Test
/
Toyota Aygo X Limited
Toyota Aygo X Limited

Dobre vibracije

Uroš Dedić
6/4/2023
Test

Tojotin najmanji model u novoj generaciji razmeće se atributima krosovera i opravdava slovo X koje je dodao svom imenu. „Ajgo X” je zbog toga atipični pripadnik A segmenta, koji zrači dobrom energijom i svojim izgledom nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Najmanji model Tojote, nastao je u kooperaciji sa PSA grupacijom, zajedno sa „pežoom 108” i „sitroenom C1”. Kao odgovor na novonastalu situaciju na tržištu, gde pretenzije kupaca jenjavaju prema klasičnim automobilima i okreću se prema krosoverima i SUV modelima takoreći u svim klasama, japanski proizvođač je u trećoj generaciji potpuno promenio percepciju modela „ajgo”. Povećana dužina, robusniji nastup, klinasta karoserija dinamičnog oblika i iznad svega, osetan rast u visinu, učinili su da „ajgo” iz klasičnog gradskog superminija preraste u mali krosover, da ne kažemo SUV. To je ujedno i odgovor na pitanje otkud slovo X u njegovom imenu.

Jasno je kao dan da su u Tojoti učinili pravu stvar, jer maleni „japanac” pleni stilom i izgledom. „Ajgo X” definitivno je stvoren sa namerom da na ulicama bude viđen i da skreće pažnju na svakom koraku. Odavno se nije pojavio jedan mali automobil koji zrači sa toliko energije. To se pogotovo oseća kod testirane verzije sa dvobojnom karoserijom, zaštitnim rubovima blatobrana, koji su, inače, oblikovani tako da optimizuju strujanje vazduha oko točkova, a poseban vizuelni utisak odaju oranž elementi u bočnim pragovima u kombinaciji sa velikim aluminijumskim točkovima od 18 inča sa crno-oranž paocima.

{{related-post-2}}

Očevidno je da su Tojotini dizajneri u svakom detalju tražili inspiraciju da prikažu nešto novo, sveže i jedinstveno, naravno vodeći računa da forma bude usklađena sa funkcijom. Recimo, prednje crno-oranž paocima. Očevidno je da su Tojotini dizajneri u svakom detalju tražili inspiraciju da prikažu nešto novo, sveže i jedinstveno, naravno vodeći računa da forma bude usklađena sa funkcijom. Recimo, prednje svetlosne grupe su karakteri stične po tome što se protežu toliko duboko duž ivica haube da završavaju blizu vetrobranskog stakla. Na samom „nosu” automobila dominira agresivna rešetka hladnjaka sa prorezima u obliku dvostrukog trapeza koji se ponavlja kao motiv na još nekim elementima. Sve u svemu, nije preterano reći da je scenski nastup „tojote ajgo X” u opremi Limited - briljantan.

Dopadljivi mališan ukrašen je atraktivnim detajima i kontrasnim bojama

Naravno, zasluge za to idu i radikalno izmenjenim proporcijama, koje su posledica toga što je automobil ponikao na Tojotinoj globalnoj modularnoj platformi TNGA, s tim da je ovde konkretno reč o verziji GA-B koju koristi i „za broj” veći „jaris”. To je otvorilo vrata „ajgu” da poraste za čitavih 230 milimetara i da istovremeno ne izađe iz A segmenta. Trebalo bi dodati i to da je novitet postao širi za 125 mm i viši za 50 mm, a dobio je i za 90 mm veće međuosovinsko rastojanje.

Sa dužinom od 3,7 metara, „ajgo X” u određenoj meri se odrekao mikro dimenzija, ali nije izgubio gotovo ništa u smislu manevarskih sposobnosti, a istovremeno je dobio na prostoru u kabini.

Upravljač je odlično profilisan i lepo leži u rukama. Multimedijalni uređaj sa ekranom dijagonale 8 inča dolazi bez doplate u najvišem paketu, a JBL sistem ozvučenja dostupan je po ceni od 500 evra

Naravno, unutra ne možete računati na nivo komocije u rangu modela iz viših segmenata, ali raduje da prostora ima više nego dovoljno za jedan gradski automobil. Sasvim pristojno se sedi napred, a sedišta presvučena kombinacijom eko-kože i grubog štofa lepo obuhvataju leđa, dok je sedalni deo nešto kraći kako ne bi uštinuo previše prostora za putnike na zadnjoj klupi. I zaista, pozadi nema problema sa sedenjem – prostor za kolena i za glave putnika ne ugrožava sedenje, ali smeta to što su zadnja vrata oblikovana tako da donja ivica nema više od desetak centimetara, pa se putnici osuđeni na sedenje pozadi, čak i ako su to deca, suočavaju sa otežanim ulaskom i izlaskom iz vozila.

