Test
/
Renault Megane Conquest E-Tech
TEST | Renault Megane Conquest E-Tech

Uspešna transformacija

Uroš Dedić
12/1/2024
Test

Sve što možeš, u SUV ili krosover pretvori. Ovom parolom vode se svi masovni proizvođači, a model „megan konkvest” je eklatantan primer da ni marka Reno ne predstavlja izuzetak u tom pogledu. Osim što je ponudila atraktivan krosover sa ukrštenim genima SUV-a i kupea, francuska marka nije propustila priliku da mu podari najsavremeniju hibridnu tehnologiju

Reno može da se podiči činjenicom da je prva marka van premijum miljea koja je krenula stopama nemačkih premijum proizvođača, onih što su „pokorili” jedan deo tržišta svojim SUV kupeima. Čast da probije taj led dobio je „reno arkana” još pre četiri godine u Rusiji, kao i na dalekom istoku, tačnije u Južnoj Koreji gde nastupa kao zajednički proizvod Renoa i Samsung Motorsa. Iako zamišljen primarno kao model za tržišta u razvoju, veoma brzo je sakupio mnoštvo pozitivnih kritika što je okuražilo Francuze da krenu u osvajanje novih teritorija.

Mali upravljač sa tri paoka odlično leži u rukama, a utisak u vožnji pomalo remeti nešto tvrđe oslanjanje

Jedna od specifičnosti ovog interesantnog SUV kupea, odnosno krosovera je da svugde osim na prostoru bivše Jugoslavije koristi ime „arkana”. Zbog negativne konotacije u svetlu ratnih sukoba pre trideset godina, na ovim prostorima je preimenovan u „megan konkvest”.

A zapravo je reč o modelu koji koristi modularnu CMF B platformu, baš kao i neki drugi novi modeli Reno alijanse, poput „renoa kaptur” ili „nisan džuka”. Međutim, od njih, ali i od „megana” je primetno veći –dugačak je 4,56 m, širok 1,82 i visok gotovo 1,58 metara. Time opravdava onaj deo imena u svom nazivu koji aludira na popularni hečbek. A kada već pominjemo popularnost, vredi pomenuti da je upravo ovaj model, zajedno sa električnim „meganom E-teh” i novim SUV-om „austral”, zaslužan za ozbiljan skok prodaje Renoa u C segmentu, gde je primera radi povećanje u prvih šest meseci prošle godine dostiglo čak 42 odsto!

Multimedijalni uređaj sa ekranom 9,3 inča, Bose ozvučenje i dva USB porta doplaćuju se 600 evra

Automatski menjač ne ostavlja mogućnost ručne promene stepena prenosa i načinom rada potiskuje performanse u drugi plan

„Megan konkvest” smo već imali na testu pre dve i po godine, a sada nam je u goste stigla verzija sa modernim pogonskim sistemom „E-teh hibrid”. Ipak, pre nego što se usredsredimo na sam hibridni pogon i vozne osobine, red je da se prisetimo ostalih karakteristika.

Najupečatljivija karakteristika jeste svakako atraktivan spoljašnji dizajn, nastao ukrštanjem gena SUV-a i kupea. Taj miks sa jedne strane ističe fluidnu bočnu liniju sa spuštenom linijom krova u zadnjem delu i naglašenim ramenim pojasom, a sa druge strane povišenu karoseriju koja je odmaknuta od tla za čitavih 200 milimetara. Njegov kalup se može okarakterisati kao efektan spoj sportske elegancije i robusnosti, a oplemenjen je atraktivnim detaljima kao što su prednji odbojnik sa dodatkom u donjem delu koji podseća na aerodinamička rešenja sa spojlera Formule 1, u kojoj Reno kao marka ima ogromno iskustvo. U specifična obeležja se svrstavaju i „povezane” zadnje svetlosne grupe, baš kao i velika crna slova naziva modela. Testirana verzija ima i oznaku E-Tech Hybrid na petim vratima. Zbog baterije ispod zadnjih sedišta, na raspolaganju je nešto manji prtljažnik u poređenju sa drugim pogonskim verzijama, ali to je i dalje više nego solidan prostor za pakovanje koji zahvata 480 litara, a po potrebi obaranjem naslona zadnjih sedišta dobija se 1263 litra.

Kvalitet materijala u kokpitu je značajnio podignut, a posebno prijaju udobna sedišta koja se podešavaju električnim putem

Sama unutrašnjost je koncipirana tako da, bez obzira na nižu liniju krova, može ugostiti celu porodicu, jer pozadi ima više nego dovoljno mesta za decu, pa i za odrasle putnike pod uslovom da nisu viši od 180 centimetara. Ni funkcionalnosti se nema šta prigovoriti. Mesta za odlaganje manjih stvari ima na pretek, u vrata mogu stati i boce od 1,5 litara, a putnicima je dostupno wi-fi punjenje napred, dok deca neće morati da „ratuju” oko punjenja uređaja na dužim putovanjima, jer su pozadi ostavljena dva USB porta.

