Zanimljivosti
/
Opterećenje na putevima je sve veće
Koliko su automobili otežali za samo osam godina

Koliko su automobili otežali u poslednjih osam godina?

AMR
5/7/2024
Zanimljivosti

Istraživanje koje je sproveo britanski Autocar jasno daje uvid u razlike kada govorimo o masi putničkih vozila

Analiza obuhvata prosečnu masu praznog vozila svih testiranih novih automobila koji su prošli kroz redakciju britanskog Autocar magazina, te su naše kolege došle do vrlo zanimljivog zaključka.

Naime, od 2016. godine nova vozila su se "ugojila" skoro 400 kilograma. Prosečna težina vozila 2016. bila je 1.553 kg, da bi izvučeni prosek mase automobila tokom 2023. bio čak 1.947 kg. Naravno, jasno je i zašto. Sve više novih modela automobila spada u krosover/SUV segment, ali tome moramo da dodamo i činjenicu da je prošla godina bila možda i naplodnija kada govorimo o novim modelima na struju i plug-in hibridima. Ova vozila, opremljena baterijama su doprinela povećanju sveukupne mase novih automobila.

{{related-post-1}}

Štaviše, prosečan novi benzinski ili dizel automobil zapravo je 150 kg lakši od prosečnog električnog vozila. Ako tu uračunamo i hibride i plug-in hibride, ta razlika pada na 100 kg. Prema Autocaru, trendu povećanja prosečne mase praznog vozila za sada nema kraja. U prvom kvartalu ove godine prosečna masa testiranih novih automobila bila je 2.087 kg, što je već 100 kilograma više od proseka za čitavu 2023. godinu.

U prva tri meseca 2024. Autocar je testirao uglavnom teška električna vozila. Naravno, to u potpunosti zavisi od modela koje industrija lansira, ali opšti trend je jasan. Tu treba da istaknemo i činjenicu da se većina proizvođača automobila povukla iz kompaktnog A-segmenta, jer im ovi modeli više nisu isplativi, a što takođe utiče na prosečnu težinu. Osim toga, sve stroži evropski bezbednosni uslovi čine nove automobile težim.

Fotografije: 
BMW