Aktuelno
/
BMW M4 CS
Za jurnjavu po stazi: BMW otkrio novi M4 CS

BMW: "Napravili smo vozilo za ekstremno sportski stil vožnje"

AMR
9/5/2024
Aktuelno
Predstavljamo

Lakši, brži i snažniji, novi M4 CS je mnogo više fokusiran na to da pruži maksimum srećnicima koji će ga voziti po stazi.

Nadovezujući se na postojeće 'Competition Sport' verzije M2, M3 i M5, novi M4 CS, u poređenju s Competiton verzijom ima više snage, manju masu i prerađenu šasiju kako bi pružio bolju vožnju na pravcu, bolje performanse i još bolje upravljanje kada se vozi na samoj granici.

M4 CS pokreće unapređena verzija twin-turbo trolitarskog rednog šestocilindraša iz M4-ke, koji se pojavio u ograničenoj seriji CSL, povećavajući svoju maksimalnu snagu na 550 KS, dok je i rad turbo-punjača poboljšan.

Iako CS ne proizvodi više obrtnog momenta od Competition verzije, on pruža svojih maksimalnih 650 Nm već između 2.750 i do 5.950 o/min.

{{related-post-1}}

Čitav pogonski sklop je prerađen kako bi izdržao duge i zahtevne vožnje po stazi: sistem snabdevanja uljem, kao i sistem hlađenja motora dizajnirani su tako da mogu lako da se nose sa specifičnim izazovima korišćenja staze, uključujući konstantno visoke obrtaje i ekstremno bočno ubrzanje. Tvrđi nosači motora, koji su prilagođeni CS-u, takođe će poboljšati sveukupan odziv vozila.

Uz dodatnu snagu i fleksibilnost, CS je i 20 kg lakši, zahvaljujući krajevima izduvnih cevi od titanijuma, kao i raznim karbonskim komponentama, uključujući centralnu konzolu, poluge ručica menjača i razne druge ukrase u kabini.

S manjom težinom i boljim performansama motora, CS smanjuje vreme sprinta do 100 km/h s 3,5 sekundi u Competition coupéu na 3,4 sekunde, dok je vreme od 80-120 km/h 2,6 sekundi u četvrtoj i 3,3 sekunde u petoj brzini.

{{related-post-2}}

Šasija CS-a podešena je tako da preciznost upravljanja i kontrola točkova bude još bolja, s čvršćim oprugama i stabilizatorima, za koje BMW kaže da smanjuju naginjanje u oštrim krivinama. Sistem kontrole stabilnosti takođe je reprogramiran da podigne granicu na kojoj interveniše kako bi ispravio proklizavanje.

Dodatno proklizavanje koje omogućava nova verzija pomaže CS-u da prenese više snage na put kada se vozi (s onim što BMW opisuje kao) "ekstremno sportskim stilom vožnje".

CS je pozajmio lagane točkove od prethodnog M3 CS, s 19-inčnim aluminijskim naplacima napred i 20 inča pozadi. Standardno su tu Michelin Pilot Sport Cup 2, ali i Cup 2 R, koje su više usmerene na stazu, takođe su dostupne kao besplatna opcija.

Rezultat svih nabrojanih promena je vreme kruga na Nürburgring Nordschleife stazi od 7 minuta i 21,99 sekundi, što je skoro 6,8 sekundi brže od M3 CS i samo 3,9 sekundi iza agresivnijeg M4 CSL.

{{related-post-3}}

Osim boljim performansama, M4 CS se ističe karakterističnim zatamnjenim, žutim dnevnim svetlima, što je referenca za BMW-ove GT trkačke automobile. Rešetka hladnjaka je okružena crvenom bojom, kao kod M3 CS, a nekoliko boja za novitet, Riviera plava i Frozen Isle of Man zelena, takođe su prenesene na coupe verziju.

Prema pisanju Autocar-a, cene za M4 CS počinju od oko 136.000 evra, narudžbine startuju već krajem maja meseca, dok se prve isporuke očekuju na jesen.

Fotografije: 
BMW