Kada govorimo o kvalitetu izrade, malo šta bi se moglo zameriti. Dizajn kokpita je sam po sebi moderan i „čist”, a šminka se pobrinula da sve izgleda ulickano. U središnjem delu centralnog grebena nalazi se veliki ekran dijagonale 9 inča, koji je naravno osetljiv na dodir, a nisu izostala još neka savremena rešenja poput opcije za wi-fi punjenje, povezivanje preko aplikacija Android Auto i Apple CarPlay i ambijentalnog osvetljenja.

Karoserija je dinamično oblikovana pa automobil pleni izgledom iz svih uglova

Osim što automobil očarava na prvi pogled, a naročito se čini dopadljivim pripadnicama lepšeg pola, dopala nam se njegova spretnost i okretnost, posebno u uskim ulicama i prilikom parkiranja, gde do izražaja dolazi mali krug okretanja od svega 9,4 metra. I sve to uprkos činjenici da je novi model „probio” mikro dimenzije kakve je imao prethodnik, koji ipak kudikamo lakše pronalazi parking prostor po svojoj meri.

Iako je „ajgo X” u novoj generaciji porastao za gotovo 25 cm, lako pronalazi prostor za parking u pretrpanom gradskom jezgru

Primarni zadatak malih urbanih automobila je da budu agilni na malom prostoru, poželjno simpatični i obavezno ekonomični. Stoga od njih ne treba očekivati previše u domenu vozne dinamike. Zbog toga je i sasvim razumljiva i opravdana odluka Tojote da kupcima stavi na raspolaganje samo jedan motor, uz izbor između petostepenog ručnog i automatskog CVT menjača.

{{related-post-3}}

Atmosferski 1,0-litarski benzinac sa tri cilindra daje 72 konjske snage i 93 njutnmetara maksimalnog obrtnog momenta. I to je prava mera za one koji od performansi ne očekuju ništa, ali i te kako cene ekonomičnost. U gradskim uslovima „pije” oko 6 litara, i to kada se mahom vozi po gužvi, odnosno u stani-kreni režimu. Toliko troši i kada se više gazi u potrazi za žustrijim tempom, koji je, ruku na srce, teško dostižan. Iako „ajgo X” ima manje od jedne tone i odnos snage i mase na papiru nije loš, ubrzavanja se čine kao čitava večnost. Od 0 do 100 km/h potrebno mu je 15,6 sekundi. Pored ekonomičnosti, upadljiva karakteristika motora je bučan rad, posebno pri jačem ubrzavanju kada se poveća broj obrtaja. Što se tiče komfora u vožnji, vešanje radi prigušeno koliko je to moguće, ali osećaj da vozite na velikim točkovima nikada ne izostane ukoliko naiđete na rupu, a udobnost kompromituju čak i poprečne neravnine.

Prtljažnik je takođe osetno porastao i umesto 168 litara sada zahvata 231 litar

Za kraj trebalo bi naglasiti da je mali Japanac sazreo po pitanju opreme, pa je kod njega moguće dobiti sve što i u većem „jarisu”, uključujući i Toyota Safety Sense koji koristi kombinaciju senzora i monokularne kamere i radara, tako da ima automatsko kočenje u slučaju opasnosti i zadržavanje vozne trake, radarski tempomat, detekciju pešaka i biciklista. Od doplata na izbor dolazi isto puno toga – testni primerak ima i JBL audio-sistem s četiri zvučnika, pojačalom od 300 vati i u prtljažniku ugrađeni subwoofer od 20 centimetara. Još jedan detalj, koji pokazuje da „ajgo” više nije običan gradski automobil, već privlačan minijaturni krosover.

Uzan otvor u donjem delu otežava ulazak i izlazak pozadi

Za kraj i nekoliko reči o ceni. Osnovni model košta 17.990 evra, dok je najskuplja verzija X-clusive, kao nešto najpribližnije testiranom modelu sa oznakom Limited, dostupna po ceni od 21.690 evra.

Fotografije: 
Luka Kulundžić