Tržište
/
Prikazan CX-80
Pogledajte kako izgleda najveći SUV iz Mazde za Evropu

Najveći SUV iz Mazde za Evropu posle 10 godina vraća jednu važnu opciju

Uroš Dedić
19/4/2024
Tržište
Predstavljamo

Svetlost dana ugledao je CX-80, najprostraniji automobil u Mazdinoj evropskoj gami, čime je japanska marka nakon deset godina pauze na Stari kontinent vratila u ponudu veliki SUV sa sedam sedišta

Evropski debi Mazde CX-80 ozvaničen je virtuelnim predstavljanjem na internetu. Računajući model CX-60, ovo je drugi od dva Mazdina noviteta za Evropu iz grupe velikih modela japanske kompanije.

Sa dužinom od gotovo pet metara i međuosovinskim rastojanjem koje premašuje tri metra, potpuno nova Mazda CX-80 je osetno veća i nudi znatno više prostora od CX-60.

Pored toga, ovaj SUV privlači pažnju jer može da preveze do sedam putnika, sa konfiguracijom sedenja koja uključuje opciju sa dva odvojena sedišta u trećem redu.

U pogledu izbora motora nema nekih nepoznanica. Predviđeni su pogonski sistemi koje poznajemo iz CX-60. Tu je e-Skyactiv PHEV, plug-in hibrid sa 327 KS i 500 Nm obrtnog momenta, koji kombinuje četvorocilindrični benzinski agregat od 2,5 litara, električni motor od 179 KS i bateriju kapaciteta 17,8 kWh. Prema  WLTP merenjima prosečna potrošnja iznosi svega 1,6 l/100 km uz emisiju CO2 od 36 g/km.

{{related-post-1}}

U ponudi će biti i dizel e-Skyactiv D, koji iz 3,3 litra zapremine oslobađa 254 KS, te ubrzava od 0-100 km/h za 8,4 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 219 km/h. Njegova prosečna potrošnja goriva prema WLTP-u iznosi 5,7l/100 km, a emisija CO2 148-151 g/km. Oba agregata uparena su sa osmostepenim automatskim menjačem i Mazdinim sistemom pogona na sve točkove i-Activ.

Mazda Intelligent Drive Select (Mi-Drive) nudi izbor četiri moda vožnje (plus EV mod za PHEV) kao što je već predstavljeno u Mazdi CX-60. Napredne tehnologije donele su i neke nove funkcije, kao što su Alexa glasovna kontrola, novi hibridni navigacioni sistem koji kombinuje prednosti offline i online usluga, i novi Trailer Hitch View koji koristi centralni displej i naprednu grafiku za pomoć pri pozicioniranju vozila u odnosu na prikolicu. Inače, automobil je sposoban da vuče prikolice težine do 2.500 kg.

{{related-post-2}}

Sveobuhvatni raspon naprednih i-Activsense sistema za pomoć u vožnji kod modela CX-80 cilja na Euro NCAP ocenu od 5 zvezdica za bezbednost. Nove sigurnosne funkcije koje su debitovale u modelu CX-80 uključuju Cruising & Traffic Support (CTS) sa novom funkcijom Unresponsive Driver Support, Smart Brake Support (SBS) sa novom funkcijom ublažavanja čeonog sudara i Emergency Lane Keeping (ELK) sa novim sistemom pomoći za izbegavanje head-on saobraćaja.

U Mazdi najavljuju da će početi sa pretprodajom modela CX-80 u maju, dok će se prvi primerci naći u prodajnim salonima od jeseni 2024.

Naša ekipa je nedavno upoznala još jedan sedmosed, novu Škodu Kodiaq, a koja će sigurno biti rival ovoj Mazdi. Prve snimke novog Kodiaqa pogledajte ovde.

Fotografije: 
Mazda