6/2024
Tehnologije
Aktuelno

Najavljeno je da će VW uložiti otprilike 60 milijardi evra u konvencionalne motore

Pošteno je reći da prelaz na električna vozila ne ide kako su neki proizvođači automobila predviđali. Popriličan broj velikih brendova već odlaže svoje planove da u doglednoj budućnosti postanu isključivo električni. Prošle godine Volkswagen je procenio da će električna vozila činiti čak 80 odsto godišnje prodaje u Evropi do kraja decenije. Ipak, prodaja ID modela podstakla je Volkswagen da revidira svoju strategiju.

"Od 180 milijardi evra izdvojenih 2023. godine prvenstveno za sledeću generaciju električnih vozila, jedna trećina biće iskorišćena za nastavak razvoja motora s unutrašnjim sagorevanjem", najavio je Arno Antlitz, glavni finansijski direktor i glavni operativni direktor Volkswagen Grupe na konferenciji koju je održao Rojters u Minhenu. Nemačka kompanija namerava da potroši otprilike 60 milijardi evra kako bi "održala automobile s motorima SUS konkurentnim".

Arno je dodao da je budućnost električna, ali da prošlost nije gotova, tvrdeći da ona čini trećinu.

{{related-post-1}}

Znamo da je u proteklom periodu bilo izjava sa vrha nemačke kompanije da su, u kontekstu e-goriva, motori SUS "stara tehnologija", ali isto tako znamo da je Porsche aktivno uključen u proizvodnju sintetičkog goriva u fabrici u Čileu. Vredi istaći i da druge marke iz VW carstva takođe pomno prate kako se razvijaju održiva goriva.

Lamborghini veruje da bi motor s unutrašnjim sagorevanjem mogao da se spasi, tako što će raditi na nečemu pored fosilnih goriva. Bentley takođe istražuje goriva koja su gotovo CO2 neutralna. Kad smo već kod marke Bentley, treba reći da su i oni odložili svoj cilj da postanu samo EV do 2030.

Slično tome, ni Ford više ne misli da može da postane potpuno električni brend u Evropi do 2030. Aston Martin je takođe nedavno promenio kurs i nastaviće da proizvodi automobile s motorima SUS i u sledećoj deceniji.

{{related-post-2}}

Dakle, jasno je da sve više automobilskih kompanija preispituje svoje strategije o električnim vozilima, budući da kupci još nisu voljni da odustanu od motora SUS. Proizvođači automobila su u prilično teškoj situaciji jer su propisi o emisijama sve stroži, što zahteva ulaganja kako bi motori na benzin radili čistije. Istovremeno, električna ofanziva iz Kine je veliki razlog za zabrinutost globalnih igrača.

Fotografije: 
Volkswagen