Test
/
Volvo XC40 AWD Recharge Twin
TEST | Volvo XC40 AWD Recharge Twin

Dvomotorac brz kao lovac

Uroš Dedić
9/12/2023
Test

Sa svojim prvim potpuno električnim modelom, Volvo je iskoristio priliku da ponudi twin engine verziju koja podrazumeva dva elektromotora, pogon na sve točkove i brutalne performanse. Ostaje pitanje koliko vam je sve to potrebno u jednom kompaktnom SUV-u koji nije sportista u duši, već se predstavlja u maniru svestranog premijum vozila sa ponudom prostora i tehnološkim rešenjima u skladu sa potrebama savremene porodice

Sa svojim prvim potpuno električnim modelom, Volvo je iskoristio priliku da ponudi twin engine verziju koja podrazumeva dva elektromotora, pogon na sve točkove i brutalne performanse. Ostaje pitanje koliko vam je sve to potrebno u jednom kompaktnom SUV-u koji nije sportista u duši, već se predstavlja u maniru svestranog premijum vozila sa ponudom prostora i tehnološkim rešenjima u skladu sa potrebama savremene porodice

Sedišta su presvučena kombinacijom štofa i alkantare. Daju odličnu podršku i za leđa i za butine. Putnici nazad mogu da računaju na obilje prostora iako je ovo najmanji SUV Volvoa

Volvo krupnim koracima gazi u elektrifikaciju. Dizeli u automobilima švedske premijum marke pevaju labudovu pesmu i ona samo što nije utihnula. Od marta sledeće godine ukinuće njihovu proizvodnju, a istovremeno spremaju nekoliko električnih verzija u skladu sa ciljem da do 2025. godine najmanje 50 odsto prodaje nose električni i plug-in hibridi.

Prvi električni automobil marke koja tradicionalno predstavlja sinonim za bezbednost upravo je „XC40 Recharge”. Tri godine nakon što je 2017. lansiran ovaj kompaktni SUV, stigao je i električni model, a sve verzije su 2022. godine prošle restilizaciju. Ovaj model krase dopadljive proporcije, dajući mu upečatljivu pojavu. Relativno je kratak, sa dužinom ispod 4,5 metra, ali mu istovremeno ne manjka širine, a posebno ne visine. U njemu se sedi gotovo na istoj koti kao u za klasu višim modelima poput „BMW-a X3” i sličnih. Staložen spoljašnji dizajn začinjen je karakterističnim svetlosnim grupama sa motivom Torovog čekića napred, dok su pozadi svetla prepoznatljivog oblika koji predstavlja modni detalj na Volvo automobilima još od predstavljanja za broj većeg SUV-a po imenu „XC60”. Dakle, „XC40” se svojim izgledom savršeno uklapa u imidž marke, s tim da nudi bogatiju personalizaciju u smislu kombinacije boja karoserije i krova, kako bi pridobio simpatije mlađe populacije, koja do pojave ovog modela nije bila toliko usmerena na švedsku marku.

U specifična obeležja električne verzije ubrajaju se zatvorena maska hladnjaka i natpis Recharge na C stubu. Dakle, izgled je gotovo istovetan kao kod ostalih pogonskih verzija sa SUS motorima i plug-in hibridnim pogonom. Iako je pripadnik tzv. C-SUV segmenta gde konkuriše modelima kao što su „BMW X1”, „mercedes GLA”, „jaguar E-pejs”… ovaj model se ističe kompaktnom formom, ali je i prilično visok što mu daje na izgledu i poboljšava prostranost u kabini. Zbog visoke linije krova pozadi se mogu smestiti i osobe iznad 190 cm visine, a neće im manjkati ni prostora za kolena. Zaista je impresivno koliko prostora je „izvučeno” u enterijeru, ako se zna da automobil dužinom ne prelazi 4,5 metra. S obzirom na to da je automobil prilično širok, pozadi se mogu smestiti i tri odrasla putnika. Ipak, pozicija sedenja u sredini pozadi nije toliko lagodna zbog tunela na podu koji smanjuje prostor za noge.

