Predstavljamo
/
Redizajniran i M3
BMW predstavio novu Seriju 3

BMW predstavio novu Seriju 3: Šta se promenilo?

AMR
30/5/2024
Predstavljamo

Bestseler kompanije je dobio plug-in hibridnu verziju s većim dometom nego pre, novi infotejment sistem, revidiranu šasiju zarad većeg komfora i novi dizajn enterijera

BMW Serije 3 dobio je puno toga, uključujući osveženi dizajn, nove tehnologije i veći domet na struju za plug-in hibridnu (PHEV) varijantu.

Najprodavaniji model nemačke marke krenuće u prodaju po ceni od oko 45.000 za 320i sedan, odnosno oko 48.000 evra za 320i u karavanskom izdanju.

Ponuda motora se sastoji od četiri benzinca i četiri dizelaša, raspona snage od 150 do 286 KS, odnosno 374 KS u verziji sa rednim šestocilindarskim agregatom. Tu je i PHEV 330e koji raspolaže sa 292 KS. Ova verzija donosi i glavnu promenu u ovom redizajnu, a to je nova baterija od 19,5 kW/h, što rezultira ukupnim električnim dometom od 101 km.

BMW 330e koristi dvolitarski, četvorocilindarski benzinski motor, uparen s električnim motorom koji je smešten u menjaču.

Prilikom ovog redizajna BMW je unapredio i šasiju modela, koja je sada prilagođena tako da je, prema rečima BMW-a, "primetno" povećanje udobnost u bilo kojoj situaciji vožnje.

Iako su izmene eksterijera minimalne, ipak se primeti da je dizajn čistiji, dok je prednji branik i aerodinamičniji.

Kao standard, svi modeli redizajnirane Serije 3 dolaze sa 17-inčnim aluminijumskim točkovima, trozonskom klimom i 14,9-inčnim zakrivljenim multimedijalnim ekranom. Ovo je u kombinaciji s istom digitalnom instrument-tablom od 12,3 inča koju smo videli ranije.

U unutrašnjosti BMW se koncentrisao na "čist, kompaktniji izgled" bez tastera - poput onih koji se koriste za grejanje sedišta i upravljača - u korist 14,9-inčnog ekrana osetljivog na dodir, koji pokreće najnoviju generaciju iDrive sistema.

Tu je i novi dizajn ambijentalnog osvetljenja koje vozaču može da signalizira ako ima dolazni telefonski poziv ili ako su vrata ostavljena otvorena

Uvedena je "traka" s widgetima koja može da se prilagodi omiljenim funkcijama vozača, kao i proširena realnost za satelitsku navigaciju, 5G povezanost i pojednostavljeni sistem za povezivanje automobila s aplikacijom MyBMW.

{{related-post-2}}

Poboljšani i BMW M3 i M3 Touring

Najpoznatiji model kompanije dobio je izmenjena prednja svetla i doteran enterijer, ali i dodatnih 20 konjskih snaga za Competition verziju s pogonom na sve točkove.

BMW je u M3 Competition xDrive povećao snagu na 523 KS. Obrtni moment je ostao nepromenjen - 650 Nm, što ujedno znači da je do 100 km/h potrebno isto kao i za aktuelni model, odnosno 3,4 sekunde.

Tu su i M3 i M3 Competition sa zadnjim pogonom. BMW nije povećao snagu trolitarskog rednog "šestaka" za ove dve limuzine, te one i dalje raspolažu sa 473 KS, odnosno 503 KS. Tu je poznati osmostepeni automatski menjač, dok BMW standardni M3 sa pogonom na zadnje točkove nudi sa ručnim, šestostepenim menjačem.

{{related-post-1}}

Spolja je M3 za 2025. godinu dobio nova LED prednja svetla i drugačiju M3 oznaku na poklopcu prtljažnika.

Unutra primećujemo redizajnirani, trokraki M upravljač, koji BMW nudi u alcantari. M3 dolazi s BMW-ovim najnovijim infotejment softverom, verzijom 8.5.

Standardne i sportske verzije nove Serije 3 počinju svoj život u julu ove godine.

Fotografije: 
BMW