Aktuelno
/
Prvi put ikad M5-ica je elektrifikovana
Stigao je novi BMW M5: Najsnažniji, ali i teži nego ika

Stigao je novi BMW M5: Najsnažniji, ali i teži nego ikad pre

AMR
26/6/2024
Aktuelno
Predstavljamo

Najsnažniji M5 u istoriji ujedno je i najteži, teži gotovo 2,5 tona

Nema puno automobila koji su u svetu entuzijasta važni poput BMW-a M5. Ali, evo, posle dugo vremena i brojnih najava, ultimativna sportska limuzina je otkrivena i, ni manje ni više, pričamo o najsnažnijoj "petici" koja je nosila M5 znak ikada. Ali, ujedno je i najteži M5 svih vremena, zahvaljujući svom standardnom hibridnom pogonskom sklopu (prvi put ikad za M5).

Kao što se i očekivalo, ispod kože je XM-ov DNK. Dakle, 4,4-litarski V8 twinturbo, kao i jedan električni motor smešten u osmostepeni automatski menjač. Ukupna snaga sistema je čak 727 KS i 1.000 Nm obrtnog momenta. Motor SUS ima 585 KS i 730 Nm, dok je snaga elektromotora 197 KS i 280 Nm, ali kako je ovaj e-motor posebno dizajniran za M5, njegov obrtni moment može biti povećan na 450 Nm.

BMW kaže da novi M5 stiže do 100 km/h za 3,5 sekundi. Najveća brzina ograničena je na 250 km/h, ali bez ograničenja, u M Driver's paketu, iznosi 305 km/h.

Sa druge strane, ovaj snažni plug-in hibrid dozvoljava i vožnju samo na struju, a domet je do 70 km, dok je baterija 18,6 kW. Međutim, ako pritisnete gas jače ili odlučite da ručno koristite M Steptronic menjač, ​​automobil će pretpostaviti da ste spremni za igru ​​i odmah startovati motor SUS za više snage.

BMW M5 Touring stiže u novembru

Govoreći o igranju, postoje tri standardna načina vožnje za novi M5. U Comfort režimu benzin i struja rade zajedno kako bi omogućili najlakše i najefikasnije moguće putovanje. Motor SUS će se češće gasiti, a postavke oslanjanja i menjača održavaju se u konfiguracijama koje najmanje smetaju. Sport i Sport Plus, takoreći, oživljavaju stvari (dok motor stalno radi), ali opcione postavke Dynamic i Dynamic Plus potrebne su za potpuno iskustvo jednog pravog BMW-a M5. Ovi režimi optimizuju pogonski sklop za punu snagu i pojačavaju sistem hlađenja za rad na stazi.

Dynamic je takođe režim tokom kog xDrive sistem pogona na sva četiri točka prebacuje sve na zadnji pogon. Ovo se može dobiti i isključivanjem kontrole stabilnosti, što će vozačima obezbediti "još više nefiltriranog iskustva performansi", kažu u BMW-u.

{{related-post-1}}

Postoji elektronski kontrolisana blokada diferencijala za zadnji deo, pa prema proceni i potrebi šalje snagu levo ili desno, radeći slično sistemu kontrole stabilnosti. Razlika je u tome što se ovde snaga, a ne kočnice, koriste kako bi M5 pružio najbolje od sebe. To znači brže skretanje s više samopouzdanja, što je dodatno potpomognuto aktivnim upravljanjem zadnjih točkova.

Brzi i snažni M5 zaustavljaju šestoklipne kočnice. M karbon-keramičke kočnice su opcione i, naravno, veće. Što se tiče točkova, napred su dimenzija 20, a pozadi 21 inč.

Pored svega ovoga, još jedna razlika u odnosu na Seriju 5 su i kruće opruge. Zadnja osovina je specifična za M5 model i koristi ojačane poluge dizajnirane za veća G opterećenja. Prednja osovina s dvostrukim poprečnim ramenima je čvršća i koristi glavčine specifične za M5.

{{related-post-2}}

Postoji čak i dodatno učvršćenje oslanjanja, a nosači raznih komponenti šasije su jači. Naravno, BMW-ovo adaptivno M ogibljenje je standard, s elektronski kontrolisanim amortizerima koje vozač može sam fino da podešava.

Uz gore navedene načine vožnje, novi M5 omogućava individualne postavke oslanjanja, kočnica, upravljanja, menjača i xDrive sistema pogona na sve točkove.

Kako je ovo M5, morali smo prvo da pišemo o pogonu i šasiji, ali evo i malo o drugoj tehnologiji. U kabini ćete naći operativne sisteme 8.5 s M-specifičnim ekranima za vozača i putnike. Head-up dispej je standard. Kome je dosadno (ako neko takav u M5 postoji), može da se zabavi nekom od AirConsole igara.

Vizuelno gledano, M5 ne možete da ne prepoznate. Ima četiri cevke pozadi, a takođe je i malo širi od obične "petice", dok je dužina ista (5.096 mm).

BMW kaže da su i bokovi modela M5 redizajnirani u odnosu na Seriju 5 kako bi ovde bili agresivniji. Prednja maska načičkana je ventilacionim otvorima, a suptilni spojler na vratima prtljažnika dodaje malo karaktera zadnjem delu.

Postoji devet standardnih boja dostupnih pri lansiranju, ali kupci mogu da urone u brojne BMW Individual nijanse ako žele nešto jedinstveno.

{{related-post-3}}

A sada precizinije brojke debele "petice". BMW M5 za 2025. težak je 2.435 kg. To nije baš kao pravi slon, ali je - zarad poređenja - više od grdosije kakav je Ford F-150 s kabinom s četvora vrata i pogonom na sva četiri točka. Međutim, s obzirom na performanse, ta težina izgleda nije nikakav problem za M5.

Očekivana početna cena je nešto viša od 120.000 evra.

Pogledajte video:

Fotografije: 
BMW