Tamni tonovi i ukrasni elementi sa ambijentalnim osvetljenjem serviraju otmenu notu u enterijeru
Džepovi između zadnjih sedišta i vrata pokazuju da se mnogo radilo na funkcionalnosti
Centralni ekran u portret formatu ima dijagonalu 12,3 inča i lepo je integrisan u središte prednjeg panela

Gostoprimstvo napred je na zaista visokom nivou i za to su se pobrinula odlična sedišta. Dovoljno su velika da se u njih smeste i korpulentnije osobe, pride imaju podešavanje lumbalne podrške u četiri smera i mogućnost produženja sedalne površine. Pronalaženje udobnog položaja nije nikakav problem.

Autonomija na magistralnim putevima doseže oko 350 kilometara, na auto-putu je 10 kilometara kraće

Ambijent u kabini je prilično staložen, kokpit je u tamnim tonovima što daje na otmenosti, ali neki detalji, kao što su „tepisi” na oblogama vrata, mogli bi da zasmetaju kupcima dubljeg džepa koji zahtevaju vrhunski kvalitet u svakom pogledu. Sa druge strane, oni koji preferiraju centralni ekran elegantno integrisan u prednji panel biće veoma zadovoljni rešenjem koje je primenio Volvo. U središtu se nalazi vertiklano postavljen displej veličine 12,3 inča. Osim što omogućuje spektar prikaza, to je komandni centar za navigaciju, multimedijalni sadržaj, povezivanje sa telefonom i Google aplikacijama, a služi i za podešavanje određenih parametara na automobilu.

Kabel za punjenje možete odložiti u duplo dno prtljažnog prostora ili u ležište ispod prednje haube

Što se tiče funkcionalnosti, pronašli smo mnogo mesta za slaganje sitnica. Centralna konzola ima dva držača za čaše i površinu za odlaganje telefona sa bežičnim punjenjem. Ispod naslona za ruke je dubok prostor za skladištenje, a džepovi na prednjim vratima su dovoljno veliki za odlaganje torbica i velikih flaša vode. Sa prtljažnikom zapremine 461 litar ni višečlane porodice ne bi trebalo da imaju problema oko pakovanja pre polaska na duži put. Tu je i otvor za skije koji omogućava transport dužih predmeta bez obaranja zadnjih sedišta.

Potrošnja umnogome zavisi od tempa i konfiguracije puta, tako da realna autonomija varira u opsegu od 250 do 350 km

Važno je istaći činjenicu da je razvoj modela „XC40” još od početka išao ka tome da ovaj model bude osposobljen za električni pogon. U ponudi su tri pogonske verzije. Dve su Single Engine sa jednim elektromotorom – osnovna ima bateriju kapaciteta 69 kWh i raspolaže sa 238 KS, druga, sa produženim dometom, ima bateriju 82 kWh i oslobađa 252 KS. Testirani model XC40 AWD Recharge Twin sa sistemom pogona na sve točkove pokreću dva motora – prednji proizvodi 150 KS i 250 Nm, zadnji 258 KS i 420 Nm, a ukupna snaga električnog sistema iznosi 408 KS i 670 Nm! Kao što smo već navikli od električnih automobila sa obiljem snage, performanse su brutalne, posebno ubrzanje, kako iz mesta tako i među-ubrzanja. Ovaj SUV težak 2,2 tone do stotke katapultira za svega 4,9 sekundi, a intenzitet ubrzanja impresionira i donosi sigurnost u svim situacijama, tako da sva preticanja završava u treptaju oka.