Zbog niske linije krova, pozadi se malo teže ulazi i izlazi. Mesta za sedenje ima dovoljno

Hibridni sistem sastoji se od atmosferskog benzinskog motora zapremine 1,6 litara, koji oslobađa skromnih 94 „konja” i dva elektromotora. Prvi raspolaže sa 49 KS i služi kao pokretač, samostalno ili u sadejstvu sa SUS motorom, dok je drugom elektromotoru od 20 KS poverena uloga startera generatora. Baterija ima kapacitet svega 1,2 kWh, ali i to je dovoljno da u gradu mahom možete krstariti koristeći isključivo električnu energiju. U Renou kažu da im je cilj bio da hibridni sistem omogući oko 80 odsto vožnje na struju u gradskim uslovima, čime ćete uštedeti u potrošnji goriva nekih 40 procenata. Mi smo se tokom višednevnog testa uverili da „megan konkvest E-Tech Engineered” 145 hibrid može u gradskom ciklusu trošiti oko 5 litara. Pod uslovom da ga vozite u Eko modu i da ne dodajete gas bez preke potrebe. U suprotnom, apetit lako poraste na 7 litara. Pomenusmo da Reno ima veliko iskustvo u Formuli 1 i upravo je ono poslužilo u domenu unapređenja rada hibridnog sistema, konkretno onom delu koji se odnosi na rekuperaciju energije, a kako bi se baterija dopunjavala u što većoj meri, ručicu automatskog menjača možete postaviti u poziciju B umesto u D i tada će automobil sa svakim oduzimanjem gasa snažno kočiti motorom.

Trenutno je aktuelan praznični bonus koji kupcima daje mogućnost da ostvare do 4.000 evra popusta za "megan konkvest" sa lagera

Inače, sam menjač ima četiri stepena prenosa i radi po principu „dog clutch” sa izrazito šiljatim prenosnim zupčanicima, a u vožnji ostavlja utisak da se radi o CVT menjaču. Rečju, nema jasno izražene promene stepena i dosta je bučan pri ubrzavanju. Buka je inače izražena gotovo svaki put kada se aktivira SUS motor, možda i zbog toga što je njegova uloga da dopunjuje bateriju, a da bi to činio efikasno potreban je viši broj obrtaja.

Prtljažnik zahvata 480 litara, što nije previše ali je sasvim dovoljno za racionalno pakovanje porodice prilikom odlaska na duže putovanje

Kada govorimo o performansama, one nisu na bogzna kakvom nivou za jedan automobil od 145 KS, koji je težak manje od 1,5 tona. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je gotovo 11 sekundi, a i maksimalna brzina od 172 km/h nije za neku naročitu pohvalu. Ali, podatak o maksimalnoj brzini i nije toliko važan, koliko činjenica da su ubrzanja do 50 km/h dovoljno odsečna da automobil bude startan i fludian u gradskoj gužvi. I za ta ubrzanja u najvećem broju slučajeva je dovoljan angažman samo elektromotora. Njegove mogućnosti su takve da do 80 km/h može samostalno pokretati automobil, a iznad toga služi kao ispomoć SUS agregatu pri ubrzavanju, ali i da ga rastereti, čime smanjuje potrošnju.

Iako je hibridni sistem u prvom planu, kod testiranog modela, ne bi trebalo zanemariti činjenicu da je, kao i većina modernih automobila u cenovnom razredu iznad 30.000 evra, „megan konkvest” opremljen najnaprednijim sistemima za pomoć koji vožnju čine lakšom i sigurnijom. U takve se svrstavaju sistemi kao što su pomoć u vožnji auto-putem i u saobraćajnim gužvama (adaptivni tempomat s funkcijom Stop&Go), automatsko prebacivanje sa kratkih na duga LED svetla, prepoznavanje saobraćajnih znakova sa upozorenjem na prekoračenje brzine itd.

Instrument-tabla se prilagođava režimima vožnje. Dostupi su Eco, Sport i MySense

Sve u svemu, „megan konkvest E-teh hibrid” cilja na ekološki osvešćene kupce koji traže atraktivan prevoz, funkcionalno vozilo sa određenim primesama SUV-a, a to je na prvom mestu visoka pozicija sedenja i enterijer dovoljno prostran za čitave porodice.

Fotografije: 
Luka Kulundžić
elektro model
HEV/Automatski
Renault Megane Conquest E-Tech 145 Engineered
Karoserija
Krosover, 5 vrata, 5 sedišta; duž./šir./vis. 4.568/1.820/1.576 mm; međ.rast. 2.720 mm; masa 1.435 kg; prtljažnik 480 l
Motor
Benzin, 4 cilindra; 1.598 ccm; 94 KS pri 4.500-6.000 o/min.; 148 Nm pri 1.750-3.500 o/min.;
Elektromotor
49 KS, 205 Nm
Elektromotor 2
Snaga hibridnog sistema
Baterija
Prenos
Automatski, multi-mode 4-stepeni; pogon na prednje točkove
Oslanjanje
Napred Mekferson, nazad torziona osovina
Kočnice
Napred diskovi 296 mm, nazad diskovi 260 mm
Pneumatici
215/55 R18
Performanse: 0-100 km/h 10,8 s; maks. brzina 172 km/h; Potrošnja: 4,7 l /100 km, 105 g C02/km
Praktičnost i upotrebljivost, efikasan pogon
Performanse, bučan hibridni sistem
Cena: 39.320 evra