Priključivanjem na punjač od 22 kW, baterija kapaciteta 79 kWh (neto) napuni se za oko tri i po sata
Vožnja je tiha i udobna, a snage u svakom trenutku ima na pretek

Pored toga što pruža fantastične performanse, ovaj dvomotorac ima šta da prikaže i na polju drugih voznih svojstava. U svakom smislu je rafiniran i vožnja u njemu je tiha i udobna. Ono gde ne može da zablista jeste dinamika na užim krivudavim putevima, što je logično s obzirom na to da nosi tešku bateriju i da nije sportski profilisan automobil. Nije nam se dopao ni sistem za regenerativno kočenje, jer podrazumeva vožnju sa jednom pedalom. Kada je aktiviran, vozač uopšte ne upotrebljava levu pedalu kočnice, već svako oduzimanje gasa ujedno znači i aktiviranje kočnice. Što više popuštate pedalu zapravo više „stiskate” kočnicu.

Zatvorena maska je jedini element po kom se električni XC40 jasno izdvaja u odnosu na ostale verzije
„Hends fri“ kartica je deo standardne opreme. Ne postoji dugme za start, već se pogonski sistem aktivira pomeranjem ručice menjača
Sistem kamera 360 stepeni daje kristalnu sliku okoline i olakšava manevrisanje na uskom prostoru

Potrošnja je negde na očekivanom nivou za ovakav tip vozila. Kreće od 17 kWh na otvorenom, u gradu je negde na 22 kWh, dok na auto-putu pri 130 km/h troši 30 kW/h. Fabrika navodi da povezivanjem na superbrzi punjač od 150 kW baterije popunjavaju sa 10 na 80% odsto kapaciteta za 30 minuta. Na tzv. wall box punjaču od 22 kW, kakvih ima po tržnim centrima i slično, punjenje traje oko 3,5 sata. Za kraj moramo dodati da svi sistemi pomoću vozača rade odlično izuzev automatskog kočenja prilikom vožnje unazad, jer se dešava da uzak prostor prevari automobil i da mu se pričini da će udariti u prepreku, pa se može desiti da toliko naglo zakoči da može uznemiriti putnike.

Dvobojna karoserija sa ovakvom kombinacijom boja daje na eleganciji
Zadnje svetlosne grupe imaju prepoznatljiv oblik za Volvo automobile
Uprkos velikoj masi, „XC40” odlično koči i ta karakteristika se uklapa u imidž švedske marke koja predstavlja sinonim za bezbedne automobile

Srećom, ova asistencija prilikom vožnje unazad se može deaktivirati. Sa druge strane, automatsko kočenje u slučaju nužde, tempomat, upozorenje vozača uz pomoć pri zadržavanju trake kao i Pilot Assist koji uključuje adaptivni tempomat sa upozorenjem na daljinu i asistencijom u stani-kreni režimu, uklanjaju stres u gradskoj vožnji.

Na osnovu svega što nam je demonstrirao „XC40”, možemo zaključiti da se švedska marka, koja je u vlasništvu Kineza, dobro pripremila za novo, električno poglavlje. Volvo je iskoristio elektrifikaciju da svojim tradicionalnim atributima, kao što su kvalitet i bezbednost, doda i vrhunske performanse kao posledicu obilja snage koju proizvode njihove Twin verzije sa dva motora.

U saradnji sa www.ams.co.rs

Fotografije: 
Luka Kulundžić
elektro model
EV
Volvo XC40 AWD Recharge Twin
Karoserija
SUV, 5 vrata, 5 sedišta; duž./šir./vis. 4.440/1.863/1.651 mm; međ.rast. 2.034 mm; masa 2.188 kg; prtljažnik 419 l
Motor
Elektromotor
150 KS, 250 Nm
Elektromotor 2
258 KS, 420 Nm
Snaga hibridnog sistema
Baterija
82 kWh (bruto)
Prenos
Automatski, jednostepeni; pogon na sve točkove
Oslanjanje
Napred Mekferson, nazad multilink
Kočnice
Ventilisani diskovi na sva četiri točka
Pneumatici
Napred 235/50 R19, nazad 255/45/R19
Performanse: 0-100 km/h 4,8 s; maks. brzina180 km/h; Potrošnja: 25 kW /100 km, 0 g C02/km
Ubrzanje, komfor u vožnji, bezbednost
Kvalitet nekih detalja u enterijeru, cena
Cena: 83.629 evra